Kan ik geld lenen met een uitkering?

Je hebt geen vast inkomen maar een uitkering. Misschien kom je wat geld tekort of staat er een grote uitgaven op de planning. Kan ik geld lenen met een uitkering? Wat een goede vraag! In dit artikel krijg je hier antwoord op. Dat is fijn, toch?

Hét moment om in te stappen? Kies je platform.


Verschillende soorten uitkeringen

Het maakt voor de aanvraag van een lening vaak uit welke soort uitkering je hebt. Dit zijn de meest voorkomende uitkeringen:

  • Bijstandsuitkering
  • WW uitkering (werkloosheidsuitkering)
  • WAO uitkering
  • WIA uitkering
  • AOW uitkering (algemeen ouderdomspensioen)

Bekijk dus eerst welke uitkering je hebt. Het is best mogelijk dat je meerdere uitkeringen door elkaar hebt lopen. Ga in dit geval voor de uitkering met de hoogste uitbetaling. Deze neem je mee bij de aanvraag van een lening.

Leenmogelijkheden met een uitkering

Kan ik geld lenen met een uitkering? Natuurlijk kan dat. Het is ten eerste belangrijk dat de uitkering een toekomst heeft. Dit betekent dat het niet om een kortlopende uitkering gaat, maar dat je deze uitkering gedurende minimaal 2 tot 3 jaar ontvangt.

Ook de hoogte van de uitkering speelt een belangrijke rol. Je moet namelijk voldoende inkomen hebben om de lening terug te betalen. Dit geldt niet alleen voor een uitkering maar ook voor een (vast) inkomen.

Heb je een partner met een inkomen? Dan heb je nog meer leenmogelijkheden. Je ziet, ook met een uitkering kun je geld lenen. Hieronder de verschillende uitkeringen en of je daadwerkelijk geld kunt lenen.

Bijstandsuitkering en geld lenen

Kan ik met een bijstandsuitkering geld lenen? Met een bijstandsuitkering leef je van een minimum inkomen Je zult merken dat je vrij moeilijk rond komt. Logisch dat je soms wat extra geld nodig hebt. Helaas kun je met een bijstandsuitkering geen normaal krediet afsluiten. Een minilening is wel geschikt voor jou. Hierbij leen je een bedrag tussen €50 en €1500. Dit bedrag betaal je in 30 tot 62 dagen terug (soms iets langer).

Bij een minilening vindt er geen inkomenstoets of BKR check plaats. Hierdoor is een minilening geschikt voor (bijna) iedereen. Wel moet er iemand garant staan. De garantsteller betaalt jouw lening terug wanneer je dit zelf niet kunt. Vraag familie of vrienden of ze garant willen staan. Of je kiest voor een garantsteller via de aanbieder, dat kan natuurlijk ook. Hier betaal je extra voor. Dit zijn twee aanbieders:

Minilening bij Ferratum

Minikrediet bij Saldodipje

Geldlening met een WW uitkering

Ben je (tijdelijk) werkloos, dan krijg je een WW uitkering. Tenminste, wanneer je in loondienst was en wanneer je aan de voorwaarden voor een WW-uitkering voldoet. Met een WW uitkering geld lenen is mogelijk. Dit kan echter alleen wanneer jouw partner een inkomen heeft. Een (krediet)bank mag een ww-uitkering namelijk niet als inkomen berekenen. Dit komt omdat een WW uitkering maximaal 24 maanden duurt.

Heeft je partner inkomen, bekijk dan of je in aanmerking komt voor een lening. Dit is een van de vele aanbieders:

Wanneer het niet bij een gewone kredietbank lukt, kun je ook voor een minikrediet gaan.

WAO uitkering

Bij ziekte ontvang je een WAO uitkering. Deze loopt door tot aan het AOW pensioen. Met een WAO uitkering geld lenen is mogelijk.

WIA uitkering

Ook een WIA uitkering geldt bij ziekte. Net als bij de WAO uitkering kun je met de WIA uitkering gewoon geld lenen. Kijk voor de mogelijkheden hierboven.

Krediet aanvragen met een AOW uitkering

Kan ik geld lenen met een AOW uitkering? De AOW geldt als basispensioen. Deze uitkering is niet al te hoog, toch kun je hier geld mee lenen. Vooral wanneer er sprake is van een aanvullend pensioen. Afhankelijk van de woonlasten en de woonsituatie (met of zonder partner) sluit je heel eenvoudig een lening af. Het is wel belangrijk dat deze lening voor het 75e levensjaar is afgelost.

Uitkering en looptijd van de lening

Kredietverstrekkers kijken goed naar de duur van de uitkering en de looptijd van de lening. Het is namelijk belangrijk dat je gedurende de uitkeringsperiode de lening kunt afbetalen. Duurt de uitkering bijvoorbeeld 5 jaar? Dan kun je geen lening afsluiten met een looptijd van 8 jaar. Na 5 jaar is het namelijk onzeker of en hoeveel uitkering je nog krijgt.

Heb je naast je uitkering ook nog een bron van inkomsten, dan wordt het allemaal een stuk gemakkelijker. Het hangt wel weer van de inkomsten af hoeveel je kunt lenen. Hoe hoger de inkomsten, hoe meer geld je mag lenen. Daarnaast speelt ook de inkomstenbron een rol. Een vast inkomen heeft de voorkeur. Ben je zelfstandige (zzp’er of ondernemer), dan moet je de jaarcijfers van de afgelopen drie jaren aantonen.

Succes met het vinden van een goede lening. Geef nooit op en blijf het proberen. Gewoon meerdere offertes aanvragen. Ik zeg altijd maar: nee heb je, ja kun je krijgen. Of andersom, het is maar net hoe positief of negatief je er tegenaan kijkt.


GeldKip is een blogger van midden 40. Eigen huis met zonnepanelen (heel milievriendelijk), gezin, bedrijfje én een hond. Droomt van rijkdom en zoekt naar duizend manieren om dat te bereiken. Al die tips en ideeën komen in de blogs tot leven. ✍️Schrijven kost tijd en geld. Daarom staan er in de artikelen soms affiliate linkjes die naar een product of dienst verwijzen. Hiervoor ontvangt GeldKip een vergoeding, waar niet jij maar de adverteerder voor betaalt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *