Vanaf 2020 is de nieuwe kleineondernemersregeling van kracht. Ben je ondernemer en is je omzet niet zo hoog? Mogelijk krijg je een ontheffing van administratieve verplichtingen of ben je niet btw plichtig. Als (kleine) ondernemer moet je weten waar je recht op hebt!

Dit is de kleineondernemersregeling

De kleineondernemersregeling (KOR) is bedoeld voor btw ondernemers. Dit geldt niet alleen voor natuurlijke personen maar ook voor rechtspersonen, Bv’s, verenigingen en stichtingen. Benieuwd of je gebruik kunt maken van deze ondernemersregeling? Dan moet je voldoen aan de volgende drie voorwaarden:

  • Je bent ondernemer voor de btw
  • Je hebt een vestiging of inrichting in Nederland
  • De omzet bedraagt maximaal €20.000 per jaar

Let op: koop je zonnepanelen? Dan geldt de kleine ondernemersregeling van 2023 niet.

Geen BTW berekenen

Doe je mee aan de KOR., dan bereken je geen BTW aan je klanten/ opdrachtgevers. Hierdoor draag je dus ook geen BTW af. Je doet geen btw-aangifte. Dit scheelt natuurlijk de nodige tijd.

Geen BTW aftrek

De kleine ondernemersregeling heeft ook een nadeel: je mag betaalde btw niet aftrekken. Maak je zakelijke kosten of doe je een investering, dan betaal je hier in veel gevallen 9% of 21% btw over. Onder normale omstandigheden is deze btw als voorbelasting aftrekbaar van de verschuldigde btw. Doe je mee aan de KOR, dan bereken je geen btw aan je klanten en mag je betaalde btw niet aftrekken. Soms moet je eerder afgetrokken btw herzien. Dit betekent dat je dit alsnog moet terugbetalen aan de belastingdienst.

Minder administratieve verplichtingen

Meedoen aan de kleine ondernemersregeling brengt minder administratieve verplichtingen met zich mee. Zo hoef je geen btw-aangifte te doen. Natuurlijk zijn er een aantal uitzonderingen, maar dat lees je op de website van de belastingdienst.

Je hoeft geen btw-facturen te versturen. Mocht de klant om een factuur vragen, dan verstuur je deze natuurlijk wel. Ook wanneer je dit zelf prettig vindt mag je facturen blijven versturen. Het is wel belangrijk dat je geen BTW op de facturen vermeld.

Minimale deelname kleine ondernemingsregeling

Wist je dat je minimaal 3 jaar meedoet aan de KOR? Doe je eenmaal mee, dan kun je dit tussentijds niet beëindigen. Er zijn namelijk gevallen waarbij je dit wel tussentijds wil beëindigen, zoals bij een grote investering. Helaas maar waar: zit je eenmaal in het programma, dan kom je hier niet zomaar uit. Bij een grote investering betaal je dan ook zelf de btw: deze is niet aftrekbaar.

Na 3 jaar mag je de KOR stopzetten. Je deelname wordt ook tussentijds beëindigd wanneer de omzet binnen één kalenderjaar boven de €20.000 uitkomt. In dit geval ben je (weer) verplicht om btw-aangiftes te doen.

Ook bij verplichte deelname van minimaal 3 jaar geldt een uitzondering. Had je op 31 december 2019 ontheffing van de administratieve verplichtingen? Dan doe je automatisch mee aan de kleineondernemersregeling. In deze gevallen mag je de deelname altijd beëindigen. Het maakt hierbij niet uit hoe lang je al mee doet.

Niet deelnemen aan de KOR

Je deelname is automatisch of je kiest hier zelf voor. Bij eigen keuze ben je verplicht om minimaal 3 jaar lang deel te nemen (zie uitzonderingen hierboven). Besluit je om niet deel te nemen aan de kleine ondernemersregeling ? Dit heeft een aantal gevolgen:

  • Je berekent btw aan je klanten/ opdrachtgevers
  • Je verstuurt btw-facturen
  • Je doet btw aangifte
  • Betaalde btw over zakelijke investeringen is aftrekbaar

Heb je er spijt van dat je niet meedoet aan de KOR? Je kunt je op een later tijdstip altijd nog aanmelden. Dit kan alleen wanneer je omzet niet meer dan €20.000 per jaar bedraagt. Hou dit goed in de gaten, want €500 omzet meer betekent dat je niet deel kunt nemen. Hierdoor kan het soms handig zijn om een klant of opdrachtgever af te wijzen, zodat de omzet niet boven de €20.000 uitkomt.

Aanmelden kleine ondernemersregeling

Je wilt je aanmelden voor de kleine ondernemersregeling . Dit is mogelijk wanneer je aan de drie voorwaarden voldoet. Deze voorwaarden vind je op de website van de belastingdienst, maar staan ook hierboven vermeld. Zo meld je jouw onderneming aan voor de kleineondernemersregeling:

  • Download hier de melding omzetbelasting kleine ondernemersregeling
  • Meld in het formulier dat je gebruik wilt maken van de vrijstelling
  • Verstuur de aanvraag of melding naar de belastingdienst

Binnen 6 weken krijg je bericht en weet je of je bent aangemeld. Ontvang je binnen 6 weken geen bericht? Neem dan zelf even contact op.

Oude kleine ondernemingsregeling vervalt

Met de kleine ondernemingsregeling, geldig tot het eind van 2019, had je recht op korting op de af te dragen btw. Deze korting was afhankelijk van de te verrekenen btw. Hierbij werd uitgegaan van een maximaal te verrekenen btw van €1883 per kwartaal.

Met de kleine ondernemersregeling komen deze oude regels te vervallen. De btw grens is hiermee vervangen door een omzetgrens van €20.000 per kalenderjaar. Houd je dus niet meer vast aan de oude regeling maar naar de nieuwe regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.