Bijgewerkt: 27 maart 2023

Het Nederlands minimumloon ligt in 2023 op € 1934 per maand (bruto). Dit is vrij weinig voor een fulltime baan. Gelukkig verdienen de meeste mensen een stuk meer, en dat is ook wel nodig. Sommige geluksvogels ontvangen maandelijks € 6000.

Is 6000 euro per maand veel of weinig? Dat hangt er vanaf of het netto of bruto is, maar ook wat je vaste lasten zijn. Laten we verschillende rekensommen maken en kijken wat je in totaal verdient.

De meest rijke Nederlanders

Volgens het CBS telt Nederland meer dan 200.000 huishoudens die meer dan 1 miljoen euro netto aan waarde hebben. Dat betekent dat 2,8% van de Nederlanders zeer rijk is. Een klein gedeelte van de bevolking, en dat is 2,5%, verdient jaarlijks meer dan € 80.000.

Voor de meeste mensen zal € 80.000 per jaar ontzettend veel zijn. Dat is omgerekend € 6666 per maand. Ook een bedrag van 6000 euro per maand valt boven het gemiddelde. Toch zijn er nog steeds mensen die € 6000 per maand weinig zouden vinden. Of € 6000 veel of weinig is, is dus heel persoonlijk.

Van bruto naar netto

Wanneer je inkomen hebt moet je hier inkomensbelasting over betalen. Welk percentage je betaalt hangt weer van de verdiensten af. Hoe meer je verdient, hoe meer je naar verhouding af moet staan. Grootverdieners hebben ook minder of geen recht op de algemene heffingskorting, dit is een korting op de loonbelasting.

Verdien je € 6000 bruto per maand? Dan houd je hier netto ongeveer € 3932 van over. Je betaalt dus iets meer dan € 2000 aan belasting. Met dit maandsalaris heb je een heel klein beetje recht op de algemene heffingskorting (€ 5) en iets meer op de arbeidskorting (ongeveer € 234)*.

(*Berekend over het jaar 2023)

Dit verdien je bruto met een loon van 6000 euro netto

Hoe zit het met mensen die maandelijks 6000 euro netto op hun rekening bij kunnen schrijven? Deze groep verdient maandelijks ongeveer € 10.400 bruto. Na aftrek van de loonheffing blijft hier gemiddeld € 6000 netto van over.

Iedereen die meer dan € 10.000 bruto verdient, heeft geen recht op de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Hierdoor betaal je de volledige inkomstenbelasting.

De kosten voor levensonderhoud

Nu is het belangrijk om te kijken of 6000 euro per maand veel is. Dit hangt namelijk van de kosten voor levensonderhoud af.

Nederlanders betalen gemiddeld € 780 aan huur per maand. Wanneer je een inkomen van € 6000 hebt, dan kom je vaak bij particuliere huur uit. De huurprijs hiervoor ligt gemiddeld op € 1300 per maand. Heb je een koopwoning, dan betaal je aan hypotheek tussen de € 600 en € 2000 per maand. Dat is heel verschillend, afhankelijk van de hoogte van de hypotheek en de rente.

Daar komen nog verschillende lasten bij zoals gas, water en licht, verzekeringen en andere zaken. Vooral de energiekosten zijn de laatste jaren enorm gestegen. Hierdoor komen de totale woonlasten al snel op € 2000 tot wel € 4000 per maand uit.

Een gezin van vier personen betaalt maandelijks ongeveer € 700 aan boodschappen. Daarnaast moet je rekening houden met kleding, abonnementen, auto of openbaar vervoer en uitstapjes. Maar ook de zorgverzekering moet niet vergeten worden. Ineens blijkt 6000 euro netto per maand toch niet zoveel te zijn, maar dit komt ook omdat je ernaar gaat leven.

Tip: probeer maandelijks een vast bedrag opzij te zetten. Op deze manier spaar je waardoor je na enkele jaren een prachtige geldsom hebt opgebouwd. Je kunt maandelijks ook een vast bedrag in cryptocurrency steken, en op deze manier nog meer vermogen opbouwen. Probeer het uit en handel tijdelijk gratis in crypto.

Inhouden van inkomstenbelasting of zelf afdragen

Niet veel mensen verdienen in loondienst € 6000 per maand (of meer). Meestal zijn het toch de ondernemers of freelancers die met dit soort bedragen lopen te pronken.

Zowel ondernemers als freelancers moeten zelf de inkomstenbelasting afdragen. Het probleem is dat sommigen hier geen rekening mee houden. Hierdoor moet je het jaar daarop ineens een flinke som geld aan de belastingdienst betalen. Dat kan erg tegenvallen, het is dus belangrijk om maandelijks een gedeelte opzij te zetten. Hoeveel dit precies moet zijn? Reserveer maandelijks 40% van het inkomen voor de belastingdienst.

Werknemers in loondienst hebben hier geen last van. De inkomstenbelasting wordt, na aftrek van heffingskortingen, ingehouden op het loon. Hierdoor hoef je aan het einde van het kalenderjaar geen extra inkomstenbelasting te betalen.

Het percentage inkomstenbelasting

De hoogte van de inkomstenbelasting is afhankelijk van het brutosalaris. Over inkomsten tot € 69.399 betaal je 36,93% belasting. Inkomsten vanaf € 69.399 zijn belast met 49,50%.

Stel dat je € 6000 bruto per maand verdient, dit is op jaarbasis € 72.000. Meestal komt hier nog vakantiegeld bovenop maar dat tellen we nu even niet mee. Het is niet zo dat je met € 72.000 gelijk 49,50% belasting moet betalen. De opbouw ziet er als volgt uit:

  • Over de eerste € 69.399: belasting van 36,93%
  • Over de overige € 2601: belasting van 49,50%

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.