Bijgewerkt: 27 maart 2023

Zegt de bank nee tegen een geldlening? Dat is pech hebben. Gelukkig zijn er een aantal rijke mensen die jou een geldlening willen geven. Je moet natuurlijk wel weten waar je mee bezig bent. Ik geef jou vier belangrijke tips.

Geldlening via de normale weg

Verbouwen, een nieuwe auto of schulden die hoog oplopen. Genoeg redenen om een geldlening af te sluiten. De meesten zullen dit via de bank of kredietverstrekker doen. Je leent een bedrag en betaalt dit in termijnen terug. Uiteraard met rente. Na afloop heb je alles terugbetaald en ben je van de lening af. Het klinkt zo kinderlijk eenvoudig, dat het bijna niet mis kan gaan. Toch wel: een aantal mensen krijgt namelijk geen geldlening. De bank zegt dan keihard NEE. Dit heeft verschillende oorzaken:

  • Negatieve BKR-registratie
  • Nog lopende leningen
  • Geen inkomen

Bovenstaande oorzaken zijn duidelijk te verklaren. Iemand met een negatieve BKR registratie heeft een betalingsachterstand, logisch dat banken hier kritisch mee omgaan. Heb je geen inkomen of nog andere leningen lopen, dan kun je de nieuwe lening zeer waarschijnlijk niet terugbetalen. Ook dan sta je voor een gesloten deur. Toch kunnen veel mensen met een bkr registratie tóch geld lenen. Het hangt helemaal van de codering af. Vraag dus eerst je codering op.

[do_widget id=text-19

Mocht je nu echt die pech hebben en kun je geen normale lening krijgen, dan zijn er nog een aantal andere manieren.

Geld lenen van rijke mensen: particuliere lening

Rijke mensen willen nog rijker worden. Misschien is het een stukje hebzucht of gaat het om het eergevoel. Hoe dan ook, rijke mensen lenen graag hun geld uit. In ruil daarvoor ontvangen ze rente. Hierdoor groeit hun vermogen nog meer. Kun jij nergens een lening krijgen, dan is geld lenen van rijke mensen een goed alternatief. Hoe werkt dit?

Voor- en nadelen

Particulier geld lenen betekent dat je dit zonder tussenkomst van een financiële instelling doet. Voordeel hiervan is dat er niet gekeken wordt naar een negatieve BKR registratie. Hierdoor kun je meer lenen dan eigenlijk is toegestaan. Wees hier wel voorzichtig mee, mogelijk leen je meer dan in je macht ligt. Dit kan betalingsproblemen opleveren.

Aanbieder via internet (Martplaats)

Particulier geld lenen kan vaak via het internet. Op Marktplaats vind je verschillende advertenties. Niet alle advertenties zijn even betrouwbaar. Het is daarom goed om op zoek te gaan naar positieve reviews (beoordelingen). Om risico’s te verkleinen is het belangrijk om een leenovereenkomst af te sluiten. Hierin staat het leenbedrag, de looptijd van de lening en de rente. Ook het aflossingsbedrag moet duidelijk zijn. Denk ook aan voorwaarden voor het vervroegd aflossen en wat de consequenties zijn bij niet betalen.

Een particuliere geldlening (onderhandse lening) kun je laten registreren bij de belastingdienst. Dit wordt dan een onderhandse akte genoemd.

Crowdfunding platform geldvoorelkaar.nl

Ben je (startende) ondernemer of particuliere vastgoedbelegger? Geld lenen van rijke mensen kan via het crowdfunding platform geldvoorelkaar.nl. Hier vind je duizenden rijke investeerders. De investeerder ontvangt een gemiddeld netto rendement van 4,32%. Dit is hoger dan welke spaarrente dan ook! Daarnaast worden de aanvragers goed gescreend. Dit brengt meer zekerheid met zich mee.

Het platform is onafhankelijk van de bank. Er zijn inmiddels meer dan 1400 projecten gefinancierd. Je bepaalt zelf de looptijd van het krediet en de rente.

Tips bij particulier geld lenen

Het maakt niet uit of je van de buurman of van een vreemde geld leent: er kan altijd onenigheid ontstaan. Daarnaast kun je ook nog eens bedrogen uitkomen. Daarom ontvang je van mij 4 tips waar bijna niemand aan denkt.

1. Betaal nooit vooraf

Op internet vind je heel wat aanbieders van particuliere leningen. Een groot deel is gebaseerd op oplichting. Deze pik je er snel uit. De aanbieder zal namelijk vragen of je eerst een geldbedrag over wilt maken. Vaak is dit om te verifiëren of je de lening wel terug kunnen betalen. Het is echter onzin dat je dit aantoont door het betalen van een bedrag.

Het kan wél dat je gevraagd wordt je bankrekening te verifiëren. Een overschrijving van 1 cent is voldoende om aan te tonen dat de bankrekening op jouw naam staat. Vraagt de kredietverstrekker om een hoger bedrag, dan kun je dit beter weigeren. Vooral wanneer dit bedrag boven de €1 uitkomt.

2. Lees de kleine lettertjes

Met een leencontract zit je een stuk veiliger. Let wel goed op de kleine lettertjes. Misschien staat er wel een boeteclausule in voor het niet tijdig betalen van de termijnen. Of betaal je veel te veel voor het vervroegd aflossen van de lening. Sommige contracten zijn in moeilijke bewoording opgesteld. Het is dan heel gemakkelijk om te denken: ik begrijp het niet dus het zal wel kloppen. Laat dit echter altijd door een specialist controleren. Teken niet voordat je zeker van je zaak bent.

3. Je ID of woning is geen onderpand

Tenzij je een hypotheek bij een bank afsluit, is je woning geen onderpand. Of je moet dit perse zelf willen. Het is echter niet verstandig om je woning bij een particuliere lening als onderpand te geven. Bij betalingsproblemen ben je de woning kwijt. Geef ook nooit je paspoort of identiteitskaart af. Dit mag ook niet als onderpand gelden.

Vraagt de geldverstrekker naar je identiteitsbewijs, dan mag je hier wel een kopie van afgeven. Maak het Burgerservicenummer onleesbaar en schrijf op de kopie dat het om een kopie gaat. Vermeld hier de datum bij en voor wie de kopie bedoeld is. Hiermee voorkom je fraude met je identiteitsbewijs.

4. Laat je niet onder druk zetten

Dwingt de aanbieder je tot het afsluiten van een lening of zet deze je op een andere manier onder druk? Grote kans dat je te maken hebt met oplichting, bedrog of een lening tegen een zeer hoge rente. Laat je vooral niet onder druk zetten. Bij bedreigingen is het verstandig om hier aangifte van te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.