Bijgewerkt: 27 maart 2023

Is ledverlichting zuinig? Ja, met ledlampen bespaar je heel wat op het energieverbruik. Toch is er nog veel onduidelijkheid over de werking, exacte besparing en veiligheid van dit soort verlichting. Bij GeldKip ging er een lampje branden: hier schrijven we een artikel over.

Van gloeilamp naar led lamp

De oudere generatie heeft het allemaal meegemaakt: van gloeilamp naar ledverlichting. De gloeilamp was natuurlijk een geniale uitvinding, maar ging wel gepaard met veel warmteverlies. Het produceren van warmte kost energie: daarom was die gloeilamp een energieslurper.

Halogeenverlichting was iets beter maar had ook zijn nadelen. Toen kwamen de spaarlampen. Dit was een nóg betere uitvinding dan de gloeilamp, vooral vanwege de energiebesparing. Wel heeft de spaarlamp één groot nadeel: het duurt enige tijd voordat hij op volle sterkte brandt. Niet erg handig.

De ledlamp combineert de voordelen van de gloeilamp en spaarlamp: een laag energieverbruik en toch direct op volle sterkte branden.

Hoe werkt een ledlamp?

Waarom is een led lamp zuiniger dan een gloeilamp of spaarlamp? Een ledlamp bestaat uit meerdere ledjes die oplichten wanneer hier stroom doorheen loopt. Hierdoor ontstaat er minder warmte, met als resultaat meer verlichting. Een gloeilamp werkt met een gloeidraad en een halogeenlamp met een soort gas. Een spaarlamp bevat kwik en werkt op alle gebieden slechter dan andere soorten lampen.

Zoveel bespaar je met een ledlamp

De vraag is: hoeveel bespaar je nu echt met een ledlamp of een ander soort verlichting? Bekijk hieronder de besparing ten opzichte van de ouderwetse gloeilamp:

  • Halogeen: 25%
  • Spaarlamp: 70% – 80%
  • Tl-lamp 75% – 80%
  • Led: 85% – 90%

Je ziet dat led-verlichting de grootste energiebesparing oplevert. Waarom kiest dat niet iedereen voor dit type verlichting? Dat leg ik je hier onderuit.

Het imago van led verlichting

  • Is led verlichting schadelijk?
  • Zijn ledlampen gevaarlijk?
  • Krijg je van ledverlichting last van de ogen?

Zomaar wat veelgestelde vragen over led verlichting? Vaak wordt gedacht dat led verlichting schadelijk is voor de gezondheid. Wat is hiervan waar?

Led-verlichting bevat blauw licht. Dit licht kom je niet alleen in ledlampen maar ook in computerschermen en televisies tegen. Van blauw licht is bekend dat het de biologische klok verstoort. Dit beïnvloedt het slaappatroon en hiermee de gezondheid.

Led-verlichting was vroeger erg fel, veel van dit soort lampen had een kleurtemperatuur tussen 4000 en 5000 Kelvin. In een felle ledlamp kijken doet pijn aan de ogen maar zorgt ook voor netvliesbeschadiging. Uit een onderzoek blijkt ook dat ledverlichting het risico op hart- en vaatziekten en kanker verhoogd. Dit onderzoek is terug te lezen op The Washington Post.

Moeten we ons bang laten maken en massaal wegblijven voor led verlichting? Nee, dit is nergens voor nodig. Wie verstandig omgaat met ledlampen heeft niets te vrezen. Tegenwoordig zijn de meeste led inbouwspots of ledlampen voorzien van bijgeleverde lichtbron met een kleurtemperatuur van 2700 Kelvin. Dit is een stuk rustiger voor de ogen en beschadigt het netvlies niet. Zorg wel dat je ledlampen uit Europa koopt: deze producten voldoen aan de normen. Bestel je iets buiten Europa zoals op AliExpress, dan weet je niet wat je krijgt.

Dit kost een ledlamp – prijs

Niet elk armatuur is geschikt voor led verlichting. Soms is het nodig om het gehele armatuur te vervangen. Kies in dit geval voor een speciale led inbouwspot, led opbouwspot of andere ledlamp (armatuur). Ledlampen zelf zijn prijziger dan andere lampen Gemiddeld betaal je tussen de €12 en €40 per stuk. Dit is natuurlijk een flinke investering, maar het is het meer dan waard. Een led lamp gaat namelijk minimaal 15.000 branduren mee, soms nog wel langer. Met een beetje geluk is het zelfs niet nodig om de rest van je leven een ledlamp te vervangen.

Bekijk hier wat de nieuwste ledlampen kosten

Nog even de voordelen op een rij

Twijfel je nog of je over moet stappen op led verlichting? Hieronder de belangrijkste voordelen op een rij:

  • Tot 90% energiezuiniger
  • Lange levensduur (20 x langer dan een gloeilamp)
  • Bij inschakeling direct vol licht
  • Goed bestand tegen trillingen
  • Kan temperatuurwisselingen aan
  • Bevat geen kwik of gas
  • Ledverlichting flikkert niet
  • Wordt niet warm
  • Geen UV en infrarood

Nou, dat waren toch wel de belangrijkste voordelen van ledverlichting. Zelf ben ik erg enthousiast over dit type verlichting. Oké, het is een stevige investering maar het verdient zich ook snel terug. Als GeldKip wil je op de eindstreep meer overhouden: daar doe je het voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.