,

Bijgewerkt: 27 maart 2023

Steeds meer mensen investeren in cryptocurrency. Niet alleen volwassenen maar ook jongeren. Veel of snel geld verdienen, dat is voor velen de drijfveer. Wat de meeste mensen niet weten is dat je met crypto in de min kan raken. Je kunt dus veel geld verliezen. Ontdek de risico’s van beleggen in cryptocurrency.

Koersen stijgen en dalen

Kijk je naar cryptocurrency dan is er één ding dat opvalt: de koersen stijgen en dalen elke dag. Soms stijgt een cryptomunt binnen één dag wel 50% of meer. Maar hij kan ook op een dag 50% dalen. Dit zijn uitzonderingen want de meeste cryptomunten hebben een dagelijks koersverschil van 1% tot 10%.

De koers oftewel prijs wordt door investeerders bepaald. Die laten zich meeslepen door nieuws, sentiment, verwachtingen en emoties. Wanneer er angst heerst dan zie je koersen flink dalen. Bij optimisme stijgen de koersen. Dat is een beetje het spelletje van beleggen.

Tip: betaal over de eerste € 1000 geen handelskosten. Meld je via de link aan, dan ontvang je die bonus bij handelsplatform Bitvavo.

Meld je aan bij Bitvavo

Kan je met crypto in de min komen?

Natuurlijk ga je voor veel winst, maar soms loop je alleen maar verlies op. Je koopt bijvoorbeeld een munt tegen een koers van € 2. Direct na aankoop daalt de koers naar € 1,80. Op zich valt die daling nog wel mee dus je besluiten af te wachten. Totdat de koers onder de € 1 duikt. Je raakt in paniek: kan je met crypto in de min komen te staan?

In bovenstaand geval sta je inderdaad in de min. Je hebt bijvoorbeeld in totaal € 100 geïnvesteerd en hebt nu nog maar € 50 over. Dit betekent dat je verlies hebt. Theoretisch gezien sta je nog steeds niet in de min.

Laagste koers: € 0

Misschien geruststellend om te weten maar de prijs van een cryptocurrency kan nooit minder dan € 0 bedragen. Je geïnvesteerde € 100 kan dus zeker niet minder dan € 0 waard worden. Feitelijk gezien kun je met crypto dan ook niet in de min staan. Toch is dit in de praktijk wel mogelijk, later meer hierover. Maar eerst wat je bij verlies moet doen.

Bijkopen of verkopen

Wat moet je doen wanneer je aangekochte cryptocurrency in koers daalt? Feitelijk kun je drie dingen doen. De eerste is afwachten maar dit is niet altijd een goede strategie. De koers kan namelijk nog verder dalen. Wat je dan kunt doen is bijkopen of verkopen. Bijkopen doe je tegen een lagere prijs. Zo kunnen je het totaal aan cryptocurrency ook weer tegen een lagere prijs van de hand te doen.

Een andere methode is verkopen. Ja met verlies en ja dat is pijnlijk. Maar een nóg groter verlies is veel pijnlijker. Daarom is het ook zo verstandig om niet op één paard te wedden maar je kansen te spreiden. Verlies met de ene crypto kun je opvangen met winst van de andere crypto.

Geld lenen om cryptocurrency aan te kopen

De handel in cryptomunten is erg populair. Mensen zonder eigen spaargeld lenen soms geld om toch cryptocurrency aan te kopen. Wanneer de koers hard daalt dan kun je met je crypto wel in de min komen te staan.

Stel dat je € 100 leent en hier cryptocurrency van aankoopt. De lening moet je binnen twee maanden tegen 4% rente terugbetalen, in totaal dus € 104. Je dacht even snel winst te maken maar uiteindelijk is je portefeuille nog maar € 50 waard.

Het wordt tijd om je lening terug te betalen. Je moet € 104 betalen terwijl je maar € 50 hebt. Dit betekent dat je na verkoop van je cryptocurrency nog eens € 54 uit eigen zak bij moet betalen. Je staat dus in de min.

Nooit geld lenen voor de cryptohandel

Hoe verleidelijk het ook is, leen nooit geld voor de cryptohandel. Het is mooi wanneer je op winst staat maar heel zuur wanneer je verlies draait. Dit moet er namelijk uit eigen zak terugbetalen of misschien wel bijlenen. Dit brengt je in financiële problemen.

Een goed voorbeeld is de gebeurtenis met cryptocurrency gulden. De koers van deze cryptocurrency steeg plots hard. In een telegramgroep die over gulden ging werd enthousiast gereageerd. Een deelnemer besloot geld te lenen en hier gulden van aan te kopen. Veel andere deelnemers moedigden hem aan. Net na aankoop stortte de koers in. Hij heeft uiteindelijk alles met verlies verkocht en de lening van enkele duizenden euro’s terug moeten betalen. Hier heeft hij heel hard voor moeten werken.

Moraal van het verhaal: de persoon in kwestie kwam dankzij deze crypto in de min te staan. Dat heeft hem heel veel geld gekost en uiteindelijk niets opgeleverd. Van dat geleende geld had hij beter een auto kunnen kopen, dan had hij er nog plezier van gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.