Bijgewerkt: 27 maart 2023

De perfecte manier om snel geld te verdienen: artikelen doorverkopen. Mag dit? Natuurlijk, maar je moet wel met een aantal zaken rekening houden. Ik leg jou uit hoe je op een slimme manier geld verdient.

Vergelijk producten op bol.com

Verkoop van producten: de wetgeving

Iedereen mag producten inkopen en deze weer doorverkopen. Het maakt hierbij niet uit waar je deze producten inkoopt. Dit kan bij een Nederlandse fabrikant zijn, maar bijvoorbeeld ook op AliExpress of Wish.

Volgens de wet mogen zowel particulieren als bedrijven dit doen. De belastingdienst bekijkt of ze je als ondernemer zien. Op dat moment moet je btw gaan afdragen. Verkoop je regelmatig producten door, dan is het misschien ook wel slim om je als bedrijf in te schrijven.

Geld verdienen en de Belastingdienst

Artikelen doorverkopen is een slimme manier om geld te verdienen. In dat opzicht ben je een echte GeldKip! Hoe zit het met de belastingdienst? Dit verschilt per situatie. Verkoop je een enkele keer een product door? Dan ben je hobbymatig bezig. Dit hoef je niet op te geven aan de belastingdienst. Verkoop je op regelmatige basis producten? Dan ziet de belastingdienst jou als ondernemer.

Hier tussenin zit een groot (en grijs) gebied. Wanneer ben je precies ondernemer voor de belastingdienst en wanneer niet? Dit heeft allemaal te maken met de winst die je maakt.

Ondernemer voor de btw

Voor iemand die pas begint, is het onduidelijk of hij btw moet berekenen. Dit is de belasting die je over de omzet betaalt. Het is de bedoeling dat je de btw in de prijs van de producten doorberekend. Bedraagt de btw in een jaar tijd €1345 of minder? Dan hoef je geen btw te betalen. Dat is mooi, omdat je dit bedrag zelf mag houden.

Tussen €1345 en €1883 kom je voor vermindering in aanmerking (korting). Dit soort regels geldt voor ondernemingen of eenmanszaken. Is het niet duidelijk of je ondernemer voor de btw bent? Neem dan contact op met de belastingdienst.

Wanneer ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Met artikelen doorverkopen ben je niet altijd ondernemer voor de inkomstenbelasting. Zolang je artikelen verkoopt binnen de hobbymatige sfeer, ben je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting Dit geldt wél wanneer je deelneemt aan het economisch verkeer en winst maakt.

De belastingdienst beoordeelt of je ondernemer bent en kijkt naar een aantal punten:

  • Winst en de hoogte hiervan
  • Zelfstandigheid van de werkzaamheden
  • Hoeveel tijd je in deze activiteiten steekt
  • Aanwezigheid van meerdere opdrachtgevers
  • Kapitaal

Daarnaast wordt gekeken of je ondernemersrisico loopt. Bijvoorbeeld of je afhankelijk bent naar de vraag van jouw producten. Of dat er een kans bestaat dat klanten of opdrachtgevers niet betalen.

Mag je alle artikelen doorverkopen?

Zoals eerder gezegd maakt het niet uit waar je de producten inkoopt. Het maakt wél uit wat je verkoopt. Je mag namelijk niet alles doorverkopen. Soms is er sprake van merkrecht (intellectuele eigendomsrechten). Dit is vooral bij merkkleding het geval. Twijfel je of je een bepaald artikel door mag verkopen? Neem dan altijd contact op met de fabrikant of de ontwerper.

Let ook op met het gebruik van een naamsvermelding of logo van een merk. Plaats je dit zonder toestemming op je website of webshop, dan maak je inbreuk op het auteursrecht. In het beste geval krijg je een waarschuwing, in het slechtste geval een boete.

Wil je merkproducten verkopen, vraag dan altijd toestemming aan de merkhouder.

AliExpress of Wish producten doorverkopen

Het wordt steeds vaker gedaan: AliExpress producten doorverkopen. Een alternatief is het doorverkopen van Wish artikelen. In beide gevallen koop je bij een Chinese webwinkel. De producten zijn spotgoedkoop. Het is gewoon toegestaan om deze vanuit Nederland of België door te verkopen. De belastingdienst bepaalt uiteindelijk of je btw moet afdragen en hoe het met de inkomstenbelasting zit.

Aansprakelijkheid bij artikelen doorverkopen

Je verkoopt een artikel dat kapot gaat of de koper loopt hier letselschade van op. Wie is aansprakelijk? Dit hangt er weer vanaf of je wel of geen ondernemer bent. Als ondernemer krijg je te maken met productaansprakelijkheid. Maar soms ook niet. Zo zit dit in elkaar:

  • De producent of fabrikant is aansprakelijk voor schade
  • Bij import is de distributeur of de importeur productaansprakelijk

Simpel gezegd: bij de verkoop van producten uit eigen land is de fabrikant aansprakelijk. Verkoop je producten van AliExpress of Wish door, dan ben jij zelf aansprakelijk.

Ondernemers zijn altijd het eerste aanspreekpunt bij schade. Hoe zit het wanneer je als particulier artikelen doorverkoopt? Is het artikel kapot, dan mag de koper jou hiervan op de hoogte stellen. Heb je bewust verkeerde informatie gegeven, dan is er sprake van dwaling. Je bent verplicht om het aankoopbedrag af te geven. Komen jullie er samen niet uit, dan kan de koper een juridische procedure starten. Soms is het beter om eieren voor je geld kiezen en de koper zijn geld terug te geven. Je mag uiteraard wel eisen dat deze het defecte product teruggeeft.

Conclusie: je mag artikelen doorverkopen. Het is wel belangrijk om rekening te houden met de belastingdienst en productaansprakelijkheid. Daarnaast let je op eventueel merkrecht.

Ads: bol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.