Bijgewerkt: 27 maart 2023

Is de aanvraag van een (persoonlijke) lening afgewezen? Dit betekent nog niet het einde van de wereld. Er zijn namelijk nog andere manieren om aan een lening te komen.

Redenen persoonlijke lening afgewezen

De aanvraag voor een lening wordt niet zomaar afgewezen. Hier is altijd een geldige reden voor:

  • Geen tot weinig inkomen
  • Uitkering waaronder WW of bijstand
  • Negatieve BKR-registratie
  • Te veel openstaande leningen
  • Er is sprake van schuldhulpverlening
  • Sinds kort ondernemer

Geen vast dienstverband? Dit speelt tegenwoordig niet meer een grote rol. Kredietverstrekkers weten ook wel dat werkgever steeds vaker met flexibele of tijdelijke contracten werken.

Lening afgewezen, ergens anders aanvragen

Is de aanvraag van een lening door de bank afgewezen, dan kun je het beste bij een andere kredietverstrekker een poging wagen. Er zijn namelijk kredietverstrekkers die minder strenge eisen stellen. Hierdoor maak je meer kans, al geeft dit ook geen zekerheid.

Kredietverstrekkers moeten zich namelijk aan bepaalde regels houden. Naast gewone banken heb je ook nog aanbieders die met verschillende banken samenwerken.

Lenen bij een andere aanbieder

In deze gevallen kun je geen lening aanvragen of word dit heel lastig:

  • Je hebt een negatieve BKR-registratie
  • Je hebt helemaal geen inkomen
  • Je zit in de schuldsanering

Een persoonlijke lening of een doorlopend krediet moet je natuurlijk wel terug kunnen betalen. Zonder inkomen gaat dit niet lukken. Ook met een negatieve BKR registratie krijg je geen lening. Dit is om jou te beschermen tegen overfinanciering of financiële problemen. Voor je eigen bestwil dus.

Zit je in de schuldsanering, dan krijg je geen lening, nergens.

Minilening of minikrediet aanvragen

Heb je geen groot bedrag nodig, dan is een minilening (minikrediet) een mogelijke oplossing. Dit lukt soms zonder bewijs van inkomsten of met een negatieve BKR registratie. Bij een minilening leen je maximaal €1500 per keer. Het minimumloon bedrag bedraagt €100.

Je betaalt je lening vaak in één of twee maandtermijnen terug. Je kunt vlak voor het beëindigen van de lopende lening alweer een nieuwe minilening aanvragen. De minilening is vooral handig wanneer je persoonlijke lening is afgewezen.

Particulier geld lenen

Nog een oplossing: particulier geld lenen. Het makkelijkste is wanneer je geld leent van familie of vrienden. Stel een leenovereenkomst op en betaal de lening netjes terug. Hierbij is het wel belangrijk dat je rente betaalt. Waarom? Anders ziet de belastingdienst het leenbedrag als een schenking en moet je hier schenkbelasting over betalen.

Wil je bij iemand anders particulier geld lenen? Wees voorzichtig met willekeurige aanbieders op het internet. Wordt jou gevraagd om vooraf een bedrag over te maken of een premie te betalen? Niet doen! De kans is groot dat je het geld kwijt bent en de lening niet krijgt. Er zitten namelijk heel wat oplichters tussen die gebruik maken van jouw behoefte naar een persoonlijke lening.

Lening afgewezen: naar de gemeente

Krijg je nergens geld dan kun je bij de gemeente terecht. Deze bekijkt of je eventueel in aanmerking komt voor een sociale lening. Je kunt via de gemeente geld lenen wanneer je een negatieve BKR registratie hebt en de aanvraag voor een lening elders is afgewezen.

De gemeente bekijkt eerst of je in aanmerking komt voor een sociale lening en stuurt je dan door naar de Kredietbank Nederland. Het is niet mogelijk om rechtstreeks bij de Kredietbank Nederland een sociale lening aan te vragen. Houd er rekening mee dat deze lening onder de gemeentelijke bijzondere bijstand valt. Niet iedereen heeft hier recht op.

Voorschot op je salaris

Werk je in dienstverband? Steeds meer werkgevers merken dat hun werknemers in financiële nood zitten. Iemand met financiële problemen presteert minder goed op de werkvloer. Daarom wil de werkgever vaak aan een oplossing werken. In veel gevallen is het mogelijk om een voorschot op je salaris te krijgen. Ook een lening via de werkgever behoort tot de mogelijkheden. Eén en ander hangt van de grootte van het bedrijf af, maar ook van de welwillendheid van de werkgever.

Extra inkomen creëren

Overal wordt de aanvraag voor een persoonlijke lening afgewezen. Een minilening geeft je te weinig financiële ruimte en een particuliere- of sociale lening lukt ook niet. Wat kun je nu nog doen?

Kom je structureel geld tekort, dan is het verstandig om hier iets aan te doen. Kijk eens kritisch naar je uitgavenpatroon. Misschien kunnen de boodschappen goedkoper, de thermostaat van de verwarming omlaag en neem je wat vaker de fiets in plaats van de auto. Kan dat abonnement op de krant of tijdschrift ook weg? Op veel dingen kun je best besparen.

Extra inkomen creëren is ook wel fijn. Natuurlijk moet je hier wel de mogelijkheid toe hebben. Kijk anders eens bij het artikel geld verdienen met internet of één van de andere blogs. Misschien doe je zo wat ideeën op. Wie weet lukt het je om (tijdelijk) toch wat extra inkomen binnen te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.