Bijgewerkt: 27 maart 2023

Zijn de kosten rolstoel aftrekbaar en zo ja, hoe regel je dat? Een rolstoel is een (medisch) hulpmiddel voor een ziek of invalide persoon. Bepaalde hulpmiddelen zijn aftrekbaar, andere weer niet. In dit artikel leg ik je uit hoe het met de aanschaf van een rolstoel zit.

Dit kost een rolstoel

Er zijn goedkope en dure rolstoelen. De eenvoudige modellen beginnen bij een prijs vanaf €119. Dit loopt op tot meer dan €500. Een elektrische rolstoel is nog duurder, reken op een prijs tussen €1600 en €3500.

Bekijk hieronder enkele populaire modellen, deze rolstoelen bestel je gewoon online.


Rolstoel en de zorgverzekering

Veel hulpmiddelen worden vanuit het basispakket vergoed. Dit geldt echter niet voor alle hulpmiddelen. Zo vergoeden zorgverzekeraars geen eenvoudige loopmiddelen zoals een rollator of krukken. Ook de rolstoel valt niet meer in het basispakket. Wel is het mogelijk dat een rolstoel is opgenomen in de aanvullende verzekering.

In veel gevallen kun je een rolstoel kopen, huren of lenen bij een thuiszorgwinkel. Lenen is soms gratis, maar slechts voor een beperkte periode. Heb je een rolstoel voor lange periode of blijvend nodig? Dan kom je vaak op huren of kopen uit. De zorgverzekeraar vergoedt dit niet vanuit het basispakket, soms wel (gedeeltelijk) vanuit de aanvullende verzekering. Neem hiervoor contact op met de zorgverzekeraar.

Bijzondere bijstand via de gemeente

Kun je de kosten van een rolstoel niet zelf betalen? Soms kom je in aanmerking voor bijzondere bijstand. Met deze uitkering kun je bijzondere kosten financieren zoals de aanschaf van een rolstoel. Bijzondere bijstand geldt alleen voor gezinnen met een laag inkomen.

Vergoeding bij het WMO loket aanvragen

Zijn de kosten rolstoel aftrekbaar of kun je een vergoeding bij het WMO loket aanvragen? Vaak kan de gemeente iets voor je betekenen. Heb je de rolstoel nodig om te kunnen werken, dan vergoedt het UWV deze mogelijk. Gebruik je de rolstoel ook thuis, dan kom je bij het WMO loket uit. Een maatwerkvoorziening bestaat uit een persoonsgebonden budget of zorg in natura. Met een persoonsgebonden budget (PGB) koop je zelf de rolstoel.

Kosten rolstoel aftrekbaar

Over naar de belastingdienst: hoe zit het met de kosten rolstoel en of dit aftrekbaar is? Tot het jaar 2014 waren de kosten rolstoel aftrekbaar. Dit is helaas veranderd. Wanneer je nu een rolstoel aanschaft zijn deze kosten niet meer aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Dit betekent dat je zelf voor de kosten opdraait en de overheid (Belastingdienst) hier dus niet aan meebetaalt.

Heb je in 2013 of eerder een rolstoel aangeschaft? Dan kun je deze kosten wel nog aftrekken. Dit geldt niet alleen voor aanschaf en onderhoud van een rolstoel maar ook van een scootmobiel. Helaas is deze periode al voorbij en kun je van deze regeling geen gebruik meer maken.

Financiering van een rolstoel

Je hebt hierboven kunnen zien dat een rolstoel tussen de €119 en €500 kost. Mogelijk vergoedt de zorgverzekeraar hier een gedeelte of het gehele bedrag van. Vraag anders eens bij de gemeente na: mogelijk kom je in aanmerking voor vergoeding van de kosten. Aanvraag van vergoeding kan alleen bij de gemeente waarin je woont. Wijst de gemeente je aanvraag af, dan kun je dit niet bij een andere gemeente aanvragen.

Hoe zit het met de financiering van een rolstoel? Het gaat hier niet om hele grote bedragen, maar voor sommigen is het toch moeilijk om dit bedrag bij elkaar te krijgen. Daarom is het belangrijk om naar de financiering te kijken. Hieronder enkele mogelijkheden op een rij.

Spaargeld gebruiken

Heb je nog wat spaargeld, dan is dit de beste en goedkoopste manier voor het financieren van de rolstoel. Let op: gebruik geen spaargeld dat voor een bepaalde periode vaststaat. Het vrijkopen van dit geld is te duur en staat niet in verhouding met de aanschafprijs van de rolstoel.

Minilening of minikrediet

Een zeer goede optie is het afsluiten van een minilening (minikrediet). Hierbij leen je een bedrag variërend van €100 tot €1500. Precies genoeg voor het financieren van de rolstoel. Het fijne aan een minilening is dat er geen inkomenstoets of BKR check plaatsvindt. Hierdoor kan (bijna) iedereen een minilening afsluiten. Aan de andere kant betaal je de minilening met rente terug. Vanwege de korte looptijd is het totaal aan rente een stuk lager dan bij een normale lening.

Aanbieders minilening:

Ferratum

Saldodipje

Persoonlijke lening of doorlopend krediet

Heb je meer dan alleen een rolstoel nodig, bijvoorbeeld ook een traplift, aangepaste douche en nog meer hulpmiddelen? Dit kost meer dan €5000. In dit geval is het beter om voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet te gaan. Dankzij de langere looptijd kun je maandelijks aflossen.

Een persoonlijke lening is de beste keuze, de rente ligt namelijk lager dan bij het doorlopend krediet. Met een persoonlijke lening ontvang je eenmalig het leenbedrag op je rekening. Een doorlopend krediet is alleen aan te raden wanneer je regelmatig een nieuwe financiering nodig hebt.

Aanbieders van persoonlijke lening en doorlopend krediet:

Krediet Groep Nederland

Een rolstoel op afbetaling kopen

Wist je dat ze ook een rolstoel op afbetaling kunt kopen? Je betaalt in maandelijkse termijnen terug. Nadeel van kopen op afbetaling is de zeer hoge rente. Mocht je het voor het kiezen hebben, ga dan voor de minilening of de persoonlijke lening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.