,

Bijgewerkt: 27 maart 2023

Vraag jij  je af of je nog in bitcoins moet beleggen, of dat het te laat is om in te stappen? De een zegt dat je te laat bent, terwijl de ander het nog steeds als een investeringsmoment ziet. Ik laat je de geschiedenis en de toekomst van Bitcoin en cryptocurrency zien.

Bitcoin is géén piramidespel

In november 2017 plaatste Elsevier een artikel over Bitcoin: het zou een piramidespel zijn. Elsevier heeft duidelijk zijn huiswerk niet gedaan. Wie weet wat een piramidespel is komt er ook al snel achter dat Bitcoin hier niet onder valt. Bij een piramidespel doen deelnemers een inleg en halen andere over om dit ook te doen. Hoe meer deelnemers, hoe meer de spelers van het eerste uur krijgen uitbetaald.

[do_widget id=custom_html-4]

“Bitcoin is vergelijkbaar met de tulpenmanie”, een ander verhaal dat we veel tegenkomen. Het zijn onder andere de website dekritischebelegger.nl en de Volkskrant die deze vergelijking in 2019 maakten. Ook dit is weer appels met peren vergelijken.

Een tulpenbol is namelijk niet deelbaar, dat is een Bitcoin wel. Bovendien is er nog een belangrijk verschil: een tulpenbol is tastbaar terwijl de Bitcoin uit een stukje computercode bestaat. In feite betaal je bij de Bitcoin voor de achterliggende technologie en is de waarde gebaseerd op vertrouwen.

Digitaal geld

Bitcoin is digitale valuta en werkt voor velen hetzelfde als fiatgeld. Iedereen weet dat hij €50 kan inruilen voor iets van gelijke waarde. Hoe meer mensen in de Bitcoin geloven, hoe meer het vertrouwen er zal zijn dat je bitcoins weer in kan ruilen voor andere valuta. Omdat Bitcoin al meer dan 9 jaar werkt, is dit vertrouwen er.

De toekomst van Bitcoin en cryptocurrency

Nu de vraag, is het te laat om bitcoins te kopen? Natuurlijk was je er het liefst in 2010 ingestapt, toen betaalde je nog geen €10 voor een Bitcoin. De koers is in enkele jaren flink gegroeid en heeft begin 2021 de $49.000 bereikt. Ter vergelijking: medio 2019 was dit €7000.

Helaas kan niemand van tevoren zeggen of en wanneer de koers gaat stijgen. Bitcoin is een kwestie van vraag en aanbod, maar ook van toekomstverwachtingen. In 2017 liep Bitcoin tegen een aantal problemen aan. Dit waren onder andere de lange transactietijden en zeer hoge transactiekosten. Dit is in 2019 opgelost. Overheden bemoeien zich steeds vaker met cryptocurrency, wat aangeeft dat er wél aandacht is voor deze ontwikkelingen.

Tip: lees het boek Bitcoin en andere cryptovaluta

“Hoe je dacht te laat in crypto te stappen maar succesvoller werd dan mensen die dit boek niet lazen”

Alternatieven Bitcoin

Naast Bitcoin zijn er diverse alternatieven, dit worden ook wel de altcoins genoemd. Iedere altcoin belooft beter te zijn dan Bitcoin. De een weet dit te maken, terwijl er bij de ander nauwelijks verschil in is.

Is het dan niet te laat om bitcoins te kopen? Nee, het is nooit ergens te laat voor. Het is echter belangrijk om zelf goed onderzoek te doen. Daarnaast is het spreiden van een belegging onmisbaar. Investeer niet alleen in Bitcoin maar kijk ook naar andere cryptomunten. Zo hebben Ethereum, Ripple en Litecoin ook goede groeimogelijkheden. Daarnaast zijn er meer dan 4000 cryptocurrency die allemaal wat anders te bieden hebben. Zet al je geld niet op één cryptomunt in maar investeert liever in minstens 5 verschillende cryptomunten.

Zet alleen geld en dat je kunt missen. Dit betekent dat je het nu maar ook later niet nodig hebt. Bij verlies lig je hier niet wakker van, dat zou het ideale uitgangspunt moeten zijn. Slaap jij nog steeds goed wanneer de koers van Bitcoin of andere cryptomunten flink wegzakt, dan is het zeker niet te laat om Bitcoin te kopen.

Bovenstaande tekst geldt niet als investeringsadvies. Ik heb zelf geen positie of aandeel in Bitcoin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.