Bijgewerkt: 27 maart 2023

Je hebt niet automatisch recht op loonsverhoging. Tenzij dit in het arbeidscontract of in een cao staat vermeld. Sommige werkgevers voeren periodiek een verhoging uit. Andere bedrijven werken met bonussen. In deze blog bespreken we waarom loonsverhoging belangrijk is, hoe je een verhoging aanvraagt en wat je kunt doen als je geen verhoging krijgt.

Een goed salaris

Het vragen om loonsverhoging kan lastig zijn maar het is belangrijk om jezelf te laten waarderen. Zorg ervoor dat je salaris in lijn is met de waarde die je aan je werkgever levert. Hieronder vind je een aantal stappen die je helpen bij het aanvragen van een loonsverhoging.

Bereid jezelf voor

Voordat je het gesprek aangaat is het belangrijk om jezelf voor te bereiden. Maak een lijst van je prestaties en prestaties in je huidige rol. Kijk ook naar de marktwaarde voor vergelijkbare posities in je branche. Bedenk wat je gewenste salarisverhoging zou zijn en hoe je dit zou kunnen onderbouwen.

Plan een gesprek

Vraag om een gesprek met je leidinggevende om je salaris te bespreken. Zorg dat je het gesprek op een geschikt moment plant, bijvoorbeeld na een succesvol afgerond project of een positieve beoordeling. Dan is de kans groter dat de werkgever overstag gaat.

Leg je zaak uit

Tijdens het gesprek leg je uit waarom je denkt dat je een salarisverhoging verdient. Bespreek je prestaties en verantwoordelijkheden in je huidige rol en hoe deze bijdragen aan het succes van het bedrijf. Onderbouw je verzoek met marktgegevens en vergelijkbare salarissen in de branche.

Wees open voor feedback

Je werkgever zal vragen stellen of feedback geven. Wees open voor deze feedback en vraag om suggesties over hoe je je prestaties kunt verbeteren.

Vraag om een vervolggesprek

Misschien kan je leidinggevende je geen definitief antwoord geven. vraag dan om een vervolggesprek om de mogelijkheden voor loonsverhoging verder te bespreken. Maak duidelijke afspraken over het vervolgproces en de tijdlijn voor het nemen van een beslissing.

Wees flexibel

Als je werkgever niet in staat is om je gewenste salarisverhoging te bieden, overweeg dan andere opties. Bijvoorbeeld extra vakantiedagen, een flexibeler werkschema of trainingen om je vaardigheden verder te ontwikkelen. Wees bereid om compromissen te sluiten. Houd het belang van een positieve werkrelatie in gedachten.

Wat als je geen loonsverhoging krijgt?

Het kan gebeuren dat je werkgever geen loonsverhoging kan bieden. Misschien lopen de zaken niet zo lekker of is je werkgever het niet met je argumenten eens. Als je geen loonsverhoging zijn er een aantal stappen die je kunt nemen.

Vraag waarom je werkgever geen loonsverhoging kan bieden. Is het een kwestie van budget, prestaties of andere factoren? Het is belangrijk om te begrijpen waarom je werkgever geen verhoging geeft, zodat je in de toekomst gericht aan verbeteringen werkt.

Overweeg andere manieren om meer geld te verdienen. Bijvoorbeeld het vinden van een nevenactiviteit of een extra baan. Je kunt je ook laten bijscholen en zo je vaardigheden en waarde voor de arbeidsmarkt vergroten.

Onthoud dat loonsverhoging niet de enige manier is om jezelf te waarderen en te belonen voor je inspanningen. Blijf gemotiveerd en betrokken bij je werk. Blijf ook werken aan het verbeteren van je prestaties en vaardigheden.

Andere oplossing, als alternatief voor loonsverhoging

Je kunt met je leidinggevende praten over andere secundaire arbeidsvoorwaarden. Te denken valt aan meer vakantiedagen, flexibele werktijden of andere voordelen. Het kan zijn dat deze opties wel binnen het budget van de organisatie passen en dat je toch de gewenste erkenning en beloning krijgt.

Is je werkgever echt niet bereid om je salaris te verhogen en ben je niet tevreden met andere voorgestelde oplossingen? Dan kan het tijd zijn om elders te solliciteren. Een nieuwe werkgever biedt mogelijk betere salarismogelijkheden voordelen die beter aansluiten bij jouw wensen en behoeften.

Solliciteren terwijl je nog een baan hebt

Het is heel gebruikelijk om te solliciteren op een nieuwe baan terwijl je nog ergens anders werkt. Het is belangrijk om dit op een professionele en respectvolle manier te doen, zowel ten opzichte van je huidige werkgever als van de potentiƫle nieuwe werkgever.

Hier zijn een paar tips om rekening mee te houden:

Houd het vertrouwelijk

Het is verstandig om de zoektocht naar een nieuwe baan vertrouwelijk te houden totdat je zeker weet dat je een nieuwe baan hebt en dat alle details zijn afgerond. Je wilt voorkomen dat het nieuws van je zoektocht naar een nieuwe baan bij je huidige werkgever terechtkomt.

Gebruik je vrije tijd

Plan je sollicitatiegesprekken en andere gerelateerde activiteiten buiten je werktijd. Als dit niet mogelijk is, regel dan een vrije dag of regel het buiten kantooruren.

Wees eerlijk

Als je wordt gevraagd of je momenteel werkzaam bent, wees dan eerlijk. Het verbergen van je huidige baan kan wantrouwen bij een potentiƫle werkgever wekken. Dit kan negatieve gevolgen voor jouw kandidatuur hebben.

Vertrek op een respectvolle manier

Als je besluit om van baan te veranderen zorg je dat je jouw huidige werkgever op de hoogte brengt. Je vertrekt op een respectvolle manier. Geef je werkgever voldoende opzegtermijn en probeer de transitie zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.