Bijgewerkt: 27 maart 2023

Je lening niet terugbetalen kan vervelende gevolgen hebben. Je houdt je namelijk niet aan de leningsovereenkomst. Kun je een enkele keer niet betalen, dan is hier vaak wel een oplossing voor. Wanneer je de lening (maandbedrag) lange tijd niet betaalt, krijg je te maken met juridische gevolgen.

Leningsovereenkomst en verplichtingen

Wanneer je een leningsovereenkomst afsluit moet je aan een aantal verplichtingen voldoen. In de leenovereenkomst staan belangrijke zaken zoals de rente en looptijd maar ook het maandbedrag. Je hebt je hieraan te houden. Een kredietverstrekker of bank gaat altijd voor een schriftelijke overeenstemming. Leen je geld van een vriend of familie, dan is er niet altijd een leenovereenkomst aanwezig. In dit laatste geval is het jouw woord tegen dat van de ander.

[do_widget id=text-18]

Betalingsregeling afspreken

Kun je de lening (tijdelijk) niet terugbetalen? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de kredietverstrekker. Vaak is deze bereid om een betalingsregeling met jou af te spreken. Samen zoeken jullie naar een oplossing. De mogelijkheden zijn afhankelijk van jouw situatie. De kredietverstrekker of bank kan uitstel van betaling geven, maar ook het maandbedrag of de rente aanpassen. Zo heb je wat meer ruimte en kun je de lening vaak wel terugbetalen, al duurt het misschien wat langer.

Laat een betalingsachterstand niet te ver oplopen. Bel of mail de kredietverstrekker zo snel als mogelijk. Leg hierbij duidelijk jouw situatie uit. Bekijk ook alvast welk maandbedrag je kunt missen: hier zal de kredietverstrekker naar vragen.

Heb je een betalingsregeling getroffen? Vraag altijd om een bevestiging. Dit kan per e-mail of post. Bewaar deze bevestiging goed, zodat er later geen welles-nietes spelletje ontstaat.

Bank brengt vertragingsvergoeding in rekening

Ben je te laat met de terugbetalen van je lening, dan mag de bank een vertragingsvergoeding in rekening brengen. In de wet is bepaald dat deze vergoeding nooit hoger mag zijn dan een vastgesteld percentage. De kosten worden berekend op dagbasis. Hiervoor gebruikt de bank of kredietverstrekker een bepaalde formule. Vraagt de bank een hogere vergoeding, dan mag je als consument de overeenkomst nietig laten verklaren. Je moet dan wel alsnog het leenbedrag terugbetalen, maar je hoeft de boete (vertragingsvergoeding) niet te betalen.

Incassobureau en incassokosten

Sommige banken of kredietverstrekkers schakelen een incassobureau in. Dit incassobureau probeert de betalingsachterstand bij jou op te halen. Bovendien brengt dit bureau extra kosten in rekening, dit noem je incassokosten. De hoogte van de incassokosten bedraagt maximaal 15% van de hoofdsom (het leenbedrag). Je bent verplicht dit te betalen: deze kosten komen bovenop je maandlasten.

Voor de rechter

Kan of wil je de lening nog steeds niet terugbetalen? Dan zal de bank of kredietverstrekker een gerechtelijke procedure starten. Dit betekent dat jouw zaak voor de rechter komt. De rechter bepaalt uiteindelijk of en hoe je de lening gaat terugbetalen. Hierbij wordt een betalingsregeling getroffen. Wanneer je het vonnis naast je neerlegt en niet betaalt, volgt er vaak beslaglegging. Hierbij legt de gerechtsdeurwaarder beslag op je auto, inboedel of andere waardevolle bezittingen. Ook loonbeslag is een mogelijkheid. Tegen beslaglegging kun je niet in verweer, je bent je spullen of een gedeelte van je loon kwijt.

Schulden en schuldhulpsanering

 Zit je in financiële nood, bijvoorbeeld door werkloosheid of echtscheiding? Heb je inmiddels flink wat schulden opgebouwd? Dan is het mogelijk om schuldhulpsanering aan te vragen. Of je dit krijgt, wordt uiteindelijk ook door de rechtbank bepaald. Deze bekijkt de oorzaak van de schulden: is dit door eigen toedoen of door omstandigheden ontstaan?

Tijdens het traject, dat 3 jaar duurt, worden je inkomsten en vaste lasten overgenomen. Zelf krijg je wekelijks leefgeld: bedoeld voor de aanschaf van voedsel, kleding en uitstapjes. Er is vaak wel ruimte voor bijzondere uitgaven, waardoor je af en toe wat meer krijgt. Schuldhulp (WSNP) houdt in dat openstaande schulden voor jou worden afgelost. Aan het einde van het traject moeten de schuldeisers openstaande restschulden kwijtschelden. Je kan en mag tussendoor geen nieuwe lening aangaan.

Iedereen kan slechts eenmaal gebruik maken van schuldhulpsanering. Heb je het hele traject achter de rug en kom je opnieuw in de schulden? Dan zul je dit zelf op moeten lossen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.