Bijgewerkt: 27 maart 2023

Hoe leuk is dat, investeren in een vakantiewoning in Zeeland en er af en toe zelf verblijven. Met een Zeeuwse recreatiewoning ga je voor rust en ruimte. Heb je een leuk huisje op het oog? Ga niet zomaar overstag, er zijn namelijk een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten.

De provincie Zeeland

In het zuidwesten van Nederland ligt de provincie Zeeland. Deze provincie bevat bijna net zoveel water als land (verhouding 1:1,5). Ter vergelijking: de verhouding land-water ligt in Limburg op 1:37. Zeeland heeft dus echt veel water!

De grootste plaatsen zijn Middelburg, Vlissingen en Goes.  Terneuzen is de gemeente met de meeste inwoners. Belangrijke tradities zijn het ringsteken maar ook de bekende streekproducten zoals de boterbabbelaars. Absolute bezienswaardigheden zijn de delta parken, Neeltje Jans, het Arsenal en natuurlijk de vele stranden en fietsroutes.

Vakantiehuis in Zeeland: dit is er mogelijk

Zeeland is een populaire vakantiebestemming voor Nederlanders, Duitsers en andere buitenlandse gasten. In totaal is Zeeland goed voor 117 miljoen overnachtingen per jaar. In heel Zeeland vind je ruim 275 hotels en meer dan 45 vakantieparken. Veel vakantiehuisjes liggen in toeristische plaatsen zoals Renesse, Ouwerkerk of Biggekerke. Ook Zoutelande en Oostkapelle of Westkapelle zijn erg populair. Daarnaast vind je leuke huisjes of chalets in Sint-Annaland, Aagtekerke of Kamperland. Kortom, verspreid over heel Zeeland vind je de leukste vakantiewoningen.

Dit kost een vakantiehuisje in het Zeeuwse land

De prijs van een recreatiewoning in de provincie Zeeland ligt ergens tussen de €60.000 en €200.000. Natuurlijk zijn er nog duurdere vakantiewoningen, vaak gaat het hier om vrijstaande luxe woningen of villa’s. De prijs is mede afhankelijk van de locatie, populariteit en de staat van onderhoud. Voor een prijs vanaf €300.000 vind je een appartement in Vlissingen of een royale bungalow in Koudekerke.

Investeren in een vakantiewoning in Zeeland

Met het nog steeds groeiend toerisme lijkt investeren in een vakantiewoning (Zeeland) een goed idee. Klopt dit ook? Gedeeltelijk, want je moet wel met een aantal zaken rekening houden.

Een recreatiewoning als tweede woning is ideaal wanneer je regelmatig de rust en ruimte op zoekt. Verblijf je hier meerdere malen per jaar of je gebruik je het om te werken, dan is dit een goede investering. Maar wat wanneer je voor een hoog rendement gaat?

Investeren in een vakantiehuis levert niet altijd het gewenste rendement op. Hierdoor krijg je te maken met teleurstellingen en mogelijk ook financieel verlies.

Investeren in consumentenleningen? Ook dit levert aardig wat op. Bekijk het op Fast Invest.

Let goed op met aankoop van een vakantiehuis

De droom van iedereen: je eigen vakantiehuis. Of dit nu in Zeeland of ergens anders is, het blijft een investering. Is het dat waard? Wees kritisch bij de aankoop van een recreatiewoning. Al lijkt de omgeving nog zo mooi, vinden anderen dat ook? Er staan namelijk heel wat particuliere vakantiewoningen in onbekende plaatsen te koop. Ver afgelegen van de bewoonde wereld of het strand: wie wil daar nu verblijven? Koop je een vakantiewoning op een minder aantrekkelijk park, dan is de kans groot dat je het niet verhuurd krijgt.

Kijk ook eens goed naar de staat van onderhoud. Veel chaletjes of mobile homes bestaan uit niets meer dan wat kunststof of houten platen. De riolering, elektriciteit, het dak en kozijnen zijn vaak aan vervanging of reparatie toe. Laat je oog daarom niet alleen op het interieur of de omgeving vallen maar kijk zeker naar de bouwtechnische staat. Eigenlijk zou je een vakantiewoning moeten laten keuren, zodat je zeker weet dat je een goed object koopt.

De verborgen kosten

Nog een addertje onder het gras: de verborgen kosten. Investeren in een vakantiewoning in Zeeland kan soms duur uitvallen. Veel vakantiehuisjes staan niet op eigen grond, er is dan sprake van erfpacht. Vaak loopt de erfpacht over een bepaalde periode, bijvoorbeeld 10 of 20 jaar. Zodra de erfpacht periode afloopt kan de grondeigenaar de prijs flink verhogen. Heb je net goedkoop een vakantiehuisje gescoord, kom je alsnog flink aan het betalen.

Hoe zit het met verhuur van de woning? Vaak verloopt dit via het vakantiepark waar het huisje staat. Het vakantiewerk rekent extra kosten voor verhuur, onderhoud en schoonmaak van de woning. Hierdoor vallen de huurinkomsten een stuk lager uit. Vraag daarom altijd naar de voorwaarden bij verhuur.

Zelf de woning onderhouden

De vakantiewoning aanbieden voor verhuur levert je wat op, maar het brengt ook extra kosten met zich mee. Vakantiegasten maken gebruik van alles in en rondom de woning, waardoor dit aan slijtage onderhevig is. Je kunt je voorstellen dat de woning onderhoud nodig heeft. Dit doe je zelf of verricht het vakantiepark voor jou. Waar je ook voor kiest: onderhoud brengt altijd extra kosten met zich mee. Dit is iets wat je wel moet incalculeren. Het is ook handig om wat geld achter de hand te houden. Wat doe je bijvoorbeeld wanneer de cv-ketel het begeeft of wanneer de televisie aan vervanging toe is? Bouw daarom reserves op.

Zo zit het met de belastingdienst

Je verhuurt de vakantiewoning in Zeeland en haalt hier inkomsten uit. Moet je belasting betalen? Geef je de verhuur uit handen en regelt het vakantiepark alles (ook het onderhoud), dan vallen de inkomsten in box 3. Je betaalt geen inkomstenbelasting maar misschien wel vermogensbelasting.

Stel je zelf huurcontracten op en verzorg je het onderhoud aan de woning? Dan ziet de belastingdienst je als ondernemer (je bent aan het werk). De huurinkomsten vallen in dit geval in box 1. Bepaalde kosten mag je wel aftrekken, iets dat bij inkomsten in box 3 niet het geval is.

Ads: Fast Invest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.