Bijgewerkt: 27 maart 2023

Je hebt geld of een lening nodig. Kan ik geld lenen met een BKR registratie? Ja, ondanks deze registratie is het in veel gevallen nog steeds mogelijk om geld te lenen. Dit hangt helemaal van de codering af. Ontdek wanneer je een lening kunt afsluiten en welke gevolgen dit heeft.

BKR registratie opvragen

BKR staat voor bureau krediet registratie. Dit Nederlands kredietregistratie bureau houdt van iedereen bij of deze een krediet of lening in Nederland heeft afgesloten. Het gaat hierbij niet alleen om lenigen maar ook creditcards en rood staan op de betaalrekening.

[do_widget id=custom_html-6]

Alle kredieten en betalingsachterstanden van meer dan 3 maanden worden geregistreerd. Wat is hier het doel van? Dankzij deze registratie kunnen kredietverleners beoordelen of iemand kredietwaardig is oftewel: of deze een lening wel kan afbetalen. Met een bestaande lening of betalingsachterstand wordt het een stuk moeilijker om een nieuwe lening te krijgen.

Benieuwd of je een BKR registratie hebt? Je kunt zelf de BKR registratie opvragen. Dit kan via de website bkr.nl. Je mag jaarlijks eenmaal kosteloos inzage in de gegevens opvragen. Wat kun je je met je eigen gegevens met betrekking tot BKR registratie? Hiermee heb je een overzicht van je BKR notering. Bovendien kun je eventueel aantonen of je wel of geen negatieve BKR notering hebt.

Kan ik geld lenen met een BKR registratie?

Een BKR-registratie verhindert soms de aanvraag van een nieuwe lening. Toch betekent dit niet dat je helemaal geen lening krijgt. Dit hangt helemaal van de codering af. Wat is een BKR codering? Dit is heel iets anders dan een BKR registratie. Bijna iedereen staat namelijk wel BKR geregistreerd, bijvoorbeeld bij het aanvragen van een creditcard.

Je krijgt een positieve BKR registratie bij een krediet of lening hoger €250. We spreken in dit geval van een positieve registratie. Wie zijn betalingsverplichting niet nakomt, krijgt te maken met een negatieve registratie. Op dat moment verschijnt er een BKR codering. Dit zijn alle BKR coderingen:

  • A: enkele maanden achterstand met betaling van de lening
  • H: herstelcode wanneer iemand weer begonnen is met betalen
  • Code 1: Er is een aflossing sof schuldregeling getroffen
  • Code 2: de kredietverstrekker eist het nog te betalen bedrag in een keer op
  • Code 3: afboeking (kredietverstrekker laat het dossier voorlopig rusten) of kwijtschelding (er wordt een bepaald bedrag kwijtgescholden)
  • Code 4: de kredietverstrekker kan geen contact met de schuldenaar leggen
  • Code 5: tijdelijke preventieve betalingsregeling voor de hypotheek
  • Code RN: restschuld door verkoop van koopwoning
  • Code SH: oplopende schuld

Je kunt je voorstellen dat je met een positieve BKR registratie gemakkelijk een lening kunt krijgen. Met een (negatieve) BKR notering wordt het verhaal ineens heel anders. Kan ik geld lenen met BKR registratie? Dat hangt dus van je codering af.

Geld lenen met een BKR notering

Je hebt een BKR codering maar wilt toch geld lenen. Is dit mogelijk en ook verstandig? Er zijn altijd kredietverstrekkers die niet moeilijk doen over een BKR codering. Dit hangt natuurlijk ook een beetje van de codering af. Staat er bijvoorbeeld code 4 en ben je voor kredietverstrekkers onbereikbaar, dan krijg je zeker geen lening. Je maakt de grootste kans bij je eigen bank: deze willen je vaak wel verder helpen.

Kun je geen kredietverstrekker vinden, dan kun je ook particulier geld lenen. Dit heeft een aantal voor- en nadelen. Zo wordt er vaak niet naar een BKR registratie gekeken. Particulieren kunnen echter wel een hogere rente in rekening brengen.

Is het verstandig om geld te lenen met een negatieve BKR registratie? Heb je een codering achter je naam staan, dan betekent dit dat je niet in staat bent of bent geweest om aan je betalingsverplichting te voldoen. Je moet je dan ook afvragen of je dit in de toekomst wel kunt. Daarom is het niet altijd verstandig om met een negatieve BKR registratie een lening af te sluiten.

BKR registratie en een hypotheek

Kan ik met een BKR registratie een hypotheek krijgen? Ja, ook in 2019 kun je met een BKR registratie een hypotheek afsluiten. Bij een positieve BKR registratie is er vaak niet veel aan de hand. Staat er een BKR codering met herstelmelding, dan is het soms wel mogelijk om een hypotheek te krijgen. Bij een A-codering is het krijgen van een hypotheek heel moeilijk. De meeste hypotheekverstrekkers wagen zich hier niet aan. Mocht het uiteindelijk toch lukken, dan kan de hypotheekverstrekker mogelijk een hogere rente in rekening brengen.

Auto leasen met BKR registratie

Kan ik geld lenen met een BKR registratie? Of is het mogelijk om een auto te leasen? Bij het leasen van een auto huur je als het ware het voertuig. Dit komt dus niet overeen met geld lenen. Toch krijg je bij een lease-auto te maken met maandelijkse kosten. Voor de leasemaatschappij is het belangrijk dat jij aan je betalingsverplichting kan voldoen.

Met een negatieve BKR codering is het niet altijd mogelijk om een private lease auto te krijgen. Dit komt omdat de leasemaatschappij een zorgplicht met betrekking tot de financiële lasten van burgers heeft. Dit geldt overigens niet alleen voor leasemaatschappijen maar ook voor banken, hypotheekverstrekkers en andere financiële instellingen.

Zit je met een BKR codering en wil je toch een auto leasen? Vaak is het wel mogelijk om een auto te huren. Hierdoor zit je niet vast aan langdurige contracten. Je huurt een auto voor 3 tot 12 maanden. Hierbij betaal je een vast bedrag per maand. Na de huurperiode kun je opzeggen of verlengen. Huren van een auto is mogelijk vanaf €249 per maand. Het huurbedrag is inclusief wegenbelasting, allrisk verzekering, reparatie en onderhoud, pechhulp en nog veel meer. Een goed alternatief voor mensen met een negatieve BKR registratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.