Bijgewerkt: 27 maart 2023

Even een fundering aan laten leggen. Wat zijn de kosten fundering per m2 voor nieuwbouw? Je betaal niet alleen voor het storten zelf maar ook voor alle materialen. Het is goed om vooraf de bouwkosten te calculeren. Bekijk de kosten fundering per vierkante meter (nieuwbouw).

Kosten voor het bouwen van een nieuwbouwhuis

De totale kosten voor het bouwen van een nieuwbouw kan vaak nog hoger uitvallen dan een bestaande woning kopen. Vooral met de meest moderne technieken kunnen de kosten aardig oplopen. Je betaalt namelijk niet alleen voor de bouw zelf maar ook voor alle voorbereidingen.

Voor het laten bouwen van een kleine woning met een oppervlak van 100 m2 ben je tussen de € 130.000 en € 150.000 kwijt. Een gemiddelde woning kost tussen de € 160.000 en € 200.000.

Dit zijn de totaalkosten, die afhankelijk zijn van de grootte, de luxe en de afwerking. Jij wilt echter weten wat de kosten fundering per m2 zijn.

[do_widget id=custom_html-4]

Kosten fundering per m2 nieuwbouw

Het (laten) bouwen van een complete woning duurt vanaf de fundering tussen de 202 150 werkdagen. Hoe lang duurt een fundering leggen? Het storten of leggen van de fundering kan vaak nog vrij lang duren. Gemiddeld moet je hier 6-8 weken voor uittrekken. Het leggen van de fundering noem je ook wel de grondwerken. Hierna start de ruwbouw.

Wat zijn de kostenfundering per m2 voor nieuwbouw? De prijzen variëren maar je komt toch altijd op een gemiddelde uit. Het gaat hier dan puur om het grondwerk (fundering) zonder materiaalkosten. Over het algemeen geldt: hoe groter de fundering hoe lager de prijs per vierkante meter. Bekijk hieronder de gemiddelde prijzen voor een fundering per vierkante meter:

  • Kleine woning: € 80 per m2
  • Gemiddelde woning: € 66 per m2
  • Grote woning: € 60 per m2

In onderstaand overzicht zijn de materiaalkosten niet meegenomen.

Prijs fundering per m2 (nieuwbouw) inclusief beton

De totale prijs voor fundering per m2 (nieuwbouw) is een beetje afhankelijk van de betonsoort. Ga je voor een fundering op putten met een diameter van 1 m dan betaal je gemiddeld € 175 per m2. De prijzen lopen echter uit een van € 150-€ 300 per m2. Dit bedrag is inclusief plaatsing, levering en materialen.

Ga je voor een nieuwbouwwoning? Dan moet je dus rekening houden met  gemiddelde kosten voor de fundering van € 175 per m2. Het is maar dat je het weet want je moet vooraf een goed budget opstellen.

Het verschil tussen stortbeton, zuiverheidsbeton en gewapend beton

Vaak wordt bij het bouwen van een nieuwbouwwoning gekozen voor storten beton. Dit kost gemiddeld € 95-€ 100 per kubieke meter. Stortbeton is zeker geschikt als fundering. Wel is het belangrijk om naar de verschillende betonsoorten te kijken. Bij het gebruik van stortbeton is een belangrijk dat de funderingssleuven 80 cm onder het maaiveld liggen.

Dan heb je ook nog zuiverheidsbeton. Dit is net als stortbeton ongewapend beton. Dit beton is beter dan stortbeton maar ook wat duurder. Voor dit type beton betaal je tussen de € 150 en € 170 per kubieke meter.

Gewapend beton kan veel druk aan. Dit is een betonsoort met stalen staven erin verwerkt. Ideaal wanneer de nieuwbouw een hoge druk moet weerstaan. Denk maar eens aan grote kantoorgebouwen of appartementen. Voor een nieuwbouw woning is gewapend beton vaak niet nodig. Gewapend beton is ook een stuk duurder. Gemiddeld betaal je tussen de € 680 en € 750 per kubieke meter.

Fundering op zand of kleigrond

Kun je een fundering op kleigrond plaatsen? Dit kan maar is wel lastiger en duurder. Bij een fundering op je kleigrond is het belangrijk dat de fundering en een zandlaag staat. Funderen op zandgrond kan uiteraard wel. De fundering moet sowieso al in een zandlaag worden geplaatst.

Fundering op palen

Je weet nu alles over de kosten van de per m2 voor nieuwbouw. Soms heb je een fundering op palen nodig. Dit is aan te raden wanneer je gaat bouwen op kleigrond of op veen. Een fundering op palen is ook een aanrader wanneer de draagkrachtige grond zeer diep ligt. Zo is een groot gedeelte van Amsterdam maar ook het Italiaanse Venetië op palen gebouwd.

Een paalfundering brengt hoge kosten met zich mee. Hierbij zit er wel verschil tussen een houten paalfundering of een betonnen paalfundering.

Kosten fundering nieuwbouw financieren

Met alleen een fundering ben je er natuurlijk nog niet, de rest moet nog komen. In totaal ben je voor een nieuwbouwwoning tussen de € 130.000 (kleine woning) en € 220.000 (villa) kwijt. Dan is de woning wel helemaal afgebouwd en afgewerkt.

De meeste mensen sluiten een hypotheek voor de nieuwbouwwoning af. Het gaat hier dan om een hypotheek voor een woning die nog gebouwd moet worden. Door deze hypotheek tijdig af te sluiten kun je directe kosten voor de fundering financieren. Maar ook alle overige kosten.

Vergelijk hypotheken bij de Hypotheekadviseur

Koop je een bestaande woning die voor 1970 gebouwd is? Dan is er altijd een kans dat je te maken krijgt met funderingsproblemen. De schade die aan de fundering ontstaat moet je zelf betalen. Laat daarom altijd een bouwtechnische keuring uitvoeren, deze kosten zijn aftrekbaar wanneer je voor een hypotheek met Nationale hypotheek garantie gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.