Bijgewerkt: 27 maart 2023

Flexibele handelskosten bij LiteBit

De bekende Nederlandse cryptobroker hanteerde jarenlang een fee van 2%. In 2022 werd de Litebit handelskosten teruggebracht naar slechts 0,25%. Maar alleen voor het handelsplatform . Wie op de ouderwetse manier crypto verhandelt krijgt met flexibele handelskosten te maken. Dat kan heel verwarrend zijn.

De komst van het Litebit handelsplatform

Litebit is een aanbieder van cryptodiensten en handelt onder de naam 2525 Ventures B.V. Hierbij maakt het gebruik van verschillende handelsnamen met allemaal het gedeelte ‘lite’ erin verwerkt. Tot 2022 ging het om een broker. Aankopen en verkopen gebeurt tegen de marktprijs. Hierdoor is het niet mogelijk om een limit order in te stellen.

Daar wilde Litebit verandering in brengen. Er kwam een uitgebreid handelsplatform . Dit betekent niet langer market orders uitvoeren maar zelf actief handelen. En hiermee dus ook invloed op de prijs uitoefenen.

Daarnaast biedt het nieuwe platform de mogelijkheid tot swaps. Hierbij ruil (verkoop) je cryptocurrency onderling zonder dat je ze eerst hoeft in te wisselen voor fiat geld. Je ruilt dus bijvoorbeeld bitcoin tegen ethereum of dogecoin. Heel populair is het platform nog niet, en vindt hier weinig handel plaats.

Litebit handelskosten: van 2% naar 0,25%

Litebit is een goede broker. Het aanbod is meer dan voldoende en de betrouwbaarheid is hoog. Enig nadeel van deze cryptoaanbieder is de hogere fee. Beleggers betalen maximaal 2% aan handelskosten.

Op het handelsplatform betaal je rond de 0,25%, gelijkwaardig aan Bitvavo. Actieve handelaars krijgen korting waardoor de fee zelfs onder de 0,25% uitkomt.

Flexibele handelskosten bij Litebit

Wanener je Litebit als broker gebruikt, en dat doen de meesten, dan krijg je met flexibele kosten te maken. Je betaalt tussen de 0,7% en 2% aan handelskosten. Op zich is het vreemd dat de kosten zo wisselen. Wanneer je bitcoin koopt of verkoopt betaal je 0,7%. In ethereum handelen kost 1,3% en wanneer je voor Shiba Inu dan mag je 2% afrekenen. Handelen in Floki Inu kost zelfs 4%.

Litebit bepaalt de prijzen op basis van:

 • Verschil tussen vraag en aanbod
 • Marktgrootte
 • Koersfluctuaties
 • Handelsvolume
 • Invloed van derden
 • Transactiekosten

Wanneer je dit leest lijkt het alsof de transactiekosten in de prijs zijn verwerkt. Niet dus! Dit wordt apart in rekening gebracht. Stel dat je 100 coins voor € 1 per stuk wil kopen, met een totaal bedrag van € 100. Dan krijg je geen 100 coins maar 98 wanneer de transactiekosten 2% bedragen.

Ambitieus: de grootste van Europa

Bitvavo is een groot en bekend (Nederlands) handelsplatform waar beleggers limitorders, marketorders en stop loss orders inzetten. Dat is vooralsnog bij Litebit niet mogelijk. Maar wel wanneer het nieuwe platform er is. Het is opvallend dat Litebit de jarenlange ervaring als broker achter zich laat, en door wil gaan als handelsplatform. Maar niet onbegrijpelijk, want het zegt zelf dat het de grootste van Europa wil worden.

Litebit staat geregistreerd bij de Nederlandse Bank en ook bij de Franse tegenhanger. Ze werken er hard aan om zich te registreren in Oostenrijk en Duitsland. Hieruit is op te maken dat het werkgebied verbreed wordt, iets dat altijd een goed teken is.

Gebruik van het handelsplatform van Litebit

Sinds 2022 staat het handelsplatform van Litebit tot je beschikking. Het is niet mogelijk om allerlei coins op dit platform te verhandelen, het aanbod is vrij beperkt. Had waarschijnlijk verwacht dat het platform ontzettend populair zou worden. Maar in het eerste kwartaal van 2023 is hier niet veel van te zien.

Nederlandse beleggers handelen liever bij Bitvavo. Dit heeft verschillende redenen. Ten eerste een veel grotere keus uit munten (meer dan 170). Het is een bekend en groot platform. Hoe meer handelaren hier actief zijn, hoe beter je over de prijs kunt onderhandelen. Dus blijft iedereen bij Bitvavo en zijn er maar weinigen die het platform van Litebit uitproberen.

Dan heb je ook nog de welkomstbonus die je bij Bitvavo krijgt en niet bij Litebit. Wie een account aanmaakt bij Bitvavo betaalt tijdelijk over de eerste € 1000 geen handelskosten. Geldig via de onderstaande link.

Crypto handelskosten aftrekbaar

De Litebit handelskosten, maar ook wanneer je bij een ander platform handelt, zijn soms aftrekbaar. Dit geldt alleen wanneer er sprake is van zakelijk handelen. Het moet dan gaan om gemaakte kosten voor een zakelijk belang van de onderneming.

Bij een zakelijke investering moeten zowel verlies als winst mee worden verrekend in de administratie. Winst wordt extra belast, dit is wel iets om rekening mee te houden. Verdien je (zakelijk) geld met het minen van crypto, dan valt het vermogen in box 1 van de inkomstenbelasting.

Goed om te weten: minen is bij Litebit niet mogelijk. Wel is het sinds enige tijd mogelijk om hier je crypto te staken. Je kunt bij Litebit dus:

 • crypto aankopen en verkopen
 • crypto vasthouden
 • crypto staken
 • crypto storten
 • crypto versturen naar of van andere wallets

Crypto handelskosten: Litebit versus andere aanbieders

Is Litebit de duurste of de goedkoopste met betrekking tot handelskosten? Als broker is deze aanbieder vrij prijzig, de fee ligt betrekkelijk hoog. Soms wel tot 20% hoger dan bij andere brokers. De Litebit exchange hanteert gemiddelde handelskosten. 0.25% is vrij normaal. Actieve handelaars krijgen korting en betalen hierdoor minder fee.

Natuurlijk zijn er een aantal goedkopere aanbieders, maar die zijn in het buitenland gevestigd. Niet iedereen wil dit, omdat het vermogen dan niet onder Nederlandse bescherming valt. Hieronder een overzicht van de gemiddelde handelskosten per exchange.

 • Coinbase: 0,50%
 • Litebit (exchange): 0,25%
 • Bitvavo: 0,25%
 • Bittrex: 0,20%
 • Huobi: 0,20%
 • KuCoin: 0,10%

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.