,

Bijgewerkt: 27 maart 2023

Bitcoin is helemaal de hype. Sinds begin 2021 staat de koers boven € 40.000 ($ 47.500). Er zijn steeds meer grote bedrijven die in deze crypto eens stappen. Kan bitcoin verboden worden? Dit is iets dat veel mensen zich afvragen. Zou bitcoin wereldwijd verboden worden dan gebeurt er iets bijzonders met de koers.

De enige die bitcoin kan verbieden

De nachtmerrie van iedere bitcoin belegger: het wordt vroeg of laat verboden. Dit betekent dat de cryptomunt nog wel zou bestaan maar je mag er niet meer in handelen. Kan bitcoin verboden worden? De enige die bitcoin kan verbieden is de overheid. Deze heeft namelijk de meeste macht. Een bank, instelling, vereniging of individueel persoon kan bitcoin niet verbieden.

Wat houdt een verbod op bitcoin in? Wanneer het verbod van kracht wordt dan is het verboden om deze cryptomunten in bezit te hebben, er in te handelen of er betalingen mee te verrichten. De vraag is of dit in praktijk ook daadwerkelijk kan.

De praktijk: bannen van bitcoin

Kan bitcoin écht verboden worden? Ja, dit is in praktijk zeker mogelijk. Sterker nog, in bepaalde landen is bitcoin al verboden. Hieronder vind je per land of bitcoin wettig of onwettig (verboden) is.

Noord-Afrika: bitcoin is verboden

In Noord-Afrika is bitcoin verboden. In landen als Marokko, Egypte en Algerije is het niet toegestaan om bitcoin te kopen, verkopen, ermee te betalen of in bezit te hebben. Ook volgens de Islamitische wet is bitcoin verboden (bitcoin = haram).

West-Afrika: wettig maar bankverbod

In o.a. Nigeria, West-Afrika, is bitcoin niet verboden. Aan de andere kant geldt er wel een bankverbod. Banktransacties in bitcoin zijn dus niet toegestaan.

Zuid-Afrika: toegestaan

In Zuid-Afrika gelden er geen specifieke regels. Investeerders zijn niet beschermd tegen verlies maar ze mogen gewoon handelen in bitcoin en ermee betalen.

Zuid-, Noord- en Centraal Amerika: bitcoin is legaal

Mensen uit Zuid-, Noord- Amerika of Centraal Amerika kunnen alles met bitcoin doen wat ze willen. Het is niet verboden om erin te handelen, ermee te betalen of het als waarde op te slaan. Let wel op want in bepaalde staten gelden er toch uitzonderingen. Op Bolivia is bitcoin volledig verboden. In Columbia en Ecuador geldt er een bankverbod.

Canada: een bankverbod

Handelen in bitcoin mag in Canada. Wel geldt er een bankverbod. Je mag dus geen bitcoin banktransacties verrichten. Je kunt dus ook niet met een betaalkaart of creditcard bitcoins aankopen.

Azië en bitcoin: juridisch oké, soms bankverbod

In veel Aziatische landen is bitcoin legaal. Dit zijn onder andere in Israël, Oezbekistan, Kirgizië en Libanon. Bitcoin is ook volkomen legaal in India, Pakistan, Hongkong, Japan, Zuid-Korea, Maleisië, Filipijnen, Singapore en Vietnam.

In een aantal Aziatische landen is bitcoin wel toegestaan maar geldt er een bankverbod. Dit is in de landen Cambodja, Taiwan, China, Bangladesh, Iran en Saoedi-Arabië.

In Indonesië en Vietnam zijn bitcoin illegaal als betaalmiddel. In Nepal is bitcoin is zijn geheel verboden.

Rusland: je mag minen

In Rusland mag je bitcoin minen. Ook wordt bitcoin hier niet als illegaal gezien. Maar banktransacties met betrekking tot bitcoin? Die zijn niet toegestaan.

Europa: juridisch wettig

In alle Europese landen is bitcoin juridisch wettig. Dit betekent dat je in bitcoin mag handelen, het als betaalmiddel mag inzetten of het als waardeopslag mag gebruiken. In sommige landen gelden er nog specifieke regels. Bijvoorbeeld in Duitsland, waar bitcoin als particulier geld wordt gezien. Bij transacties in bitcoin moet je hier btw over betalen.

In veel Europese landen wordt er wel gewaarschuwd voor handelen in bitcoin. Burgers en bedrijven die bitcoin kopen genieten geen financiële bescherming.

Kan bitcoin verboden worden in Nederland?

In Nederland valt bitcoin sinds 2017 onder de wet op het financieel toezicht. Dit betekent dat bedrijven die handel in bitcoin mogelijk maken onder toezicht staan van het AFM. Zonder officiële licentie mogen bedrijven geen bitcoin of andere crypto aanbieden.

Kan bitcoin verboden worden in Nederland? De Nederlandse politiek heeft geen plannen om hier een verbod op te zetten. Zelfs wanneer bitcoin in zijn geheel verboden zou worden en internet gecensureerd zou zijn, dan nog zijn er altijd manieren om bitcoin te verhandelen. Bijvoorbeeld via een vermaasd netwerk.

Wat er gebeurt wanneer bitcoin wereldwijd verboden wordt

Ondanks dat bitcoin in sommige landen verboden is houdt dit inwoners niet tegen om er toch in te handelen. Het is ook nagenoeg onmogelijk om bitcoin wereldwijd te verbieden. Wat gebeurt er wanneer overheden dit toch doen? Dan blijft bitcoin gewoon bestaan maar wordt via andere wegen verhandeld. De kans is ook groot dat bij een totaalverbod op bitcoin de weerstand richting overheden en banken alleen maar groeit.

Wanneer bitcoin wereldwijd verboden wordt dan zal de koers alleen maar stijgen. Iets waar moeilijk aan te komen is heeft altijd een hogere waarde. Denk maar aan goud, ooit werd dit verboden. De goudkoers schoot toen omhoog. Zo zal het ook met de bitcoinkoers na een verbod gaan.

Conclusie: overheid kan bitcoin verbieden maar de munt blijft bestaan

Uiteindelijk is het aan de overheid om bitcoin te verbieden of wettig te maken. Ja, bitcoin kan verboden worden. Nee, deze cryptomunt zal dan zeker niet verdwijnen. De koers zal alleen maar stijgen.

Deze wetenschap maakt het wel interessant om bitcoin voor de lange termijn opzij te zetten. Want bij een verbod zou de waarde zomaar met duizenden procenten toe kunnen nemen.

Hoe zit het dan met altcoins? Bij een verbod op bitcoin zijn altcoins natuurlijk ook verboden. In theorie zouden de meeste altcoins van de aardbodem verdwijnen. Simpelweg omdat het veel te lastig wordt om deze nog te verhandelen. Maar een aantal altcoins zullen naast bitcoin voort blijven bestaan. Misschien wel de Nederlandse gulden, want dit is een altcoin die in Nederland aan populariteit wint. Hoe mooi zou het zijn als we deze buiten het toezicht van banken en de overheid gewoon als particulier geld in kunnen zetten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.