Bijgewerkt: 27 maart 2023

Kun je snel rijk worden met crypto? Hoeveel geld heb je nodig? Sommigen zetten al hun spaargeld in. Gevaarlijk want je kunt dit verliezen. Voor een beginner is een inleg van 100 euro meer dan genoeg. Dit kan eenmalig zijn of je legt dit periodiek in. Weten hoe je met € 100 in crypto inversteert? Ik leg het je uit en hoe je dit langzaam opbouwt.

De start: aanmelden op een platform

Voordat je met je € 100 in crypto handelt moet je je eerst op een handelsplatform aanmelden. Ik vind Bitvavo erg prettig werken. De handelskosten zijn laag en je hebt keuze uit meer dan 175 cryptovaluta. Het is een Nederlands platform en het geeft mij een vertrouwder gevoel. Wanneer je je aanmeldt betaal je over de eerste € 1000 geen handels kosten.

Je hoeft geen hele bitcoin te hebben

Soms wordt gedacht dat je een hele bitcoin moet kopen, maar dat is helemaal niet waar. Bitcoin kan namelijk in vele kleine stukjes worden gehakt. Zie het als de euro die je in 100 delen hakt: 100 maal 1 cent.

De kleinst mogelijke eenheid van bitcoin is 1 satoshi. 1 bitcoin staat gelijk aan 100 miljoen sathosi’s. Wanneer de koers van bitcoin op € 50.000 staat dan heeft 1 sathosi een waarde van € 0,0005. Andere cryptocurrency werken ook met decimalen, waardoor je dus nooit verplicht bent om een hele munt te kopen.

Is 100 euro echt genoeg voor crypto?

Ben je nog niet zo bekend met crypto of durf je het financiële risico niet aan? Dan is een eerste investering van 100 euro meer dan voldoende. Die € 100 kan je zelfs miljonair maken.

Stel dat je in 2013 een bedrag van € 100 in bitcoin had geïnvesteerd. Voor dat bedrag kocht je 1,33 bitcoins. Acht jaar later, in 2021, had je dit kunnen verkopen voor een bedrag van € 77.000. Een megagrote winst die je nergens anders krijgt. Ineens is een investering van € 100 helemaal niet gek.

Met een investering in Shiba Inu was je in een jaar tijd miljonair geworden. Voor € 100 kocht je in 2021 maar liefst 813 miljard van deze tokens. Een jaar later verkocht je ze voor een duizelingwekkend totaalbedrag van 55 miljoen euro.

Kennis van de financiële risico’s

Vaste valuta zoals de euro of de dollar is gereguleerd. Beleggen in aandelen staat onder financieel toezicht. Bij crypto is er helemaal geen toezicht. De AFM raadt dan ook af om geld dat je nodig hebt in crypto te stoppen.

Beleggen in crypto brengt grote financiële risico’s met zich mee. Toch komen er dagelijks duizenden nieuwe investeerders bij. Die worden allemaal aangetrokken door het snelle geld. Het zijn vooral jongeren die zich niet met de financiële risico’s bezighouden.

Je zet niet je complete spaargeld op een casinospel in. Dan doe je dat ook niet bij het investeren in crypto. Het is dus heel goed om na te denken wat je financieel kunt missen. 100 euro is écht genoeg voor je allereerste investering.

Voor € 100 bitcoin kopen

Bij sommige handelsbeurzen bedraagt de minimum inleg € 50. Wil je voor € 100 bitcoin kopen, dan kan dit bijna overal. Bitvavo is een Nederlands handelsplatform met een minimum inleg van € 5 per keer. Zo kun je die 100 euro spreiden. Bijvoorbeeld vier verschillende munten aanschaffen zoals bitcoin, ethereum, Cardano en Ripple. Om maar wat suggesties te doen, want je hebt keuze uit meer dan 150 verschillende munten.

Litebit is een broker met een minimum inleg van € 15 per aankoop. Omdat het hier om een tussenpersoon gaat liggen de handelskosten hoger. Litebit is wél zeer geschikt voor mensen die het handelen nog niet onder de knie hebben en dit liever aan een ander overlaten.

Wachten, bijkopen of verkopen

Verkopen met verlies doe je alleen wanneer je het geld hard nodig hebt. Of wanneer de stress je teveel wordt. Eigenlijk zou je niet moeten investeren in crypto wanneer je niet tegen de hoge druk kan.

Heb je voor 100 euro aan crypto gekocht? Dan staan je drie dingen te doen: wachten, bijkopen of uiteindelijk verkopen. Dit laatste bij voorkeur alleen met verlies.

Wachten betekent het vasthouden van cryptocurrency. Dit wordt ook wel holden (‘hodlen’) genoemd. Je wacht net zolang totdat je op winst staat, om vervolgens te verkopen. Maar wat doe je wanneer de koers onder je aankoopprijs daalt? Dan is het opnieuw een kwestie van wachten, of tussendoor bijkopen. Door bij te kopen verlaag je de gemiddelde aankoopprijs. Dit stelt je in staat om wat eerder met winst te verkopen.

Periodiek inleggen

Wie de financiële risico’s wil beperken kan het beste periodiek inleggen. Dit staat ook wel bekend als de dollar cost averaging methode. Met deze strategie leg je maandelijks een vast bedrag in. Hier koop je crypto van, om zo door de jaren heen een vermogen op te bouwen. Natuurlijk met de hoop dat je inleg steeds meer waard wordt.

Op zich geen gek idee want crypto is de afgelopen jaren in waarde gestegen. Let er dan wel op dat je voor populaire crypto zoals bitcoin of ethereum kiest. Niet voor een muntje dat onderhevig is aan een hype of valse beloftes doet.

Uiteraard bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.