,

Bijgewerkt: 27 maart 2023

Met alimentatie wordt vaak kinderalimentatie bedoeld, maar het kan ook om partneralimentatie gaan. Mag je alimentatie weigeren? Dat hangt er vanaf of je de betaler of de ontvanger bent. Het klopt dat je deze regeling in sommige gevallen mag weigeren. Hoe dit precies zit dat lees je in dit artikel.

Verschil tussen kinderalimentatie en partneralimentatie

Gaan jullie uit elkaar en hebben jullie samen kinderen? Dan is er vrijwel altijd sprake van kinderalimentatie. Partneralimentatie is weer iets anders. Dit is bedoeld om de partner met het laagste inkomen te ondersteunen. De partner met het hoogste inkomen betaalt partneralimentatie.

Kinderalimentatie duurt totdat het kind 21 wordt. Van het 18e tot het 21e jaar ontvangt niet de ouder maar het kind zelf de alimentatie. Partneralimentatie duurt maximaal vijf jaar. Maar wanneer het huwelijk of geregistreerd partnerschap minder dan 10 jaar duurde dan duurt de partneralimentatie korter.

Aanrader: boeken over co-ouderschap

De hoogte van de alimentatie

Bij co-ouderschap betaalt degene met het hoogste inkomen alimentatie aan de ouder met het lagere inkomen.

Hebben jullie geen co-ouderschap en woont het kind grotendeels bij de ene ouder? Dan betaalt de andere ouder kinderalimentatie. Hoeveel dit is hangt weer van de inkomens af. Soms heeft de ontvangende ouder een hoger inkomen dan de betalende ouder. In dit geval wordt het alimentatiebedrag op nihil gesteld.

De hoogte van zowel kinderalimentatie en partneralimentatie is afhankelijk van de draagkracht. Een advocaat stelt de alimentatie aan de hand van een rekenformule vast.

Mag je alimentatie weigeren? (Wanneer je alimentatie ontvangt)

Partneralimentatie mag je als ontvanger weigeren. Hier maken jullie samen afspraken over. Toch moet je hier een beetje mee opletten. Wanneer degene met het laagste inkomen een uitkering heeft en partneralimentatie weigert, dan kan de gemeente hier moeilijk over gaan doen. Zorg dus dat dit soort afspraken door de rechtbank wordt vastgelegd.

Het ontvangen van kinderalimentatie weigeren is een geval apart. Bij een bijstandsuitkering zal de gemeente hier niet mee akkoord gaan. In alle andere gevallen mogen jullie afspraken over kinderenalimentatie onderling regelen. Maar kinderalimentatie in zijn geheel weigeren, dat mag in principe niet.

Weigeren om alimentatie te betalen

Je bent degene die partneralimentatie of kinderalimentatie moeten betalen. Mag je weigeren om te betalen? Nee, je hebt je aan de afspraken te houden. Je mag dus niet besluiten om het bedrag te verlagen of helemaal niet meer te betalen.

Het hangt er wel van af of afspraken zijn vastgelegd. Was er eerder geen sprake van een huwelijk of geregistreerd partnerschap en hebben jullie geen afspraken vastgelegd? Dan is het voor de ontvangende ouder lastig om te bewijzen hoeveel je zou moeten betalen. Ook wordt het voor je ex-partner dan lastig om de alimentatie terug te vorderen.

Bekijk het leukste speelgoed in de webshop

Dit gebeurt er als je geen alimentatie betaalt

In de basis mag je geen alimentatie weigeren. Wat gebeurt er als je geen alimentatie betaalt? Bij een betalingsachterstand kan de ontvangende ex-partner het LBIO inschakelen. Deze start een incassoprocedure. Je moet dan niet alleen de verschuldigde alimentatie betalen maar ook 15% opslagkosten.

Wanneer je nog steeds niet betaalt dan kan het LBIO beslag leggen op je loon of uitkering. De werkgever of uitkeringsinstantie moet hieraan meewerken. Het LBIO inschakelen kan de ex-partner alleen doen wanneer de afspraken omtrent alimentatie juridisch zijn vastgelegd. Dit betekent dat de alimentatie door de rechter is vastgesteld. Zonder een uitspraak van de rechter kan het LBIO niet veel.

Hoe kom ik van alimentatie af?

Of je nu alimentatie ontvangt of moet betalen, dit kan soms erg lastig zijn. Hoe kom ik van alimentatie af? Alimentatie stopt in een van de volgende situaties:

Bij overlijden: wanneer een van de ex-partners overlijdt dan stopt zowel de partneralimentatie als de kinderalimentatie.

Kind wordt 18 jaar: de betalende ouder is nu verplicht om de alimentatie aan het kind zelf over te maken.

Kind wordt 21 jaar: de kinderalimentatie stopt automatisch. Wel kunnen er nog afspraken zijn over het betalen van de studie.

Ex-partner gaat hertrouwen of samenwonen: de partneralimentatie stopt, dit geldt ook bij het aangaan van een geregistreerd partnerschap.

Hoger inkomen: wanneer de alimentatieontvanger genoeg inkomen heeft om van rond te komen, dan hoeft de ex partner geen partneralimentatie meer te betalen. Kinderalimentatie blijft wel gewoon doorlopen.

Lager inkomen: wanneer je als betaler plots een lager inkomen hebt en dit is buiten jouw schuld om, dan kun je het alimentatiebedrag laten verlagen. Soms betaal je helemaal niks meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.