Bijgewerkt: 28 maart 2023

Ontdek of inschrijven verplicht is

Volgens de Kamer van Koophandel moet je je inschrijven wanneer je geld verdient middels Affiliate marketing. Grote onzin! Er staan wel meer vreemde adviezen op de website van de KvK dus je moet niet alles geloven wat je leest. Ik laat je zien wanneer je wel of juist niet voor een KvK inschrijving kiest, in combinatie met online geld verdienen.

Dit is affiliate marketing

Velen twijfelen: moeten ze zich nu wel of niet bij de Kamer van Koophandel inschrijven? Je verdient immers geld via het internet. Dan kun je als ondernemer worden gezien. Dat klopt, afhankelijk van de hoogte van de inkomsten én de activiteiten kun je inderdaad als ondernemer worden aangemerkt. Maar dit betekent niet dat een KvK-inschrijving verplicht is.

Affiliate marketing is het promoten van producten of diensten. Dit doe je uit naam van een adverteerder. De adverteerder kan een bedrijf of merk, een instantie, een organisatie en zelfs een particulier zijn.

Je krijgt op commissiebasis betaald. Dit betekent dat hoe meer verkopen je realiseert, hoe hoger de verdiensten. Telkens wanneer je iets verkoopt of een geïnteresseerde klant aanbrengt ontvang je een vergoeding (commissie). Meestal ligt dit tussen de 2% en 10% van de verkoopprijs. Maar in sommige gevallen kan de commissie oplopen tot wel 50%.

Wanneer je moet inschrijven bij de KvK

Start je een bedrijf en verkoop je producten of bied je diensten aan? Dan moet je je zeker bij de Kamer van Koophandel inschrijven. Dat is in ieder geval duidelijk.

Is inschrijven KvK verplicht bij Affiliate marketing?

Bij Affiliate marketing zit dit toch iets anders in elkaar. Hoewel de KvK zegt dat inschrijven verplicht is loopt er helemaal niks van.

Stel nu dat je geld verdient via affiliate marketing. Daarnaast schrijf je een opdracht voor bedrijven of websites. Juist dat laatste zorgt ervoor dat je ondernemer bent. Dus schrijf je je bij de Kamer-van-Koophandel in.

Maar wat wanneer Affiliate marketing je enige verdienmodel is? Dan hangt het helemaal van de situatie af. In 90% van de gevallen is een inschrijving bij de Kamer van Koophandel helemaal niets verplicht.

Bekijk of je aan de criteria voldoet

Je bent ondernemer wanneer je aan de volgende drie criteria voldoet:

  1. Je verkoopt zelfstandig producten of levert diensten.
  2. Je vraagt hier een commerciële prijs voor, het levert dus meer op dan dat het je kost.
  3. Je levert producten of diensten aan mensen die niet alleen tot je familie of vrienden behoren.
  4. Je investeert tijd of geld in je bedrijf.

Nu gaan we bekijken of je met affiliate marketing aan deze criteria voldoet. En of inschrijven wel of niet verplicht is.

  1. Je verkoopt GEEN producten en levert ook geen diensten. Je promoot de producten en diensten van anderen. Je voldoet dus niet aan het eerste criterium.
  2. Je vraagt GEEN commerciële prijs voor producten of diensten. Je verwijst alleen bezoekers naar de adverteerder door. Ook aan dit criterium voldoe je niet.
  3. Je levert GEEN producten of diensten aan mensen buiten je familie- of vriendenkring om.
  4. Je investeert WEL tijd of geld in je bedrijf of activiteiten.

Met affiliate marketing voldoe je dus alleen aan het vierde punt. De conclusie is dan ook: in de basis ben je geen ondernemer. Je hoeft je niet in te schrijven bij de KvK.

Ondernemer voor de belastingdienst

Een KvK is niet nodig voor affiliate marketing. In veel gevallen niet, soms wel (zie hierboven). Ondanks dat je geen bedrijf bent kun je wel ondernemer voor de belastingdienst zijn. De belastingdienst kijkt namelijk wat je maandelijks verdient. Maar ook of je deelneemt aan het economische verkeer en winst maakt.

Het is soms lastig om te bepalen of je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Het is een feit dat je ondernemersrisico moet lopen. Bijvoorbeeld de kans dat opdrachtgevers of klanten niet betalen. Bij affiliate marketing is hier zelden sprake van. Het netwerk betaalt namelijk netjes uit. Maar wanneer je rechtstreeks zaken doet met een adverteerder dan loop je meer risico.

