Bijgewerkt: 27 maart 2023

Obligaties zijn leningen, vaak uitgegeven door overheden of soms door bedrijven. Omdat je als obligatiehouder als het ware geld uitleent ontvang je hier een vergoeding voor. De meeste obligaties hebben een lange looptijd. Dit kan soms onwenselijk zijn. Met een korte looptijd obligatie ervaar je meer flexibiliteit.

Een groot voordeel van korte looptijd obligaties is dat je geld niet voor een lange periode vaststaat. De looptijd bedraagt minder dan vijf jaar. Dit heeft verschillende voordelen.

Verschil tussen korte en lange looptijd obligaties

De looptijd van een obligatie staat altijd vast. Zo weet je van tevoren hoe lang de lening aan de overheid of het bedrijf nog loopt. Wanneer je obligaties koopt wil dit niet zeggen dat je er gedurende de looptijd aan vastzit. Het is altijd mogelijk om ze tussendoor op de beurs te verhandelen. Je bent er dus vrij in om een obligatie nog voor de eindvervaldag te verkopen of aan te kopen.

De looptijd van de obligatie beïnvloedt het rendement. Het verschil tussen korte- en lange looptijd obligaties zit hem dan ook in de winst die je maakt.

Wanneer je de keuze hebt dan is een lange looptijdobligatie beter. Dit komt omdat je over een product met lange looptijd een hogere rente ontvangt.

Het verschil tussen korte en lange looptijd obligaties is in twee dingen terug te vinden:

  • Hoe lang de lening duurt (van 1 tot 2 jaar is kort, van 3 tot 99 jaar is lang)
  • De rente die je ontvangt

De voordelen van korte looptijd obligatie

Wanneer je een obligatie koopt dan doe je een nominale inleg. Het is niet altijd verstandig om de obligatie tussendoor te verkopen, soms maak je hier verlies op. Met een korte looptijd obligatie hoef je niet al te lang te wachten voordat je weer de beschikking hebt over je nominale inleg. Bij een lange looptijd heb je veel meer geduld nodig.

Het grootste voordeel van een korte looptijd obligatie is dat je eerder winst maakt. Ook zal de waarde door rentestijging minder snel dalen. Met een korte looptijd ga je dus minder risico aan.

Nadelen van deze obligaties

Natuurlijk kleven er ook wat nadelen aan korte looptijd obligaties. Ondanks de hogere flexibiliteit maak je minder winst. Je krijgt namelijk te maken met een lagere rente dan wanneer je voor een product met lange looptijd gaat.

Wanneer je het korte termijn product tussendoor verkoopt is de kans op verlies aanwezig. Dit komt omdat de waarde niet zo snel stijgt of daalt.

Zo werkt rendement op obligaties

Of je nu voor korte of lange looptijd obligaties kiest, er zijn twee verschillende manieren om rendement te behalen.

Koersrendement

Wanneer de beurswaarde van de obligatie stijgt dan is het interessant om hem te verkopen. Je kunt dan meer winst maken dan je uit de rente haalt.

Couponrente

Doe je helemaal niets met de obligaties? Dan ontvang je couponrente. Dit is de rente die je ontvangt omdat je als het ware geld aan een overheid of bedrijf hebt uitgeleend. De rente kan vaststaan maar ook variabel zijn. Meestal ontvang je couponrente periodiek, bijvoorbeeld per kwartaal of per jaar. Dit kan per obligatie verschillen en hangt er ook vanaf of het om een korte- of lange termijn product gaat.

Heb je e Torro al ontdekt?

Aandelen * grondstoffen * indices * crypto’s * ETF’s * NFT’s

Dalende waarde wanneer de rente stijgt

De marktrente geeft de rente weer op de geldmarkt en kapitaalmarkt. Gaat het over kortlopende leningen waaronder ook korte looptijd obligaties dan spreek je van geldmarkt. De kapitaalmarkt gaat over langlopende leningen en beleggingen.

Zowel op de geldmarkt als de kapitaalmarkt zijn er altijd actuele rentes. Wanneer de marktrente stijgt dan daalt de waarde van de obligatie. Dit komt omdat bij een stijgende marktrente de couponrente (vergoeding over het uitgeleend geld) minder aantrekkelijk is.

Wanneer de marktrente stijgt zijn nieuw uitgegeven obligaties veel aantrekkelijker dan de oudere. Dit betekent dat de obligatie die je al in handen had bij een stijgende marktrente niet meer zo winstgevend is. Dat is waarom de waarde hiervan daalt.

Wat kan de prijs van een obligatie beïnvloeden?

Obligaties zijn vrij verhandelbaar op de handelsbeurs. De prijs van een obligatie wordt voornamelijk beïnvloed door de algemene rentevoet (marktrente).

  • Wanneer de marktrente daalt dan stijgt de waarde van obligaties
  • Stijgt de marktrente dan daalt de waarde van obligaties

Wil je beleggen in korte termijn obligaties dan is het belangrijk om de marktrente of rentevoet goed in de gaten te houden. Heb je het idee dat er een renteverhoging aan zit te komen? Dan is dit het moment om bestaande obligaties te kopen, simpelweg omdat je ze dan goedkoper krijgt.

Wanneer je het vermoeden hebt dat de rentevoet daalt dan is het interessant om op dit moment korte termijn obligaties te kopen, de waarde zal stijgen zodra de marktrente daalt.

Neem deze informatie mee in je beleggingsstrategie. Het helpt je bij het behalen van een zo hoog mogelijk rendement of een goede winst. Doe wel altijd zelf onderzoek.

Het risico van korte looptijd obligaties

Het is altijd belangrijk om op de hoogte te zijn van de financiële risico’s waar je tegenaan loopt. Hoewel een korte looptijd obligatie minder risico met zich meebrengt is dat wel degelijk aanwezig. Je kunt een deel van je inleg verliezen. Daarom is het belangrijk om alleen met geld te beleggen dat je kunt missen.

Probeer je inleg te spreiden. Zet niet al je geld op één obligatie in maar op verschillende obligaties, opties, aandelen of crypto.

Zelf obligaties kopen

Het is mogelijk om zelf obligaties te kopen zonder dat hier een persoon of bedrijf tussenzit. Meestal koop je obligaties via een broker zoals DeGiro, Saxo Bank of je eigen bank zoals de Rabobank of ING. Je kunt handelen in veelvoorkomende staatsobligaties en bedrijfsobligaties.

Investeren via een beleggingsfonds

Weet je niet zo goed hoe je obligaties moet kopen of wat de beste keuze is? Dan is het ook mogelijk om te investeren via een beleggingsfonds. Je doet een investering die bij je past. Omdat je in een beleggingsfonds investeert wordt je inleg gespreid. Dit brengt een kleiner risico met zich mee, maar kan er ook voor zorgen dat de winst of de rente lager uitvalt.

Beleggingsfondsen vind je bij verschillende brokers en banken. Of je nu zelf obligaties koopt of dit via een beleggingsfonds doet, je moet altijd een account aanmaken; dit heet een beleggersrekening. Daarnaast is het belangrijk om een tegenrekening in te stellen. Dit is de bankrekening waarvan je investering wordt afgeschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.