Bijgewerkt: 31 maart 2023

Is het genoeg? Ontdek het hier!

Tegenwoordig is het geen uitzondering meer om € 3000 netto per maand te verdienen. Toch is dit voor velen nog een droom. De vraag is dan ook over € 3000 net zo een goed salaris is. Hiervoor moet je naar het modale inkomen kijken, iets dat per land verschilt. Ook is het belangrijk om te bekijken hoeveel je maandelijks opzij moet zetten.

Modale inkomen in 5 landen (in euro’s)

Een modaal inkomen staat voor een gemiddeld maandsalaris of jaarsalaris, inclusief vakantiegeld of bonussen. Het modaal inkomen verschilt per land. Belangrijk om te weten want dan weet je ook of € 3000 netto wat een goed salaris behoort.

Nederland: 2.522 euro

Het modale inkomen in Nederland bedraagt €2.522. Dit betekent dat de helft van de Nederlandse bevolking meer verdient en de andere helft minder. Het modale inkomen is ten opzichte van voorgaande jaren gestegen. Dit heeft te maken met de economische groei en de krapte op de arbeidsmarkt.

Duitsland: 3.383 euro

Oh ja, onze buren moeten het toch altijd beter hebben. In Duitsland ligt het modale inkomen hoger dan in Nederland, namelijk op €3.383. Dit is te danken aan de sterke economie van Duitsland en de hoge arbeidsproductiviteit.

Verenigd Koninkrijk: 2.823 euro

Het modale inkomen in het Verenigd Koninkrijk ligt op €2.823. Hoewel het Verenigd Koninkrijk een van de grootste economieën ter wereld is, ligt het modale inkomen toch iets lager dan in Duitsland.

Frankrijk: 2.338 euro

Het modale inkomen in Frankrijk ligt op €2.338. In Frankrijk worden lonen vaak centraal geregeld via collectieve arbeidsovereenkomsten, wat kan leiden tot minder ongelijkheid in salarissen.

Spanje: 1.910 euro

Spanje heeft het laagste modale inkomen van deze vijf landen, namelijk €1.910. Dit komt mede door de economische crisis van de afgelopen jaren, waardoor de werkloosheid hoog was en de lonen laag bleven.

Zoals je hierboven ziet is 3000 euro netto in Nederland een goed salaris. Maar in Duitsland juist weer niet.

Kosten van levensonderhoud

Bij bepalen wat een goed salaris is kijk je ook naar levensstijl en kosten van levensonderhoud. Voor sommige mensen is 3000 euro netto per maand ruim voldoende om comfortabel te leven. Anderen hebben meer nodig om aan hun levensstijl en uitgaven te voldoen.

Daarom is het belangrijk om je eigen uitgavenpatroon te kennen en de kosten van levensonderhoud in je regio te begrijpen. Alleen dan kun je bepalen of je salaris voldoende is. Houd zeker rekening met toekomstige uitgaven, zoals sparen voor een huis of gezinsplanning.

Kosten levensonderhoud in Nederland

In Nederland zijn de kosten van levensonderhoud over het algemeen hoog. Dit geldt met name de huur- en hypotheekkosten. Gemiddeld kost een huurappartement in de grote steden in 2023 ongeveer 1100 euro per maand, terwijl een gemiddelde hypotheeklast van een koopwoning ongeveer 1200 euro per maand is.

Financiële stabiliteit in Nederland: Waarom 20% sparen een slimme zet is

In Nederland is het belangrijk om financieel stabiel te zijn om een comfortabel leven te leiden. Maar hoe bereik je dit? Een van de beste manieren is door elke maand minimaal 20% van je inkomen te sparen of over te houden. Het Nibud adviseert 10% met 20% is altijd beter.

Zowel sparen kan moeilijk lijken als je al rekening moet houden met hoge kosten van levensonderhoud en andere uitgaven. Maar door deze gewoonte op te bouwen, bescherm je jezelf op lange termijn tegen onvoorziene uitgaven. Ook bouw je een buffer op voor toekomstige doelen zoals een huis kopen, een gezin stichten, of eerder met pensioen gaan.

