Kleine lening op afbetaling: de mogelijkheden

Met een kleine lening op afbetaling heb je in ieder geval iets meer financiële ruimte. Wat zijn eigenlijk de mogelijkheden? Je kunt kiezen uit een minilening (minikrediet), particulier geld lenen of terugvallen op een overheidsinstantie. Ik zet voor jou alle mogelijkheden op een rij.

Geld lenen en terugbetalen

Bij een lening krijg je altijd te maken met afbetaling. Je betaalt niet alleen het geleende bedrag terug maar ook rente. Dit is een vergoeding die de kredietverstrekker van jou ontvangt. Op zich is hier niets vreemds aan: alle leningen gaan gepaard met rente. Alleen wanneer je van familie of vrienden leent hoef je soms geen rente te betalen. Let er wel op dat de belastingdienst hier niet achter komt. Betaal je namelijk geen rente dan ziet de belastingdienst het geld als een schenking (vanaf een bepaald bedrag). Je moet dan schenkbelasting betalen: tot wel 20% van het bedrag. Oeps.

Kleine lening op afbetaling – 3 methode

Je hebt een kleine lening nodig, bij voorkeur over niet al te lange tijd. Laten we dan maar eens snel gaan kijken wat er mogelijk is. Ik geef je hieronder 3 methoden voor het afsluiten van een kleine lening op afbetaling. Kijk zelf even welke methode het beste bij jou past.

Geld lenen van familie of vrienden

Dit is eigenlijk de goedkoopste oplossing, maar alleen wanneer je geen rente betaalt. Mogelijk wil familie of een goede vriend jou helpen aan een kleine lening. Het gebeurt vaker dan je denkt dus wees niet bang om iemand om hulp te vragen. Gaat het om een groter bedrag dan kunnen jullie het beste een leenovereenkomst afsluiten. In deze leenovereenkomst staan afspraken over het leenbedrag, de rente en looptijd. Leen je een klein bedrag zoals €50 of €200, dan is dit vaak zonder rente of leenovereenkomst.

Zorg dat je de lening terugbetaalt, doe je dit niet, dan vertrouwen anderen jou niet meer. Het is natuurlijk zonde om een familieband of vriendschap op deze manier kapot te laten gaan.

Minilening of minikrediet

Kun je niet bij familie of vrienden geld lenen, dan is de minilening het meest geschikt. Dit is een kleine lening op afbetaling. Je leent namelijk een bedrag tot maximaal €1500. De eerste keer dat je hier geld leent kun je vaak maar 400 of €500 lenen. Heb je de eerste lening netjes terugbetaald, dan mag je de volgende keer meer lenen. Zo laat je zien dat je betrouwbaar bent.

Wist je dat je bij het afsluiten van een minilening helemaal niet BKR getoetst wordt? Ideaal wanneer je een (negatieve) BKR-registratie op jouw naam hebt staan. Bovendien hoef je ook geen bewijs van inkomen aan te tonen. De minilening is dus zeer laagdrempelig.

In één of twee maanden betaal je de lening terug. De rente ligt hoger dan bij een persoonlijke lening, wat te maken heeft met het laag leenbedrag. Omdat het hier om kleine bedragen én een korte looptijd gaat valt het met de rente wel mee. Bij een rente van 13,99% betaal je over een lening van €100 slechts €1,78 aan rente. Dat is nog eens lachend geld lenen als je het mij vraagt. Dit zijn bekende en betrouwbare aanbieders van de minilening:

Ferratum

Saldodipje

Lening via gemeente of overheidsinstantie

Een klein bedrag lenen lukt niet via een persoonlijke lening. Kredietverstrekkers hanteren namelijk een minimaal leenbedrag van €5000 of €10.000. Mocht je dit toch willen, hieronder twee aanbieders:

Krediet Groep Nederland (vanaf €5000)

Frisia Leningen (vanaf €10000)

Voor een klein bedrag kun je ook terugvallen op gemeente of overheidsinstantie. Ik zet even alles op een rij:

  • Duo lening – de lening is onderdeel van een studiefinanciering, alleen geschikt voor studenten.
  • Sociale lening – lening vanuit de gemeentelijke bijzondere bijstand.
  • Extra geld van de gemeente – hier heb je recht op wanneer je een handicap of chronische ziekte hebt.
  • Toeslag op uitkering of loon – voor mensen met een inkomen onder het sociaal minimum.

Informeer bij de gemeente of de uitkeringsinstantie hoe of wat. Leef je van een minimum inkomen of uitkering dan heb je vaak wel recht op toeslag.

Onthoud goed het verschil tussen een toeslag en lening. Een toeslag is een gift en een kleine lening op afbetaling. In het laatste geval moet je het geld dat je leent ook daadwerkelijk terugbetalen. Bij een toeslag hoeft dit niet: je mag het geld houden. Jammer dat we er niet allemaal recht op hebben.