,

Bijgewerkt: 27 maart 2023

Niet iedereen heeft € 50.000 op zijn spaarrekening staan. Je zou dus kunnen zeggen dat dit voor de meeste mensen een aardig bedrag is. Maar bij pensioentekort of hoge inflatie ziet het er ineens heel anders uit. Is 50.000 euro spaargeld veel of heb je toch meer nodig? Hieronder verschillende situaties geschetst.

Spaargeld gemiddelde Nederlander

Uit een onderzoek (2020) blijkt dat gemiddelde huishouden een spaartegoed van € 42.300 heeft. Het gaat hier dan om een huishouden dat het één of meerdere personen bestaat. Vaak gaat het toch om tweeverdieners, want in je eentje wordt het lastig om zoveel bij elkaar te sparen.

Het lijkt bijna ondenkbaar dat Nederlanders gemiddeld € 42.300 aan spaargeld hebben. En dat is ook ondenkbaar want de werkelijkheid ziet er heel anders uit. Er zijn namelijk een aantal rijke huishoudens, die € 100.000 of meer hebben. Die trekken het gemiddelde spaargeld mee omhoog.

Spaargeld per leeftijd

Kijk je naar leeftijdsgroepen dan ziet het gemiddelde spaartegoed er heel anders uit. Kijk maar eens naar onderstaande tabel:

  • Tot 25 jaar – € 2700
  • 25-45 jaar – € 8000
  • 45-65 jaar – € 18.500
  • 65-85 jaar – € 24.000
  • 85 jaar en ouder – € 25.000

Gekeken wordt naar de leeftijd van de hoofdkostwinnaar, dus degene die binnen het huishouden het meest verdient. Ben je 35 jaar dan zou je gemiddeld € 8000 aan spaargeld moeten hebben.

Is 50.000 euro spaargeld veel of weinig?

Wanneer je naar de gemiddelde spaartegoeden kijkt dan is € 50.000 aan spaargeld veel. Dit ligt namelijk boven het landelijk gemiddelde, maar ook boven het gemiddelde van je leeftijdscategorie. Dus ja: 50.000 euro aan spaargeld is veel en dit kun je zelfs verder uitbreiden.

Maar wat er voor er zijn wat situaties waarbij € 50.000 juist ontzettend weinig is.

Een pensioentekort

Niet iedereen bouwt voldoende pensioen op. Ondernemers bouwen soms zelfs helemaal geen aanvullend pensioen op, en dat brengt ze later in financiële problemen. Bij een pensioentekort is € 50.000 eigenlijk te weinig. Om het pensioengat op te vullen zou je een bedrag variërend van € 75.000 tot € 125.000 moeten hebben. Wil je tenminste vanaf de AOW leeftijd ook royaal kunnen leveren.

Hoge inflatie

Elk jaar is er sprake van inflatie. In 2021 bedroeg deze 2,7% en in 2022 wordt dit geschat op 6,5%. Inflatie betekent dat je geld minder waard wordt. Dit komt door stijgende marktprijzen voor diensten en producten.

Je hebt € 50.000 en de inflatie bedraagt 6,5%. Feitelijk is die € 50.000 dan nog maar € 46.750 waard. Oftewel: van die € 50.000 kocht je eerst 50.000 broden. Maar een jaar later kan je van die € 50.000 nog maar 46.000 broden kopen. Voel je de pijn?

Bij spaargeld moet je altijd rekening houden met inflatie. Heb je 50.000 euro en wil je dit laten staan? Dan zou je elk jaar een bedrag bij moeten storten, ter hoogte van de actuele inflatie. Bedraagt de inflatie 3% dan moet je over die € 50.000 in een jaar tijd dus € 1500 erbij storten.

Waardevermindering opvangen met aandelen of cryptocurrency

Veel mensen proberen de waardevermindering van hun spaargeld op te vangen. Bijvoorbeeld door te beleggen in aandelen. Maar met cryptocurrency kun je ook flink verdienen. Aan de andere kant brengt dit ook een hoger risico met zich mee. Door actief in cryptocurrency te investeren van je de risico’s zoveel mogelijk op.

Wil je het handelen in cryptocurrency uitproberen? Meld je via onderstaande link aan, bij een Nederlands betrouwbaar platform. Je betaalt dan de eerste maand geen handelskosten. Dit platform staat onder toezicht van DNB dus biedt meer veiligheid.

Meld je aan en handel tijdelijk gratis

Oorlog of revolutie? Dan is je geld weg

Wanneer er ergens oorlog uitbreekt dan zie je altijd dat burgers snel hun geld van de banken halen. Dat is natuurlijk niet zomaar. Ten eerste daalt een valuta door de oorlog soms hard. Dit betekent dus een hoge inflatie waardoor alles duurder wordt. Wanneer een bank dreigt om te vallen is het altijd veiliger om je geld hier vandaan te halen.

Maar er is nog een reden om je geld bij oorlog of revolutie snel van de bank te halen. In geval van oorlog of crisis is de overheid gemachtigd om je spaargeld, goud, zilver of aandelen in beslag te nemen. Dit wordt dan gebruikt om de oorlog of crisis te financieren. Zelfs je woning is niet veilig want ook dit kan in beslag worden genomen.

In de praktijk zal deze taak niet makkelijk uit te voeren zijn. Geld dat op een spaarrekening staat kan door de bank bevroren worden. Maar goud of zilver dat je in de woning hebt liggen, daar kan in eerste instantie niemand aankomen. Of ze moeten letterlijk bij je binnenvallen.

Zo zit het met cryptocurrency

Dit geldt ook met cryptocurrency-bezit. Heb je dit veilig op een hardware wallet staat dan kan niemand je wat maken. Ook weer voor sommigen een reden om hun geld om te wisselen voor cryptocurrency.

Bekijk hardware wallets

Wees trouwens voorzichtig met een software wallet. Wanneer in tijden van oorlog het internet uitvalt of je computer of smartphone gaat verloren, dan kun je ook niet meer bij je cryptomunten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.