,

Bijgewerkt: 27 maart 2023

Alles wat verhandelbaar is heeft een onderliggende waarde. Voor aandelen, cryptocurrency, valuta en delfstoffen geldt er een koers. De koers kan (flink) stijgen of dalen. Kan bitcoin crashen? Net als bij aandelen of valuta kan ook bitcoin crashen. De vraag is echter wat er hierna gebeurt. In de praktijk pakt een crash tot nu toe goed uit.

Verschil tussen een beurscrash en bitcoincrash

Een beurscrash wordt altijd als rampzalig gezien. Dit heeft zeker wereldwijde gevolgen. De economie kan na een beurscrash flink onder druk komen te staan. Het gevolg: mensen geven minder geld uit, de productie van goederen neemt af en banen verdwijnen. Hierdoor moeten veel mensen het met minder geld te doen waardoor ze nog meer besparen. De economie komt zo in een vicieuze cirkel terecht.

Een beurscrash heeft dus altijd grote gevolgen voor de economie. Wat heeft een eventuele bitcoincrash voor een gevolgen? Vooralsnog helemaal niets. In het verleden is er al vaker een crash van bitcoin geweest. Het directe gevolg was dat de koers zich na enige tijd herstelde en alleen maar hoger kwam te staan.

Kan bitcoin crashen en nooit meer herstellen?

Natuurlijk is er het risico dat bitcoin flinke crasht. Koersdalingen van 20% tot 60% binnen een maand tijd zijn zeker mogelijk. Kan bitcoin crashen en nooit meer herstellen? Ook dat is een mogelijkheid, maar vooralsnog zeer onwaarschijnlijk. Dit komt omdat de interesse in bitcoin wereldwijd alleen maar toeneemt.

Tesla, ontwikkelaar van elektrische auto’s, heeft begin 2021 flink geïnvesteerd in bitcoin. Meitu, een grote Chinese appontwikkelaar, heeft in maart 2021 ook bitcoins aangekocht. Hierna zullen nog andere bedrijven dit voorbeeld volgen. Het feit dat grote bedrijven bitcoin voor meer dan € 40.000 per stuk aankopen zegt wel wat over de toekomst van deze cryptomunten. Waarschijnlijk zal de koers alleen maar stijgen. De kans dat bitcoin crasht is dus vrij klein.

Crash gevolgd door een stijging

Opvallend aan bitcoin is dat het in korte tijd grote stijgingen kent. Vrijwel altijd volgt hierna een crash. Deze crash betekent dat de koers 20% tot wel 50% in een week tijd daalt. Over een verloop van enkele weken kan de koers nog verder dalen maar gaat dit meer geleidelijk aan.

Het verleden heeft laten zien dat een crash altijd weer gevolgd wordt door een nieuwe stijging. Hierbij wordt er dan weer een nieuwe ATH (al time high) bereikt.

Kan bitcoin ooit waardeloos worden?

Je moet er niet aan denken maar in theorie zou bitcoin ooit waardeloos kunnen worden. De kans dat dit gebeurt? Minder dan 0,5%. De komende jaren zal de koers alleen maar stijgen. Dit heeft te maken met het feit dat grote bedrijven flink in bitcoin investeren.

Of bitcoin ooit waardeloos kan worden, daar zou je eigenlijk niet stil bij moeten staan. Natuurlijk zorgt een crash vaak voor grote paniek. Je bent dan al snel gelijk om alles van de hand te doen. Wanneer je dit tijdig doet en later weer goedkoper aankoopt dan behaal je op de eindstreep meer winst. Maar verkopen puur alleen omdat je in paniek raakt is altijd een slecht idee.

Bitcoin als waarde opslag

Er is in maart 2021 iets opmerkelijks aan de hand. Te zien is dat bitcoin massaal wordt verplaatst van hedgefondsen naar HODL’ers (mensen die bitcoin voor de lange termijn vasthouden). Dit is op te merken aan de voorraad bitcoin die op beurzen daalt. Mensen halen hier dus hun bitcoins vanaf om dit voor de lange termijn in een wallet te bewaren.

Wat heb je aan dit feit? Nou, hier kun je heel wat informatie uithalen. Wanneer bitcoin van een beurs wordt gehaald en naar een wallet wordt verplaats dan betekent dit dat hij wordt opgeslagen. Opslag betekent dat er de verwachting is dat de bitcoin koers gaat stijgen. Aangezien meerdere partijen dit doen is dit een teken dat de koers flink kan gaan stijgen. Maar let op, ook dit kan later weer gepaard gaan met een crash.

Bitcoin voor de lange of korte termijn

De vraag is of je bitcoin nu voor de lange of toch voor de korte termijn aan moet kopen. Er zijn verschillende signalen die laten zien dat de koers van bitcoin gaat stijgen. Tenminste, dat zie je in maart 2021. Wanneer je dit artikel op een later moment leest dan is het natuurlijk de vraag wat bitcoin gaat doen.

Voor jouw idee: op 8 maart 2021 staat de bitcoin koers op € 42.248. In dollar: $ 50.079. Nu kun je zelf bekijken wat de koers op dit moment is en of hij hoger of lager staat.

Er zijn mensen die aan daytraden doen. Dit betekent dat je dagelijks in bitcoin of andere cryptocurrency handelt. Voordeel: je kunt dagelijks winsten behalen. Bovendien is je verlies niet zo groot. Nadeel: op de lange termijn loop je misschien wel een hoop winst mis.

Een voorbeeld uit de praktijk

In 2013 was er iemand die op Twitter enthousiast verkondigde dat hij zijn 10 bitcoins voor € 200 per stuk had verkocht. Hij ontving hier dus € 2000 voor. Had hij zijn bitcoins niet aangeraakt en in maart 2021 verkocht, dan had hij er € 422.000 voor gekregen. Hij had alleen maar acht jaar geduld moeten hebben. Van dat geld had hij een prachtig huis kunnen kopen.

Dit laat maar weer eens zien dat bitcoin voor de lange termijn ook heel interessant is. Echter, niemand weet van tevoren waar de koers ooit gaat stoppen. Sommigen menen bij € 150.000, maar er zijn ook mensen die zeggen dat bitcoin een half miljoen euro gaat aantikken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.