Bijgewerkt: 27 maart 2023

Een goede manier om online geld te verdienen, en dingen waar je rekening mee moet houden

Veel mensen willen een eigen bedrijf starten. Een webshop is ideaal, je verkoopt je producten online. Dropshipping lijkt een laagdrempelige manier te zijn om snel geld te verdienen. Maar is dropshipping eigenlijk wel legaal? In deze blog beantwoord ik deze vraag en bespreek ik alles wat je moet weten over dropshipping.

Wat is dropshipping?

Laat ik beginnen met wat dropshipping precies is. Bij dropshipping ben jij als verkoper niet verantwoordelijk voor de opslag, verzending en levering van de producten die je verkoopt. In plaats daarvan werk je samen met een leverancier die de producten voor jou op voorraad heeft. De leverancier verstuurt de producten naar jouw klanten verstuurt. Dit doet hij zodra er een bestelling binnenkomt.

Dropshipping betekent dat je geen eigen voorraad hoeft te hebben. Je werkt vanuit huis, wel zo makkelijk.

Aan welke regels moet je je houden?

Dropshipping is een makkelijke manier om snel geld te verdienen. Dit betekent niet dat je de regels aan je laars kunt lappen. Je moet voldoen aan de algemene voorwaarden van de leverancier waarmee je samenwerkt. Ook moet je voldoen aan de regels van de Kamer van Koophandel (KvK) en de Belastingdienst. Zo moet je je inschrijven bij de KvK en een btw-nummer aanvragen.

Het verschil tussen legaal en illegaal dropshippen

Er is een verschil tussen legaal en illegaal dropshippen. Wanneer je samenwerkt met een betrouwbare leverancier die zich aan de regels houdt en jij je als verkoper aan alle regels houdt, is er niets illegaals aan dropshipping.

Wanneer je samenwerkt met een leverancier die illegaal handelt of jij je niet aan de regels houdt, kan het dropshippen van producten illegaal zijn.

Wie is verantwoordelijk voor de producten die je verkoopt?

Als verkoper heb je de verantwoordelijk voor de producten die je verkoopt. Wanneer een product kapot gaat of niet bij de klant aankomt dan moet je zelf met een oplossing komen. Je kunt hier de leverancier niet direct op aanspreken. Toch kan dit in sommige gevallen wel, zie hieronder.

De verantwoordelijkheid van de leverancier

Jij bent als verkoper uiteindelijk verantwoordelijk voor de producten die je verkoopt. Toch heeft de leverancier ook een verantwoordelijkheid. Zo moet de leverancier ervoor zorgen dat de producten van goede kwaliteit zijn en dat ze tijdig worden geleverd. Wanneer de leverancier hier niet aan voldoet, kun je hem hierop aanspreken.

Wanneer je er met de klant niet uitkomt

Soms komt het voor dat je er met de klant niet uitkomt. Bijvoorbeeld wanneer er iets mis gaat met de levering of wanneer het product niet aan de verwachtingen van de klant voldoet. Blijf in dit geval professioneel en klantgericht. Probeer tot een oplossing te komen.

Het kan helpen om de klant een vervangend product aan te bieden of het geld terug te geven. Bedenk altijd dat de klant koning is en dat tevreden klanten zorgen voor positieve mond-tot-mondreclame.

Is dropshipping een vorm van oplichting?

Dropshipping op zichzelf is geen vorm van oplichting. Helaas zijn er wel oplichters actief, ze misbruiken deze manier van werken. Zo zijn er leveranciers die slechte producten leveren of helemaal geen producten leveren.

Kijk daarom met welke leverancier je wilt samenwerken. Lees bijvoorbeeld reviews van andere verkopers en vraag naar referenties. Op deze manier minimaliseer je de kans op oplichting.

De keuze voor de producten die je verkoopt

Bij dropshipping is het belangrijk om goed na te denken over de producten die je wil aanbieden. Kies in ieder geval voor producten waarvan je zeker weet dat ze goed verkopen. Of er veel vraag naar is. Kijk ook even naar de winstmarge die je wilt behalen. Bij dropshipping kan de winstmarge op 60% uitkomen. Dit zijn uitzonderingen, eerder moet je rekening houden met een winstmarge die tussen de 20% aan 30% ligt.

