Bijgewerkt: 27 maart 2023

Als zzp’er een lening afsluiten? Hierbij kun je denken aan een privé lening aan eenmanszaak of een persoonlijke lening voor zakelijk gebruik. Er zijn dus verschillende mogelijkheden. Ontdek hoe je een lening voor zzp’er afsluit en waar je rekening mee houdt. Je wilt tenslotte voor de meest voordelige lening gaan.

Omschrijving zzp’er (eenmanszaak)

Ben je zzp’er? Dit wordt ook wel een eenmanszaak genoemd. Hierbij ben jij de enige eigenaar/ directeur. Je werkt meestal zonder personeel. Een zzp’er valt vaak binnen een grijs gebied. Je hebt namelijk inkomsten, maar niet uit loondienst en ook niet uit een BV of NV. Hierdoor moet je veel zelf regelen en heb je ook een grote verantwoordelijkheid.

Als zzp’er een lening afsluiten

Wil je als zzp’er een lening afsluiten, dan loop je soms tegen problemen aan. Je kunt namelijk geen loonstrookje aantonen. Ook zijn er geen jaarcijfers openbaar. Hierdoor moet je van tenminste 3 jaar cijfers kunnen overleggen.

Als zzp’er heb je verschillende mogelijkheden:

  • Persoonlijke lening
  • Doorlopend krediet
  • Ondernemerskrediet

De eerste twee leningen zijn geschikt als privé lening, maar ook te gebruiken als zakelijke lening. Het zakelijk krediet is bedoeld om bedrijfskosten te financiëren.

Mag je een persoonlijke lening zakelijk gebruiken?

Wil je een persoonlijke lening afsluiten en deze voor je eenmanszaak gebruiken? Als zzp-er is dit mogelijk. Hierbij sluit je een persoonlijke lening op jouw naam af. De belastingdienst vereist namelijk dat zakelijke kosten op een bedrijfsnaam moeten staan. Voor zzp-ers mag dit ook op de persoonsnaam zijn.

Het voordeel van een persoonlijke lening is dat je deze afsluit wanneer je nog in loondienst bent. Met de privé lening kun je namelijk jouw nieuwe onderneming opstarten. Zo hoef je geen jaarcijfers te overleggen. Heb je eenmaal een eenmanszaak, dan vraagt de kredietverstrekker wel om de jaarcijfers. Mogelijk is het dan ook verstandiger om voor een zakelijk krediet of ondernemerskrediet te gaan.

Lening voor zzp’er: 3 tips

Bij een lening voor zzp-er moet je met een aantal zaken rekening houden. Daarom zet ik drie belangrijke tips voor jou op een rij. Lees ze goed door en bekijk of jij een lening kunt afsluiten.

1. Verschillende looptijden vergelijken

Neem een krediet die bij jouw situatie aansluit. Vooral de looptijd moet bij het doel passen. Sluit je een lening af voor de aanschaf van een computer? Dit apparaat gaat gemiddeld 3 jaar mee. De looptijd van de lening bedraagt bij voorkeur dan ook maximaal 3 jaar. Financier je een bedrijfswagen met een krediet en wil je 5 jaar met deze auto rondrijden? Dan bedraagt de looptijd van het ondernemerskrediet niet langer dan 5 jaar. Bedenk dus vooraf wat het doel van de lening is en stem hier de looptijd op af.

2. Boetevrij extra aflossen

Net zo belangrijk bij een lening voor zzp’ers is het boetevrij extra aflossen. Je onderneming loopt lekker en de winsten lopen op. Gebruik een deel van je winst voor de extra aflossing van je zakelijk krediet. Dit scheelt je namelijk in de maandlasten of looptijd.

3. Laagst mogelijk rente

De ene aanbieder werkt met een lage rente, de ander biedt extra ondersteuning of de mogelijkheid tot boetevrij aflossen. Als het even kan, ga je voor de laagst mogelijk rente. Dit kan snel enkele euro’s tot tientjes per maand aan aflossing schelen. Vergelijk daarom verschillende aanbieders met elkaar. Vraag bij voorkeur een offerte bij een bemiddelaar aan: deze vergelijkt voor jou en bemiddelt tegen de laagste rente.

De mogelijkheden: leningen voor zzp’ers

Als zzp’er kun je kiezen tussen een ondernemerskrediet of een privé lening. Hieronder een aantal mogelijkheden. Past dit niet bij jou, ga dan voor een andere aanbieder. Op het internet zijn veel kredietverstrekkers te vinden, maar ook bij de (eigen) bank.

Atlantis Financiers

Voor het MKB sluit je een ondernemerskrediet van minimaal €5000 af. Bij Atlantis Financiers zijn verschillende looptijden mogelijk. Zo maak je zelf een verantwoorde keuze. Bekijk de mogelijkheden bij Atlantis Financiers.

Invoice Finance 

Bij deze aanbieder vind je een doorlopend zakelijk krediet vanaf €10000, met een maximum van 2 mln euro. Extra aflossen is boetevrij. Je hebt geen stapels documenten nodig en binnen 24 uur toegang tot je krediet. Invoice geeft vaak wel een krediet, daar waar een bank nee zegt. Ontdek het bij InvoiceFinance

Kredietvooruit.nl 

Een kredietverstrekker voor het MKB en zzp-ers. Hierbij kijkt kredietvooruit.nl naar de huidige situatie van jouw bedrijf, zonder op het verleden te letten. Een krediet is mogelijk vanaf €3000. Vraag het bij kredietvooruit.nl

PIN voorschot 

Heb je een webshop of ontvang je omzet via een pinapparaat? Dan vraag je een krediet via PIN voorschot aan. Je kunt alleen lenen bij een maandelijkse omzet van €1000. Hoe groter je omzet, hoe meer je kunt lenen. Je hebt geen onderpand nodig en bij eerder aflossen krijg je zelfs korting. Ontdek de mogelijkheden op de website van PIN voorschot

Swishfund 

Wil je niet afhankelijk zijn van een bankkrediet, dan zit je bij Swishfund goed. Deze kredietverstrekker is opgericht vanuit een aantal ondernemers. Hierdoor weten ze waar ze mee bezig zijn. Hier vind je dan ook een lening voor zzp’ers, maar ook voor grotere bedrijven. Swichfund is vooral bedoeld voor het snel afsluiten van een lening met een korte looptijd (maximaal 12 maanden). Ga naar Swishfund

Dit waren een aantal aanbieders* waar je als zzp’er terecht kunt. Mooi overzicht, toch? *affiliate linkjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.