Wanneer je een lening afsluit krijg je in veel gevallen een BKR registratie. Hierdoor is voor banken en financiële instellingen duidelijk dat je ergens een krediet hebt lopen. Dit zorgt ervoor dat je niet zomaar een nieuwe lening aan kunt vragen. Kun je dit omzeilen? Ja, met een lening zonder BKR-registratie.

Daarom is een BKR-registratie zo nadelig

Bij het aangaan van een lening geeft de kredietverstrekker een codering aan het BKR door. Die codering is voor andere kredietverstrekkers zichtbaar. Veel coderingen hebben een negatieve lading. Ze laten zien dat je geld hebt geleend en hoeveel. Wanneer je de lening niet op tijd aflost krijg je nog een extra codering. Dit is voor leningverstrekkers een rode vlag: ze willen je niks meer lenen.

Door een BKR registratie is het vaak lastig om ergens anders geld te lenen. Hierdoor kun je niet zomaar een tweede lening afsluiten, of je kunt veel minder lenen.

Een lening zonder BKR registratie: de mogelijkheden

Bij een lening zonder BKR-registratie omzeil je het hele probleem. Je naam komt niet bij het BKR in Tiel terecht. Hierdoor is het veel makkelijker om ergens anders weer een nieuwe lening af te sluiten. Hieronder zie je maar liefst vijf opties om een lening zonder BKR-registratie af te sluiten.

Een minilening of minikrediet

Vaak zeggen ze dat je een BKR registratie krijgt wanneer je een lening van meer dan € 250 afsluit. Hierbij ligt de looptijd op langer dan een maand. Deze bewering klopt niet helemaal. Het is namelijk mogelijk om tot € 1500 te lenen zonder dat je BKR geregistreerd wordt.

Dat regel je met behulp van een minilening. Dit wordt ook wel minikrediet of flitskrediet genoemd. Je sluit op een snelle manier een lening af tegen een bedrag van maximaal € 1500. Die lening betaal je in maximaal drie maanden terug.

Wanneer je je aan bepaalde voorwaarden houdt is het mogelijk om zonder BKR registratie een lening af te sluiten. Dit zijn die voorwaarden:

  • De eerste keer mag je maximaal € 500 lenen
  • Wanneer je die lening netjes terugbetaalt dan mag je meer lenen (tot € 1500)
  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Je kunt inkomsten aantonen (en dat hoeven echt geen hoge inkomsten te zijn)

In Nederland is er maar één aanbieder waar je een minilening kunt afsluiten: Saldodipje. Dit is een betrouwbare partij die door de jaren heen al heel wat mensen aan geld heeft geholpen.

Bij een minilening betaal je een hogere rente dan standaard. Toch wil dit niet zeggen dat je duur uitbent. Door de korte looptijd valt het wel mee wat je aan rente betaalt. Je leent bijvoorbeeld € 800 en betaalt in twee maanden tijd in totaal € 809 terug.

Een lening bij vrienden of familie

Een goede methode is geld lenen bij vrienden of familie. Zeker weten geef je dan niet BKR geregistreerd. Ze kijken niet naar je financieel verleden en ze vragen ook geen bewijs van inkomen. Dit komt omdat ze je vertrouwen.

Gaat het om een klein bedrag dat je contant krijgt of op je bankrekening wordt gestort? Vaak willen ze geen rente in rekening brengen en dat hoeft ook niet.

Kijk uit wanneer het om grote bedragen (enkele duizenden euro’s) gaat. Wanneer dit bedrag op je bankrekening bij wordt geschreven dan kan de belastingdienst dit als een schenking zien. Juist bij grote bedragen moet je een leenovereenkomst opstellen. Laat hierin duidelijk zien dat je rente moet betalen. Zo hoef je geen schenkbelasting te betalen.

