Bijgewerkt: 27 maart 2023

Een klein bedrag lenen voor een auto. Hoewel je liever geen lening afsluit, is dit soms wel nodig. Het is natuurlijk belangrijk dat je nooit teveel leent en dit ook zo snel mogelijk terug betaalt. Bekijk hoeveel je nodig hebt en wat in jouw geval de beste keuze is.

Dit kost een nieuwe of tweedehands auto

Het maakt veel verschil of je voor een nieuwe of tweedehands auto gaat. De gemiddelde prijs voor een occasion (personenauto) ligt rond €34.000. Je hebt al een klein autootje (nieuw) vanaf €12.000. Elektrische auto’s zijn het duurst: in 2019 betaal je voor een nieuwe Tesla ongeveer €62.000.

Een tweedehands auto is verkrijgbaar vanaf €500 (oud autootje) tot meer dan €10.000 (vrij nieuwe auto).

Geld nodig voor aanschaf auto

Wist je dat de meeste leningen voor de aanschaf van een auto worden afgesloten? Bijna 30% van de mensen met een lening heeft een nieuwe auto als leendoel. Het is helemaal niet vreemd wanneer je met ditzelfde idee rondloopt. Toch is het verstandig om even kritisch naar je financiële situatie te kijken.

Heb je echt een lening nodig of kun je de aanschaf op een andere manier financiëren? Misschien heb je spaargeld of krijg je binnenkort de beschikking over een erfenis, 13e maand- of bonus uitbetaling. Dit zijn mooie momenten om een auto aan te schaffen.

Liever een klein bedrag lenen voor aanschaf auto

Mocht je toch een lening nodig hebben, kies dan liever voor een klein bedrag. Hoe kleiner de lening, hoe lager de maandlasten. Bovendien betaal je deze lening sneller terug.

Waarom is dit zo belangrijk? Omdat een lening niet langer moet lopen dan de periode dat je in de auto rondrijdt. Het is namelijk ontzettend zonde om een lening af te betalen voor een voertuig dat je niet meer hebt.

Hoeveel maximaal lenen voor een auto?

Ik kan niet in jouw portemonnee kijken en ik ken jouw financiële situatie ook niet. Toch kan ik je wat tips geven. Verzamel eerst zoveel mogelijk eigen geld. Dit doe je op de volgende manieren:

 • Verkoop huidige auto: hoeveel levert deze op?
 • Spaargeld: bekijk hoeveel je aan spaargeld kunt missen.
 • Beleggingen: heb je misschien nog aandelen of cryptomunten die je kunt verkopen?
 • Bonus: krijg je binnenkort een werkbonus, vakantiegeld of 13e maand uitbetaling, dan is dat mooi meegenomen.
 • Overwerken: misschien kun je wat extra overwerken, zodat je meer financiële ruimte hebt.
 • Erfenis of schenking: krijg je geld uit een erfenis of schenking, houd dan wel altijd rekening met erfbelasting en schenkbelasting.

Heb je een duidelijk overzicht van jouw budget, dan weet je ook wat je maximaal moet lenen voor de aanschaf van een auto. Het is natuurlijk wel handig wanneer je ook weet wat de nieuwe auto in totaal kost: eerst goed oriënteren.

Mogelijkheden om een klein bedrag te lenen

Goed, je hebt het kostenplaatje compleet. Nu is het zaak om te kijken waar je de lening afsluit. De ene kredietverstrekker is de ander niet. Er is veel verschil in kredietrentes, leenvormen maar ook de voorwaarden. Ik help je op weg en zet hieronder wat mogelijkheden op een rij.

Klein bedrag lenen voor auto: minikrediet

Ga je voor een tweedehands auto of kom je net wat geld tekort, dan past een minikrediet of minilening het beste bij jou. Hierbij leen je een bedrag variërend van €500 tot €1500. Dit zijn de kenmerken van een minikrediet:

 • Klein geldbedrag lenen
 • Geen BKR-toetsing
 • Vaak snel het geld op je rekening
 • Looptijd van 15 tot 62 dagen

Met een minilening zit je minder lang aan de lening vast.

Bekende aanbieders minilening:

Ferratum

Saldodipje

Heb je meer dan €1500 nodig, dan is een minilening minder geschikt. Gelukkig zijn hier andere oplossingen voor.

Persoonlijke lening afsluiten

De persoonlijke lening sluit goed aan bij grote uitgaven, zoals de aanschaf van een (dure) auto. Vaak gaat het hier om een lening vanaf €5000 of €10.000. De kredietrente van de persoonlijke lening is lager dan die van het doorlopend krediet. Bovendien heeft de persoonlijke lening andere voorwaarden. Dit zijn de kenmerken van de persoonlijke lening:

 • Vaste rente
 • Vaste looptijd
 • Vast maandbedrag
 • Geld in één keer op je rekening

Afhankelijk van de aanbieder mag je de lening tussentijds boetevrij aflossen. Het is wel belangrijk om te kijken of de aanbieder van jouw keuze dit ook mogelijk maakt. Nadeel van de persoonlijke lening is de BKR toetsing. Voor veel mensen vormt het geen probleem en kunnen ze toch geld lenen.

Heb je echter een negatieve BKR registratie, dan wordt jouw aanvraag niet goedgekeurd. Een negatieve BKR registratie krijg je wanneer je bij een eerdere lening niet aan je betalingsverplichting voldeed.

Auto kopen op de zaak

Koop je een auto bedrijfsauto voor je onderneming? Het voertuig komt voor de inkomstenbelasting bij het vermogen van je onderneming. Heb je een financiering nodig, ga dan voor een zakelijk krediet.

Atlantis Financiers (minimaal €5000)

Bridgefund (vanaf €5000)

KredietVooruit (vanaf €3000)

Ads: Ferratum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.