Bijgewerkt: 3 april 2023

Scheiden en kinderalimentatie.

Jij en je ex-partner hebben samen één of meerdere kinderen. Hoe zit het met de financiële verzorging: is kinderalimentatie verplicht? De partner met de meeste draagkracht is in veel gevallen verplicht om kinderalimentatie te betalen. Hier staan ook een aantal rechten tegenover. We zetten 5x misverstanden over kinderalimentatie op een rij.

Waar is kinderalimentatie voor bedoeld

Als ouders ben je onderhoudsplichtig naar je kind of kinderen. Dit geldt ook bij echtscheiding of uit elkaar gaan. Vaak heeft de ene ouder meer inkomen dan de andere. De niet-verzorgende ouder óf de ouder met de meeste draagkracht betaalt kinderalimentatie aan de andere ouder.

Waar is kinderalimentatie voor bedoeld? Een kind moet niet de dupe worden van een echtscheiding of uit elkaar gaan. Uitgangspunt is dat het kind alles kan blijven doen zoals dit tijdens het huwelijk of samenwonen het geval was. Het gaat hier om eten en drinken, kleding, sport, hobby en kinderopvang. Alimentatie moet deze kosten dekken. Dit is dus waar kinderalimentatie voor bedoeld is.

Is kinderalimentatie verplicht?

De betalende ouder wil natuurlijk niet meer betalen dan nodig is. De ontvangende ouder krijgt liever wat meer. Dit is een situatie die je veel voorbij ziet komen. Vaak wordt de vraag gesteld: is kinderalimentatie verplicht?

Als ouder heb je veel verantwoordelijkheid richting je kind(eren). Hier horen ook de kosten voor opvoeding en verzorging bij. Deze verantwoordelijkheid stopt niet na het verbreken van de relatie. Kinderalimentatie verplicht? Ja, in veel gevallen wel. Er zijn echter altijd uitzonderingen. Ontdek de 5 grootste misverstanden over kinderalimentatie.

1. Alimentatieverplichting stopt zodra het kind 18 jaar is

Dit is misschien wel een van de grootste misverstanden over kinderalimentatie. Feit: kinderalimentatie is verplicht totdat het kind 21 jaar wordt. Het maakt hierbij niet uit of het kind wel of niet thuis woont. Tot het 18e jaar betaal je kinderalimentatie aan de andere ouder. Vanaf het 18e jaar geef je dit aan het kind zelf.

2. Kinderalimentatie stopt wanneer het kind 21 jaar is

De alimentatieplicht stopt wettelijk wanneer het kind 21 jaar oud is. Kan het kind aantonen dat hij niet zelf in zijn levensonderhoud kan voorzien, bijvoorbeeld omdat het nog studeert? In dit geval heeft het kind nog steeds recht op alimentatie. Het kind moet dan wel aannemelijk maken dat het niet in de eigen behoeften kan voorzien.

3. Extra alimentatie verplicht voor niet-dagelijkse kosten

Is kinderalimentatie verplicht wanneer het om niet dagelijkse kosten zoals een nieuwe fiets of de aanschaf van een laptop gaat? Nee, de verzorgende ouder moet niet-dagelijkse kosten vanuit de ontvangen alimentatie betalen. De betalende ouder is dus niet verplicht om voor extra kosten op te draaien. Dit mag overigens wel onderling worden afgesproken.

4. Recht om te weten hoe kinderalimentatie besteed wordt

Als betalende ouder wil je weten hoe de kinderalimentatie besteed wordt. Heb je recht op inzicht van deze besteding? Nee, dat is niet het geval. De ontvangende ouder bepaalt hoe de kinderalimentatie besteed wordt. Deze hoeft geen inzicht in bankafschriften of kassabonnen te geven. Een oplossing is om kinderalimentatie op een zogenaamde kinderrekening te storten. Hierdoor is inzichtelijk waar de alimentatie aan besteed wordt. Dit is een afspraak die moet zijn opgenomen in het ouderschapsplan.

5. Kinderalimentatie stopzetten bij niet nakomen omgangsregeling

Is kinderalimentatie verplicht wanneer de verzorgende ouder afspraken over de omgangsregeling niet nakomt? Alimentatie is geen kijkgeld. Heb je als betalende ouder geen contact met je kinderen of mag je deze niet zien? Dit staat geheel los van de alimentatieplicht.

Is kinderalimentatie verplicht bij een laag inkomen of uitkering?

Bij voldoende inkomen mogen jullie niet zomaar besluiten om kinderalimentatie uit te sluiten. Dit is namelijk een wettelijke verplichting. Is kinderalimentatie verplicht wanneer er sprake is van weinig of geen inkomen? Vaak gaan de kinderen na echtscheiding bij één ouder wonen: de andere ouder heeft dan een alimentatieplicht. De hoogte van de alimentatie is afhankelijk van het salaris en de omgangsregeling.

Wanneer het salaris zeer laag is, blijft er weinig draagkracht over. Na berekening blijkt dat er geen geld is om kinderalimentatie te betalen. In dit geval kan de rechter bepalen om de kinderalimentatie op nihil te zetten. De alimentatieplicht blijft echter bestaan. Zodra er weer inkomen is, moet er ook weer alimentatie worden betaald.

Eigen vermogen en alimentatieplicht

Telt het vermogen mee bij het berekenen van kinderalimentatie? Bij de berekening van kinderalimentatie wordt voornamelijk naar het inkomen gekeken. Vermogen telt mee wanneer het inkomen oplevert. Denk maar eens aan spaarrente, dividend of huurinkomsten. Vaak zal dit zo weinig zijn, dat dit niet wordt meegerekend. Dit is al helemaal zo met een spaarrente waarbij de rente minder dan 0,5% bedraagt.

In sommige gevallen besluit de rechter anders. Kinderalimentatie heeft hoge prioriteit. Heeft de alimentatieplichtige een bijstandsuitkering maar wel voldoende eigen vermogen? De rechter kan bepalen dat de alimentatieplichtige inteert op zijn vermogen. Dit betekent dat deze spaargeld of ander vermogen moet aanwenden om de kinderalimentatie te betalen. Ook wanneer deze hiervoor de sportauto, het vakantiehuis of de boot moet verkopen.

Stiefouder betaalt soms mee

Hoe zit dit eigenlijk met een stiefouder? Wanneer je stiefouder bent en de kinderen wonen bij jullie, dan ben je net als de biologische ouders onderhoudsplichtig. Dit komt bij echtscheiding te vervallen. Wonen de stiefkinderen niet bij jullie (dus bij de andere ouder), dan heb je als stiefouder ook geen onderhoudsplicht.

Toch kan jouw inkomen deels worden meegenomen bij een alimentatieberekening. Dit betekent echter niet dat je ook alimentatie voor stiefkinderen moet betalen, maar dat jij en je partner woonkosten delen. Hierdoor wordt de draagkracht van je partner hoger en kan deze dus meer kinderalimentatie betalen. Vind je dit allemaal wat verwarrend? Vraag meer informatie bij een advocaat of het Juridisch Loket aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.