Bijgewerkt: 27 maart 2023

Bitvavo is een Nederlands crypto exchange (handelsplatform). Het is in 2018 opgericht dus het is nog niet zo heel oud. In korte tijd heeft het veel klanten gekregen en aanzien opgebouwd. Sinds de val van exchange FTX, waar Bitvavo door geraakt werd, is het vertrouwen bij sommige beleggers weg.

Niet nodig want Bitvavo is nog steeds betrouwbaar. Het is zelfs zo dat het platform door de val van FTX meer aandacht heeft gekregen. Als gevolg hiervan is het aantal klanten fors gegroeid.

Het ontstaan van dit handelsplatform

In 2018 startte een ambitieus en klein team het Nederlands platform Bitvavo. Het doel was om traditionele valuta en digitale valuta met elkaar te verbinden. Het team werd door de jaren heen uitgebreid.

Het platform is soms positief en soms negatief in het nieuws geweest. Een van die negatieve nieuwsberichten was dat Bitvavo niet transparant was over het aantal klanten. In juli 2022 werd het door de Reclame Code Commissie op de vingers getikt. Het bedrijf gaf in reclames aan dat het 1 miljoen gebruikers had. Dit kon het niet claimen omdat er geen onafhankelijk onderzoek van was.

Op de website van het bedrijf geven ze wel aan dat ze 1 miljoen klanten hebben en dat mag ook, want dit is geen reclame.

Er zijn ook positieve berichten rondom Bitvavo. Bijvoorbeeld de bijzondere Accountgarantie van € 100.000 per account. En de cold wallets waardoor cryptomunten (redelijk) veilig staan.

Handelen in crypto? Bij Bitvavo handel je de eerste € 1000 gratis. De bonus ontvang je via de speciale aanmeldlink.

Zo betrouwbaar is Bitvavo

Wanneer je nog niet zo bekend bent met handelen in crypto dan is het zaak om een goed handelsplatform uit te kiezen. Is Bitvavo te vertrouwen? Een logische vraag want je wil dat je geld en je crypto veilig staan.

Bitvavo is een betrouwbare crypto exchange én broker ineen. Hieronder zie je waarom ze zo betrouwbaar zijn.

Transparant over contactgegevens

Dit bedrijf heeft het kantoor in Amsterdam staan. Noem het een hoofdkantoor of gewoon kantoor want er zijn geen andere kantoren. Het bedrijf is gevestigd op de Keizersgracht 281 in Amsterdam. Het voormalige adres was Herengracht 450 in Amsterdam. E-mailadressen staat op de website. Bitvavo staat ingeschreven bij de KvK. Die gegevens vind je op de website van de Kamer van Koophandel.

Bellen met Bitvavo is helaas niet mogelijk. Wel kun je gebruik maken van de live chat. Deze is op werkdagen van 10:00 uur tot 20:00 uur bereikbaar en in het weekend van 10:00 uur tot 16:00 uur. Daarnaast kun je 24 uur per dag gebruik maken van de chatbot.

Ze geven geen telefonische support wat op zich wel begrijpelijk. Er zou teveel gebeld worden waardoor de klantenservice overloopt.

Een veilige website

De verbinding van de website is beveiligd. Gegevens die je verstuurt worden versleuteld verzonden. Ze kunnen misschien wel onderschept worden maar de hacker kan er helemaal niks mee.

Opslag in cold wallets

Nagenoeg alle crypto van gebruikers staat opgeslagen in cold wallets (koude portemonnees). Dit betekent dat de cryptocurrency niet op het platform van Bitvavo zelf blijft staan. Cold wallets zijn niet verbonden met het internet. De apparaten waarop deze crypto staan zijn volledig afgesloten van het internet en kunnen hierdoor niet of nauwelijks gehackt worden.

Om dit te realiseren werkt Bitvavo samen met meerdere Custody Providers. Hiermee worden funds veilig gesteld.

Het is aan te raden om crypto voor de lange termijn op een hardware wallet te zetten, dan weet je zeker dat het veilig staat.

AccountGarantie van € 100.000

Stel dat iemand zonder je medeweten op je account inbreekt. Die persoon haalt je tegoeden weg. Op dit gebied is Bitvavo betrouwbaar want ze geven accountgarantie tot € 100.000 (per account). Heb je bijvoorbeeld voor 50.000 aan crypto verloren door een hacker? Dan krijg je die € 50.000 terug.

Gaat het om een bedrag van € 150.000? Dan krijg je € 100.000 vergoed. Die overige € 50.000 is je financieel verlies. Wil je het financieel verlies niet dragen dan is het verstandig om via verschillende handelsplatformen te beleggen. Zorg er dan wel voor dat het andere handelsplatform ook deze garantie biedt. Dat wordt een lastige want veel platformen hebben dit helemaal niet ingebouwd.

Verzekerd tot een bedrag van 250 miljoen euro

Bitvavo is in totaal verzekerd voor een bedrag tot 250 miljoen euro. Een astronomisch hoog bedrag maar misschien kan dit in de toekomst veel te laag zijn. Mocht Bitvavo failliet gaan dan kan het gebruikers hun tegoeden uitkeren. Met meer dan 1 miljoen klanten is er op dat moment € 250 per account beschikbaar. Bij faillissement is deze verzekering helaas te laag. Maar het is nog altijd beter dan helemaal niets.

Is Bitvavo te vertrouwen? Volgens de meesten wel

Het bedrijf is vooral op Twitter actief. Het deelt regelmatig belangrijke berichten. Een nadeel hiervan is dat Bitvavo niet op vragen of reacties via Twitter reageert. Toch komen er veel positieve berichten omtrent dit handelsplatform voorbij. De meesten zijn er tevreden over.

Mijn persoonlijke ervaring

Geldkip heeft een account bij Bitvavo. Ik zit hierbij vanaf het jaar 2020. Het viel me op dat Bitvavo veel aan beveiliging doet. Ook is het transparant in de communicatie over belangrijke zaken.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.