Bijgewerkt: 27 maart 2023

Met een persoonlijke lening of doorlopend krediet financier je verschillende zaken. Is van een lening de rente aftrekbaar? In veel gevallen niet, maar er zijn ook situaties waarbij de rente wél aftrekbaar is. Dit doe je via de aangifte inkomstenbelasting (Belastingdienst). Op de eindstreep betaal je dus minder rente.

Lening: aflossing en rente

Een lening terugbetalen bestaat uit twee onderdelen: aflossing en rente. De aflossing bestaat uit stukjes bedrag die in totaal het geleende bedrag vormen. De rente is een vergoeding die je over de lening betaalt. De maximale rente bedraagt 14%, maar is in veel gevallen een stuk lager.

Houd er rekening mee dat de kredietrente per kredietaanbieder sterk kan verschillen. Zo zal de rente bij een persoonlijke lening altijd lager zijn dan die van een doorlopend krediet. Ga je voor de laagste rente? Vergelijk verschillende aanbieders met elkaar.

Verschil persoonlijke lening en doorlopend krediet

Bij consumentenleningen heb je de keuze uit een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Het maakt voor de aftrekbaarheid van de rente zeker uit welke leenvorm je kiest. Alleen de persoonlijke lening komt hiervoor in aanmerking (vanaf 2013).

Er is een belangrijk verschil tussen de persoonlijke lening en doorlopend krediet. Bij de persoonlijke lening ontvang je een geldbedrag in één keer op je rekening. Dit betaal je een maandelijkse termijnen terug, waarbij zowel de rente als de looptijd vast staan. Bij het doorlopend krediet zijn afgeloste bedragen opnieuw opneembaar. Rente en looptijd variëren, waardoor dit wat minder zekerheid biedt. Overigens mag een doorlopend krediet vanaf 2019 een looptijd van maximaal 15 jaar hebben.

Rente lening aftrekbaar

Hoe korter de looptijd van de lening, hoe lager het rentebedrag op de eindstreep.

De rente van een lening is niet altijd aftrekbaar. Dit was vroeger wel anders. Tot 2001 kon je de rente van consumptieve kredieten van de belasting aftrekken. Per 1 januari 2001 is dit slechts beperkt mogelijk. De rente lening is aftrekbaar wanneer de eigen woning het bestedingsdoel is.

Lening voor aankoop of verbouwing eigen woning

Hypotheekrente is aftrekbaar, dat weten we allemaal. Dit komt omdat een hypothecaire lening bedoeld is voor de aankoop van een eigen woning. Een consumptief krediet wordt minder vaak voor de aankoop van een woning besteed. Wel is dit een populaire leenvorm voor verbouwen van de woning. Denk maar eens aan een aanbouw, nieuwe keuken of badkamer of energiebesparende maatregelen. Dit valt allemaal onder het bestedingsdoel eigen woning.

Let op: de eigen woning moet als hoofdverblijf gebruikt worden. Dit betekent dat het hier niet om een tweede woning of vakantiewoning mag gaan.

Rente lening fiscaal aftrekbaar: hoe doe je dat?

Hoe zorg je ervoor dat de rente van de lening fiscaal aftrekbaar is? Het is belangrijk dat je de persoonlijke lening gebruikt voor de aankoop, verbouwing of onderhoud van de woning. Dit moet je aan kunnen tonen. Bewaar daarom alle aankoopbonnen of facturen.

Bij bestedingsdoel eigen woning is de rente aftrekbaar van het belastbaar inkomen (box 1). Het leenbedrag behoort tot de eigenwoningschuld. Dit betekent dat je het geld niet mag gebruiken voor de aankoop van een nieuwe auto, camper of televisie. Ook het meubilair hoort niet bij de eigen woning: houd hier rekening mee.

Over de eerste 6 maanden van een verbouwing kun je de rente aftrekken, ook wanneer je nog geen betaling voor de verbouwing hebt gedaan. Het is natuurlijk wel belangrijk om betaalbewijzen goed te bewaren. Duurt de verbouwing langer dan 6 maanden, dan kijkt de belastingdienst naar de werkelijke situatie. Heb je na deze 6 maanden de helft van de lening aan verbouwen besteed, dan is ook slechts de helft van de rente aftrekbaar.

Voorwaarden Belastingdienst

Voor de renteaftrek moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden vind je op de website van de Belastingdienst. Ontdek de belangrijkste voorwaarden:

  1. Je gebruikt de lening voor het kopen, verbouwen of onderhouden van de eigen woning
  2. De lening is eventueel bedoeld voor de afkoop van het recht van erfpacht
  3. Je lost de lening annuïtair of lineair af.
  4. In maximaal 30 jaar is de lening afgelost

Bij betalingsachterstanden is het belangrijk om dit zo snel mogelijk af te lossen, anders is de rente niet meer aftrekbaar.

Rente aftrekbaar in box 3

Gebruik je de lening voor de aanschaf van een auto, een nieuwe wasmachine, een vakantie of nieuwe meubels? Dit valt niet onder het bestedingsdoel eigen woning. Hierdoor is de rente niet fiscaal aftrekbaar in box 1. Wel kun je profiteren van de mogelijkheden via box 3. De lening verlaagt je belastbaar vermogen. Hierdoor betaal je minder vermogensbelasting. Een lening kan hierdoor nog altijd fiscaal voordeel bieden.

Hoe werkt dit precies? De belastingdienst bekijkt hoe hoog het netto vermogen en spaargeld in het begin van het jaar is. Schulden zoals een lening, hypotheek voor een tweede woning en studieschulden zijn hiervan aftrekbaar. Op de eindstreep blijft er een belastbaar vermogen over (positief of negatief). Je betaalt 1,2% belasting over het positief belastbaar vermogen (minus de vermogensvrije drempel).

Samenvatting lening rente aftrekbaar

Hieronder nog een korte samenvatting over de aftrekbaarheid van een rente over consumentenleningen:

  • De rente van een persoonlijke lening is aftrekbaar wanneer deze is bedoeld voor aankoop, verbouwing of onderhoud van de eigen woning
  • De aftrekbaarheid valt in box 1 (inkomsten uit werk en woning)
  • Bewaar facturen en aankoopbonnen goed: deze dienen als bewijs
  • Vraag een boekhouder, accountant of belastingadviseur om meer informatie of advies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.