Veel mensen kiezen voor producten met een hoge winstmarge. Het nadeel hiervan is dat je ook veel concurrentie ervaart. Maak dus een weloverwogen keuze.

Maak goede afspraken met de leverancier

Wanneer je gaat dropshippen dan is het belangrijk om goede afspraken met de leverancier te maken. Leg vast welke producten je wilt verkopen, wat de prijzen zijn en wat de leveringstermijn is. Daarnaast maak je afspraken over de kwaliteit van de producten en de wijze waarop deze worden geleverd.

Leg dit soort afspraken bij voorkeur schriftelijk vast, zodat je hierop kunt terugvallen wanneer er iets misgaat.

Zorg voor een goede klantenservice

Een goede klantenservice is belangrijk bij dropshippen. Zorg ervoor dat je bereikbaar bent voor vragen en klachten. Reageer snel op e-mails en telefoontjes. Wees duidelijk over de levertijden en eventuele kosten voor retourzendingen. Een goede klantenservice maakt het verschil tussen een tevreden en ontevreden klant.

Neem je verantwoordelijkheid

Als verkoper ben en blijf je verantwoordelijk, dat weet je inmiddels wel. Zodra er iets misgaat moet je die verantwoordelijkheid nemen. Je kunt je dan niet achter een ander verschuilen. Het helpt wel wanneer je met betrouwbare leveranciers werkt. Dit verkleint de kans dat er iets misgaat.

Ook is het belangrijk dat je eerlijk en transparant bent over de levertijden. Klanten willen weten hoe lang ze op hun product moeten wachten. Met dropshipping komt het vaker voor dat de levertijd langer is dan normaal. Door dit vooraf te communiceren voorkom je een hoop klachten.

Zo zit het met de levertijden

Iets dat heel vaak bij dropshipping voorkomt: klanten die ontzettend lang op hun bestelling moeten wachten. Dit komt doordat de leverancier soms eerste product naar de verkoper verstuurt. Deze moet het vervolgens doorsturen naar de klant. Maar het kan ook dat de leverancier het rechtstreeks naar de klant verstuurt. Wanneer deze leverancier in het buitenland zegt, iets wat vaak het geval is, kan de levertijd aardig oplopen.

Maar een realistische inschatting van de levertijden. Plaats dit duidelijk op je website en ook in de orderbevestiging die je naar klanten stuurt. Klanten moeten er rekening mee houden dat de levertijd soms wat langer op zich laten wachten. Daar hoef jij je niet tegen in te dekken.

Winsten die je met dropshipping maakt

Dropshipping is een lucratieve manier van verkopen. Je legt geen voorraad aan en doet dus geen grote investering. Hierdoor houd je de kosten laag en werk je met hogere winstmarges. Hoeveel winst gemaakt is afhankelijk van de producten die je verkoopt. Maar ook welke winstmarge je voor ogen hebt.

Wat je ongeveer per maand kunt verdienen

De vraag is wat je per maand kunt verdienen met dropshipping. Allereerst gaat het om het soort producten dat je verkoopt. Zijn dit populaire producten waar veel vraag naar is? Dan kan je winstmarge hoger liggen. Maar wanneer je veel concurrentie ervaart dan moet je soms gedwongen je verkoopprijs verlagen. Dit drukt je winstmarge.

De meeste dropshippers verdienen enkele honderden euro’s per maand. Er zijn ook dropshippers die duizenden euro’s per maand verdienen. Dropshipping biedt geen garantie op succes. Het is soms hard werken om er een goed inkomen aan over te houden.

Rekening houden met de belastingen

Als dropshipper ben je verplicht om belasting te betalen over de winst die je maakt. Houd bij welke producten je verkoopt, wat de kosten zijn en hoeveel winst je maakt. Op deze manier doe je makkelijk belastingaangifte en sta je achteraf niet voor verrassingen. J

Conclusie: is dropshipping legaal?

Ja, dropshipping is legaal. Tenzij je goed lukte verkoopt die eigenlijk niet mogen, zoals nepmerken of producten die de mens schade toebrengen. Dropshipping is geen vorm van oplichting. Toch moet je weten met welke leverancier je samenwerkt.

Met de juiste aanpak is dropshipping een geweldige manier om een passief inkomen te verdienen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.