Bijgewerkt: 27 maart 2023

In Nederland is de pensioenleeftijd 67 jaar (2023). Wanneer je aan bepaalde voorwaarden voldoet mag je eerder met pensioen gaan. Dacht je dat de pensioenleeftijd overal hetzelfde is? Nee, er zijn verschillen tussen Europese landen. Ook daarbuiten zie je ontzettend grote verschillen. Ontdek de laagste pensioenleeftijd wereldwijd.

Pensioenleeftijden in Europa

Vergelijk Europese landen met elkaar. Waar kun je eerder met pensioen en in welke land moet je veel langer doorwerken?

  • Nederland: 67 jaar
  • België: 65 jaar
  • Duitsland: 67 jaar
  • Frankrijk: 62 jaar (wordt verhoogd naar 64 jaar)
  • Verenigd Koninkrijk: 66 jaar
  • Spanje: 66 jaar
  • Italië: 67 jaar
  • Zweden: 65-68 jaar (afhankelijk van het geboortejaar)

Laagste pensioenleeftijd wereldwijd

In China kunnen werknemers tevreden zijn. Vrouwen kunnen hier met pensioen wanneer ze tussen de 50 en 55 jaar oud zijn. Voor mannen ligt dit op 60 jaar. Toch werken veel Chinezen zo lang mogelijk door. Het Chinese AOW is namelijk geen vetpot, omgerekend enkele tientjes per maand.

Een ander land met een lage pensioenleeftijd is Turkije. Hier ligt de AOW-leeftijd op 56 jaar voor vrouwen en 60 jaar voor mannen. Gevolgd door Bolivia met een pensioenleeftijd van 58 jaar.

Eerder met pensioen gaan wanneer je in Nederland woont

De laagste pensioenleeftijd wereldwijd lijkt interessant maar dat is het niet. In dit soort landen zijn de AOW-uitkeringen veel lager. Daar kun je niet van rondkomen. Uiteindelijk ben je toch verplicht om op de een of andere manier voor (extra) inkomen te zorgen.

Wanneer je in Nederland woont mag je vrijwillig eerder stoppen met werken. Wel moet je ervoor zorgen dat je over voldoende inkomen beschikt. Bijvoorbeeld middels vermogen of door een bijbaan te nemen.

Eerder met pensioen gaan heeft een aantal mooie voordelen. Hieronder zet ik die voordelen op een rij.

Je gezondheid

Het is een feit dat werk soms erg stressvol kan zijn. Wanneer je eerder stopt met werken dan heb je voldoende tijd voor ontspanning. Ook kun je veel vrije tijd in sport of gezonde activiteiten steken. Eerder stoppen met werken is vooral interessant voor mensen die een stressvolle baan hebben, mentaal of fysiek.

Meer vrije tijd

Natuurlijk hou je meer vrije tijd over wanneer je vervroegd met pensioen gaat. Ideaal om meer tijd met je partner of kinderen door te brengen. Of om meer aandacht aan je hobby te schenken. Je hebt in ieder geval veel meer ruimte voor andere activiteiten.

Pensioenuitkering

In sommige gevallen is het mogelijk om een hogere pensioenuitkering te krijgen. Hiermee compenseer je de jaren dat je niet werkt en geen pensioen opbouwt. Of je voor een hogere pensioenuitkering in aanmerking komt verschilt per situatie.

Nadelen van vervroegd pensioen

Het kan niet alleen maar voordelen hebben. Hieronder zie je de nadelen van vervroegd pensioen.

Langere pensioenperiode

Laat ik maar gelijk met het financiële nadeel beginnen. Doordat je eerder stopt met werken realiseer je een langer pensioenperiode. Dit legt een hogere druk op je pensioenuitkering. Het opgebouwde pensioen moet over meerdere jaren verspreid worden, waardoor je maandelijks minder ontvangt. Mogelijk ga je hierdoor je spaargeld gebruiken. Spaargeld dat eigenlijk ergens anders voor bedoeld was.

Minder sociale contacten

Op de werkvloer heb je veel sociale contacten. Bijvoorbeeld met collega’s of klanten. Dat valt weg wanneer je met (vervroegd) pensioen gaat. Dit kan een groot gemis zijn. Uiteindelijk kan er eenzaamheid en isolatie ontstaan.

In een ander land werken en met pensioen gaan

Stel dat je in Nederland woont maar in Frankrijk werkt. Oké dat zijn lange reistijden maar iets dat zeker mogelijk is. Wanneer moet je dan met pensioen: de 67 jaar die in Nederland geldt of de 62/64 die Frankrijk hanteert?

Je bouwt pensioen op in het land waar je werkt. Wanneer je in Frankrijk werkt dan bouw je hier pensioen op. Dit betekent dat je op de leeftijd van 62 of 64 jaar met pensioen kunt gaan. Vanaf dat moment heb je recht op het Franse ouderdomspensioen.

Woon je in Nederlands, heb je geen werk en ontvang je een uitkering? Vaak zal het om een Nederlandse uitkering gaan. Een uitkering wordt als inkomen gezien. Dit betekent dat je pensioen in het land van de uitkering opbouwt. In Nederland dus. In dit geval mag je met de leeftijd van 67 jaar met pensioen gaan.

Het basispensioen aanvullen

De lage pensioenleeftijden in andere landen leiden vaak tot problemen. Het basispensioen is te laag om van rond te komen. Ook in Nederland kan dit het geval zijn. Je hebt bijvoorbeeld niet voldoende pensioen opgebouwd terwijl alles flink duurder is geworden.

Het aanvullen van het pensioen is altijd verstandig. Dit kan op verschillende manieren:

1. Pensioensparen. Open een pensioenspaarrekening of sluit een lijfrenteverzekering af. Dit is een veelgebruikte methode om je pensioen uit te breiden.

2. Beleggen. Vermogen opbouwen is een goede methode om je pensioen aan te vullen. Natuurlijk brengt beleggen in aandelen, obligaties of crypto risico’s met zich mee. Maar het kan ook voor flink wat extra vermogen zorgen. Je kunt ook investeren in vastgoed, bijvoorbeeld een vakantiewoning kopen en deze verhuren. Of een woning kopen, opknappen en met winst doorverkopen.

3. Werken na pensioen. Je bent niet verplicht om bij het bereiken van de pensioenleeftijd te stoppen met werken. Soms kan het dat je arbeidscontract automatisch stopt. Je kunt met je werkgever afspreken om langer door te blijven werken. Ook is het mogelijk om een eigen bedrijf te starten of om als freelancer aan de slag te gaan.

4. Koopwoning. Met een eigen woning en het verlagen van de hypotheek bespaar je op de maandelijkse kosten. Je kunt ook je eigen woning verhuren of verkopen.

5. Erven. Een mooi bedrag erven is de makkelijkste manier om inkomsten te genereren. Je moet hier niet standaard van uitgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.