Geld lenen bij een pandjeshuis

Heb je waardevolle spullen in huis liggen? Neem ze mee en bied ze aan bij een pandjeshuis. Ze nemen je spullen aan en betalen je een bepaald bedrag uit. Je krijgt de mogelijkheid om binnen een aantal weken tot maanden je spullen terug te kopen. Natuurlijk is het terugkopen wat duurder, dat is de ‘rente’ die je betaalt.

Dit is een goede methode om een lening zonder BKR-registratie te regelen. Koop je de spullen niet binnen de gestelde termijn terug? Dan mag het pandjeshuis ze aan iemand anders verkopen. Het is dus belangrijk om de terugkooptermijn goed in de gaten te houden.

Een particuliere lening

Dit is een beetje het alternatief op geld lenen van vrienden of familie. Er zijn een aantal online platforms waar particulieren geld uitlenen aan andere particulieren. Je sluit een dergelijke lening zonder BKR check af. Bovendien ontvang je geen BKR registratie.

Controleer de aanbieder vooraf. Er zitten veel betrouwbare aanbieders maar ook veel oplichters tussen. Je herkent een oplichter omdat hij je eerst een bedrag laat betalen voordat je een lening krijgt. Je moet bijvoorbeeld € 25 of € 50 overmaken. Dit zou ter verificatie van je bankrekening zijn. Onzin, ook met het overmaken van 1 cent is je bankrekening geverifieerd.

Lenen bij een buitenlandse kredietverstrekker

Soms heb je de mogelijkheid om over de grens geld te lenen. Buitenlandse kredietverstrekkers kunnen jou niet bij het Nederlandse BKR laten registreren. Dat kan alleen bij het orgaan in eigen land. Dus wanneer je bijvoorbeeld een lening in Duitsland of Zweden afsluit dan weet je zeker dat je in Nederland geen problemen krijgt.

Wel moet je er rekening mee houden dat het heel lastig is om in het buitenland een lening te krijgen. Kredietverstrekkers zijn hier niet zo scheutig mee, ze lopen namelijk meer risico. Je moet dus een goed inkomen en een sterk verhaal hebben, wil je dit voor elkaar krijgen. Mogelijk wil de kredietverstrekker ook iets van onderpand zien. Bijvoorbeeld je woning of een waardevolle auto.

Andere manieren om een lening zonder BKR registratie te krijgen

Lukt het niet via een van bovenstaande methoden? Dan heb ik nog wat andere manieren gevonden:

Crowdfunding: vooral interessant wanneer je aan de slag wil met een goed project. Mensen investeren in jouw project in de hoop dat dit veel geld gaat opleveren. Crowdfunding is niet geschikt om geld te lenen om bijvoorbeeld je energierekening te betalen.

Creditcard: met een creditcard kun je soms geld lenen zonder BKR toetsing. Wanneer je het geld op tijd terugbetaalt dan ontvang je geen BKR registratie. Je moet wel weten dat lenen via een creditcard erg duur is. Er zit een hogere rente aan verbonden.

Rood staan: je kunt bij je bank vragen of je rood mag staan. Meestal regel je dit online (via internetbankieren). Rood staan is alleen mogelijk wanneer je voldoende inkomen hebt. De bank bepaalt of en hoeveel je rood mag staan. Ook dit is een dure manier van geld lenen.

Lenen van een pensioenfonds: is je bedrijf of werkgever aangesloten bij een pensioenfonds? Soms kun je via het pensioenfonds geld lenen, en ook nog eens tegen een lage rente.

Voorschot op je salaris: een andere optie is de werkgever om een voorschot op je salaris vragen. Het mooie hieraan is dat je geen rente betaalt. Wel loop je hierdoor achter de feiten aan want mogelijk kom je een maand later weer in financiële problemen. Doe dit dus alleen wanneer het echt niet anders kan.

Sociale lening: soms is het mogelijk om bij de gemeente om een lening te vragen. Een sociale lening is bedoeld voor mensen die in de bijstand zitten of ernstige financiële problemen hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.