Bijgewerkt: 27 maart 2023

Meer dan € 50.000 voor één bitcoin, een enorm bedrag dat in 2021 bereikt werd. Beleggers betalen dit er makkelijk voor, om vervolgens de munt door te verkopen aan iemand die er nog meer voor over heeft. Toch blijft altijd het risico bestaan dat de koers (flink) daalt. Kan een cryptomunt in de min gaan? Een goede vraag, laten we daar vandaag eens naar gaan kijken.

Zo wordt de waarde van cryptocurrency bepaald

Elke cryptocurrency is ooit voor een bepaald bedrag uitgegeven. Het is de maker die bepaalt wat de munt in het begin moet kosten. Later wordt de prijs bepaald door investeerders oftewel beleggers. De prijs is dan afhankelijk van het sentiment. Maar ook wat de verwachtingen van beleggers zijn.

Bij nieuwe ontwikkelingen binnen een cryptocurrency zijn de verwachtingen vaak hoog en zal de koersstijgingen. Economische ontwikkelingen of nieuwe regelgeving kan er juist voor zorgen dat de koers daalt. Alles valt of staat met ontwikkelingen en nieuws, zowel positief als negatief.

Kan een cryptomunt in de min gaan?

Een cryptomunt heeft geen onderliggende fysieke waarde. Het is dus puur ‘wat de gek ervoor geeft’. Daarnaast moet er het vertrouwen zijn dat een ander net zoveel betaalt als dat je zelf betaald hebt. Wanneer je 1 bitcoin van € 50.000 koopt dan ga je er vanuit dat je die € 50.000 vroeg of laat terug krijgt, al zal dit in praktijk wat meer of minder zijn. Je gaat er niet van uit dat je er helemaal niks meer voor terugkrijgt want dan zou je hem ook niet kopen.

Kan een cryptomunt in de min gaan? In theorie is alles mogelijk maar in de praktijk zal dit nooit gebeuren. Lager dan € 0 kan de koers van een munt niet komen te staan. Kijk maar eens hoe dit precies werkt.

Negatieve koers van aandelen of cryptocurrency bestaat niet

Een aandeel kan ondergewaardeerd zijn of er kan sprake zijn van een negatieve winst per aandeel. Dit betekent echter niet dat de koers van het aandeel negatief is. De koers van een cryptomunt kan ook nooit negatief zijn, het minimale bedraagt € 0.

Wat gebeurt er wanneer een cryptomunt in de min zou gaan? Wanneer je deze cryptocurrency met negatieve waarde in bezit hebt en zou verkopen, dan gebeurt er iets bijzonders. Je krijgt bij verkoop namelijk geen geld maar moet geld toeleggen. Dit betekent dat het je geld kost om van de munt af te komen. Dit is iets dat in de praktijk nog nooit is voorgekomen, maar er is een scenario waarbij dit wel zou kunnen ontstaan.

Negatieve koers is mogelijk wanneer cryptobezit veel geld kost

Stel dat de overheid besluit dat iedereen met cryptocurrency in bezit hier flink over moet gaan betalen. Dat is nu al het geval want je betaalt hier vermogensbelasting over, maar stel je even voor dat de regelgeving heel anders wordt. Dat je bijvoorbeeld bij een bezit van € 50.000 aan cryptocurrency veel belasting, administratiekosten of een boete van € 100.000 moet betalen.

Dat zou betekenen dat het bezit van cryptocurrency alleen maar geld kost in plaats van dat het geld oplevert. Op dat moment wil iedereen zo snel mogelijk van zijn munten af, want niemand wil financieel verlies lijden. Wanneer iedereen van zijn munten af wil dan wordt deze steeds minder waard, totdat hij bij 0 euro eindigt. Omdat je zo dolgraag van je munten af wil ben je zelfs bereid om een ander hiervoor te betalen wanneer hij ze van je overneemt. Dat is het enige scenario waarbij een cryptomunt in de min zou kunnen gaan.

Geld verdienen aan dalende koersen

Dat koersen van cryptomenten stijgen en dalen, dat is vrij normaal. Het kan hier wel harder gaan dan op de aandelenbeurs. Een stijging/daling van 10% of meer per dag is helemaal geen uitzondering. Opvallend is dat veel mensen alleen cryptomunten kopen op het moment dat de koersen stijgen. Terwijl Warren Buffet, de man die stinkend rijk werd met aandelen, het juist andersom doet. Hij verdient geld aan dalende koersen.

Je moet durven investeren op het moment dat iedereen zijn cryptomunten van de hand doet. Maar je moet ook durven verkopen op het moment dat iedereen overmoedig wordt. Op deze manier kun je geld verdienen aan dalende koersen.

Natuurlijk blijft het lastig om een daling of stijging te voorspellen, maar het algemeen sentiment is dat de koersen op de lange termijn stijgen. Tussendoor zie je altijd kleine of grote dalingen, dat zijn juist van die instapmomenten. Dan nog blijft het lastig, want een verdere daling zit er altijd in. Het is dan de vraag of je over voldoende stalen zenuwen beschikt.

Bovenstaande is geen financieel advies maar de visie van Geldkip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.