Bijgewerkt: 27 maart 2023

Populaire kleding inkopen en deze (duurder) doorverkopen. Heel wat jongen ondernemers verdienen hier geld mee. Loop jij ook met dit idee rond? Ontdek waar je op moet letten.

Bijverdienste of een goudmijn

Kleding kopen en doorverkopen kan een bijverdienste zijn, maar ook een ware goudmijn. Ga je voor de goedkoopste producten of richt jij je op merkkleding?

Eerst even wat weetjes uit de modebranche. Belangrijk, omdat je hiermee ontdekt of jouw idee wel goed genoeg is. Dit zijn de meest bekende en best verkochte merken van 2022:

  • Nike
  • Zara
  • Adidas
  • H&M
  • Cartier

Merken als Puma, Calvin Klein en Levis doen het wat minder goed. Wil je merkkleding verkopen, dan is het belangrijk om je op de meest populaire merken te richten.

Je kunt ook voor de allergoedkoopste kleding gaan. Ook dit is een gat in de markt. Waar haal je het grote geld mee binnen: merkkleding of goedkope kleding? Dit is voornamelijk afhankelijk van jouw doelgroep. De doelgroep van goedkope producten zijn voornamelijk moeders met kinderen, maar ook mensen met een laag inkomen. Jongeren en mensen met een hoog inkomen kiezen eerder voor merkkleding.

Kleding kopen en doorverkopen: 8 tips

Goed, je bent er zeker van dat je geld wilt verdienen met de verkoop van dames-, heren- of kinderkleding. Dit kan trouwens ook sportkleding zijn. Waar moet je allemaal op letten? Hieronder vind je de acht belangrijkste tips.

1. Doelgroep bepalen

Het is hierboven al gezegd maar ik herhaal het voor de duidelijkheid: bepaal je doelgroep. Richt jij je op mensen met een hoog inkomen, dan red je het niet met je goedkope (geïmporteerde) kledingstukken. Gezinnen met jonge kinderen zullen bijna niks in jouw merk webshop kopen. Bepaal dus eerst je doelgroep. Heb je deze te pakken, dan is het belangrijk om te kijken waar je de doelgroep kunt aanspreken.

2. Start een webshop

Zelfs met een fysieke winkel zul je er een webshop bij moeten hebben. Nederlanders kopen steeds meer online. De kans is dan ook groot dat je hier de meeste omzet uithaalt. Kies een goede bedrijfsnaam en bijpassende domeinnaam. Let wel even op: soms is een bedrijfsnaam al geregistreerd. Zit deze in dezelfde branche, dan kan dit mogelijk problemen opleveren. Dit geldt ook voor het kiezen van een domeinnaam. Gebruik liever geen merken in je domeinnaam. Dus geen: adidaswinkel.nl maar wel: sportkledingwinkel.nl.

Als particulier aan de slag? Verkoop je producten via Marktplaats, eBay, Facebook of andere online kanalen.

Start je eigen webshop

Het geheim van een succesvolle online winkel

3. Inschrijving Kamer van Koophandel

Schrijf je als ondernemer in bij de Kamer van Koophandel. Weet je nog niet zeker of je wel als ondernemer wilt starten? Maak dan een inschatting van de jaarlijkse omzet. Ligt deze op € 10.000 of meer, dan is inschrijven beter. Bij een lagere winst kun je ook als particulier kleding doorverkopen. De belastingdienst bepaalt uiteindelijk of je ondernemer voor de btw of inkomstenbelasting bent. Het voordeel van een inschrijving bij de Kamer van Koophandel is dat je gebruikmaakt van verschillende aftrekposten. Ook kun je een bedrijfsverzekering afsluiten. Als particulier hoef je geen uitgebreide administratie bij te houden.

4. Informeer naar het merkrecht (intellectuele eigendommen)

Je mag niet zomaar merkkleding kopen en doorverkopen, vooral niet wanneer je vanuit het buitenland importeert. Je krijgt dan te maken met merkrecht. Gaat het om echte merkkleding, informeer dan eerst bij de producent. Geeft deze geen toestemming voor het doorverkopen van dit merk, kies dan eieren voor je geld. Een schadeclaim kost je meer dan de verkoop uiteindelijk oplevert.

5. Stel algemene voorwaarden op

Verklein je risico door het opstellen van algemene voorwaarden. Vermeld hierin alle informatie omtrent de levertijd, betalingen en betalingsachterstanden. Ook informatie over retourzendingen of schade is belangrijk. Bedenk dat je soms productaansprakelijk bent. Ben je importeur van een product, ban ben jij degene die aansprakelijk is voor schade. Voor Nederlandse of Europese producten geldt dat de producent aansprakelijk is. Als ondernemer kun je een productaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Dit gaat niet wanneer je particulier producten doorverkoopt.

6. Dropshipping of rechtstreekse levering

Heb je al eens nagedacht over verzending van de producten? Hoe ga je een voorraad aanleggen? Wees duidelijk over de verzendkosten en de levertijd. Trek meer klanten door verzending gratis aan te bieden. Deze kosten kun je doorberekenen in de verkoopprijs.

Heb je geen ruimte voor een voorraad of zie je niks in het verzenden van pakketten? Dropshipping is een goed alternatief. De klant bestelt iets in jouw webwinkel. Jij bestelt dit vervolgens bij de fabrikant of groothandel, die het producten rechtstreeks naar jouw klant verzendt.

Tip: dropshipping boeken

7. Houd je concurrenten in de gaten

Bieden jouw concurrenten hetzelfde product goedkoper aan? Dan zie je jouw klanten vertrekken. Maar let op dat je de prijs van artikelen niet blijft verlagen. Zo beland je in een eeuwige prijsstrijd, waarbij je geen winst maakt. Ben je niet de goedkoopste, onderscheid je dan op een andere manier. Bijvoorbeeld door een snelle levering, grote voorraad of een cadeau bij elke bestelling.

8. Winstmarge bepalen

Niets zo moeilijk als het bepalen van je winstmarge. Kijk naar de kostprijs en bijkomende kosten. Dit zijn onder andere verzendkosten en het onderhouden van de webshop. Bepaal hoeveel winst je wilt maken. Dit kan ergens tussen de 15% en 50% liggen. Hoe gewilder een product, hoe hoger je winstmarge. Heb je eenmaal je winstmarge bepaald, dan is het belangrijk om naar je surplus te kijken. Hoe je dit doet, lees je in het artikel surplus. Zo kun je nog meer winst binnenhalen.

Dit waren 8 nuttige tips om kleding te kopen en door te verkopen. Behoefte aan nog meer tips? Bekijk de categorieën op deze website en haal het beste in jezelf naar boven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.