Verder gaat het er om of je de onderneming bekend maakt. Je maakt bijvoorbeeld reclame voor je website, hebt een uithangbord of maakt gebruik van speciaal briefpapier. De meeste affiliate websites maken geen reclame en maken ook niet bekend dat ze er zijn.

Er zijn nog een aantal andere zaken waar de belastingdienst op let. Maar over het algemeen zullen de meeste mensen die zich alleen met affiliate marketing bezig houden, niet als ondernemer worden aangemerkt.

Inkomsten uit overige werkzaamheden

Je moet natuurlijk wel belasting over de inkomsten betalen. Wanneer je geen ondernemer bent kun je dit dus ook niet als bedrijf opgeven. Maar ook niet als salaris. Bij de belastingaangifte vul je de verdiensten onder het gedeelte ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’ in.

KvK inschrijven: de voor- en nadelen

Ondanks dat je geen KvK nodig hebt voor affiliate marketing, zijn er toch mensen die zich hiervoor inschrijven. Het heeft namelijk een aantal voordelen. Ook wat nadelen maar dat bespreek ik straks. Eerst de pluspunten.

Allereerst heb je als geregistreerd bedrijf een professionele uitstraling. Wanneer mensen je website bezoeken en ze zien dat je een bedrijf bent, dan vertrouwen ze je eerder. Dit kan ervoor zorgen dat je meer verdient.

Als bedrijf maak je aanspraak op fiscale voordelen. De eerste drie jaar maak je gebruik van de startersaftrek. Direct vanaf het begin ook van de zelfstandige aftrek. Dankzij deze fiscale voordelen betaal je minder inkomstenbelasting.

Als bedrijf heb je een betere toegang tot informatie en netwerken. Denk hierbij aan zakelijke evenementen, trainingen en cursussen. Ook is het makkelijker om met andere ondernemers in dezelfde sector contact te leggen.

De nadelen van een inschrijving bij de Kamer van Koophandel

als affiliate vond ik het vroeger niet nodig en me in te schrijven Kamer van Koophandel. Ik gaf mijn verdiensten op als inkomsten uit overige werkzaamheden. De belastingdienst vond dat helemaal geen probleem want het zijn ook inkomsten die je uit overige werkzaamheden haalt. Je bent namelijk geen bedrijf.

Inschrijven bij de KvK heeft ook wat nadelen. Ten eerste betaal je inschrijfgeld. Oké dat is niet zoveel (€ 50) maar wanneer je helemaal geen geld hebt dan is dit wel vervelend.

Als bedrijf heb je allerlei administratieve verplichtingen. Je moet een goede administratie bijhouden en deze gedurende vijf jaar bewaren. Wanneer je controle van de belastingdienst krijgt en er klopt iets niet, dan heb je een probleem. Het professioneel bijhouden van de administratie kost veel tijd. Soms moet je hier een accountant of boekhouder voor inschakelen en dat kost weer geld.

Wanneer je staat ingeschreven bij de KvK ben je bij concurrenten bekend. Ze hebben makkelijk toegang tot informatie over je bedrijf en je activiteiten. Dat kan soms nadelig zijn.

Een ander nadeel is dat de informatie over je bedrijf openbaar toegankelijk is. En dus ook wie de eigenaar is. Soms wil je dat niet, omdat je anonimiteit veel belangrijker vindt.

Als bedrijf ben je aansprakelijk. Ga je bijvoorbeeld failliet dan kan je persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. Je moet dan de schulden uit eigen zak betalen. Nu zul je als affiliate bedrijf niet zo snel failliet gaan maar je weet maar nooit.

Conclusie KvK en Affiliate marketing

Zoals je hierboven hebt kunnen zien is het onzin om je als affiliate in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Ondanks dat hier wel een artikel over op de website van de KvK staat. Ik ben wel meer vreemde artikelen op deze website tegengekomen. Voorbeeld eentje over SEO waarbij verouderde technieken als advies werden gegeven. Tijd dat ze hun website updaten!

Laat je dus niks wijsmaken. Je bent een bedrijf omdat je dit zelf wei, niet omdat de KvK dit wil. Zolang je geen producten of diensten verkoopt of wanneer dit alleen hobbymatig is dan hoef jij je niet als bedrijf te registreren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.