Het is belangrijk om te beseffen dat sparen niet hoeft te betekenen dat je al het plezier in het leven opoffert. Het gaat om het vinden van een balans tussen genieten en investeren in je toekomst. Dit betekent dat je een budget maakt voor leuke activiteiten en uitgaven, maar ook voor een spaarplan.

Door elke maand 20% van je inkomen te sparen, leg je de basis voor financiële stabiliteit en onafhankelijkheid. Het is zeker een uitdaging om deze gewoonte op te bouwen. Met geduld en toewijding kan het een verschil in je leven maken.

Enkele tips om je inkomen te verhogen zijn

Misschien verdien je minder dan € 3000 per maand. Of zit hier wel aan maar wil je het inkomen verhogen. Ik geef je wat tips om dit te realiseren.

Verbeter je vaardigheden en kennis in je vakgebied

Het verbeteren van je vaardigheden en kennis is belangrijke om in aanmerking te komen voor een promotie of een hoger salaris. Zorg dat je op de hoogte blijft van de nieuwste ontwikkelingen in je vakgebied. Blijf jezelf uitdagen om nieuwe dingen te leren. Je kunt bijvoorbeeld deelnemen aan trainingen, cursussen en conferenties, en ook netwerken met professionals in je vakgebied. Doe dit om van hen te leren.

Overweeg om nevenactiviteiten te starten

Naast het verbeteren van je vaardigheden en kennis in je vakgebied, kun je overwegen om nevenactiviteiten te starten. Ideaal om extra inkomsten te genereren. Freelance werk is een goede optie als je bepaalde vaardigheden hebt. Zet die vaardigheden naast je fulltimebaan in. Denk hierbij aan schrijven, ontwerpen of vertalen. Het starten van een eigen bedrijf is ook een optie. Zeker als je een goed idee hebt en de mogelijkheid hebt om dit te ontwikkelen.

Investeren in de toekomst aan je vermogen laten groeien

Investeringen zijn ook een manier om extra inkomsten te genereren. Het is belangrijk om eerst voldoende kennis op te doen over de verschillende investeringsopties. Ook moet je jouw eigen financiële doelen en risicobereidheid bepalen. Met de juiste investeringen verdien je passief inkomen en laat je jouw vermogen groeien.

Voorbeeld uit de praktijk

Jaar geleden kwam ik in aanraking met twee jongemannen die elkaar niet kennen. Hun verhalen zijn een goed voorbeeld van het belang van financiële gewoonten en planning. John en Michael hebben allebei een vergelijkbaar inkomen en wonen in dezelfde stad. John geeft zijn geld uit aan luxegoederen, reizen en andere niet-essentiële uitgaven, terwijl Michael zuinig leeft en zijn geld spaart en investeert.

Na een paar jaar hebben John en Michael aanzienlijk verschillende financiële situaties. John heeft schulden opgebouwd en leeft van salaris naar salaris, terwijl Michael een aanzienlijk spaargeld heeft opgebouwd. Hij heeft geïnvesteerd in onroerend goed en beleggingen. Eigenlijk precies zoals ik dat ook niet.

Welke verschillen zag ik tussen deze twee? Michael heeft meer financiële vrijheid om te reizen en te genieten van andere activiteiten, terwijl John zich zorgen maakt over het betalen van rekeningen.

Dit voorbeeld laat zien dat financiële stabiliteit en succes niet alleen afhankelijk zijn van het inkomen, maar ook van hoe je het geld beheert. Het is belangrijk om een goed financieel plan te hebben. Denk zeker aan het opstellen van een budget en het besparen van een deel van je inkomen.

Het hebben van een spaarrekening is geen vetpot maar je bouwt zekerheid in. Het investeren in slimme beleggingen helpt bij het opbouwen van financiële stabiliteit en onafhankelijkheid.

Heb je nog vragen dan kun je deze onderaan dit artikel stellen. Ik probeer er zo snel mogelijk antwoord op te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.