Mag je zomaar producten verkopen?

Je wilt geld verdienen met de verkoop van artikelen. Mag je zomaar producten verkopen? In veel gevallen wel, maar er gelden uitzonderingen. Zo moet je goed uitkijken met bepaalde merken (merkenrecht). Daarnaast krijg je te maken met de belastingdienst. Ontdek de wereld van de (online) verkoop en hoe je hier een mooi inkomen uithaalt.

Hét moment om in te stappen? Kies je platform.


Best verkochte producten (2019)

Het heeft geen zin om paperclips of bloemenvazen te verkopen: hier is weinig vraag naar. Bovendien is het aanbod al groot genoeg. Met de best verkochte producten op internet pik je een graantje mee. Dit zijn de meest populaire producten voor 2019 en 2020:

Smartphones

Ondanks de grote concurrentie blijven smartphones een van de best verkochte producten. Richt je vooral op de goedkopere modellen: hier is steeds meer vraag naar.

Bijzondere kleding

Vergeet de standaard jeans of de 13-in-een-dozijn t-shirts. Bijzondere kleding verkoopt veel beter. Denk aan T-shirts met een unieke opdruk, opvallende jurkjes of broeken die net een beetje anders zijn.

Industriële meubels

Steeds meer mensen richten hun woning met industriële meubels en woonaccessoires in. Van opvallende fabriekslampen tot grote metalen kasten: de industriële woonstijl doet het goed.

Duurzame producten

We hebben steeds meer aandacht voor het milieu, daarom doen duurzame producten het zo goed. Denk maar eens aan papieren rietjes, milieuvriendelijke luiers of duurzame kleding.

Speelgoed rage 2019/ 2020

Houd de nieuwste speelgoed rage goed in de gaten: ook hier kun jij je slag mee slaan.

Jaren ‘90 artikelen

Producten uit de jaren ‘90 zijn weer helemaal terug van weggeweest. Denk maar aan heuptasjes, speelgoed en kleding.

Dit waren een aantal best verkochte producten of trends voor 2019 en 2020.

Mag je zomaar producten verkopen?

Je hebt een goed idee voor een webshop of de verkoop van artikelen. Mag je zomaar producten verkopen? Dat hangt er helemaal vanaf wat je gaat verkopen. Vooral met de verkoop van merkkleding moet je voorzichtig zijn: hierbij geldt (soms) het merkenrecht.

Over het merkrecht

Hoe zit dat nu precies met het merkrecht/ merkenrecht? Dit is een wetgeving waarbij een merknaam alleen met toestemming van de eigenaar mag worden verkocht of gebruikt. De merkhouder (eigenaar) geeft namelijk niet altijd toestemming voor de verkoop in Nederland of België (Europa). Wil je kleding van een bepaald merk verkopen, vraag dan altijd toestemming aan de merkhouder.

Heb je geen toestemming en verkoop je toch merkkleding? Je loopt het risico dat je de winst moet afdragen aan de merkhouder. Bovendien krijg je mogelijk te maken met een dwangsom of proceskosten. Dit kan oplopen tot meer dan €10.000.

Is merkkleding al in Europa verkrijgbaar, dan is het vaak geen probleem om deze door te verkopen. vraag zelf even na of dit is toegestaan.

Verkoop van nep producten

Merken als Adidas, Nike of Prada zijn erg populair. Het is voor de webwinkel eigenaar verleidelijk om nepproducten te verkopen. Het gaat hier om kleding of producten die erg op de grote merken lijken. Soms zijn deze producten zo goed nagemaakt, dat je het verschil amper ziet.

Ben je van plan om nep producten door te verkopen? Doe het niet! Hiermee maak je inbreuk op het merkrecht. Word je gepakt, dan moet je de winst afstaan. Bovendien krijg je te maken met een boete (schadevergoeding) of juridische kosten. Daarnaast ben je ook nog eens je webwinkel kwijt: je mag nep producten niet langer verkopen.

Welke producten mag ik wel verkopen?

Je mag in principe elk product verkopen, zolang het niet bij wet verboden is. Van kleding tot tuinmeubilair en van auto-onderdelen tot diervoeding: je mag alles verkopen. Wel houd je rekening met het merkenrecht. Zoals je hierboven kunt lezen geldt het merkrecht vooral voor bepaalde merkkleding. Voor overige producten speelt het minder. Is een bepaald merk smartphone of meubelstuk in Europa uitgebracht, dan kun je dit ook vaak probleemloos verkopen. Bekijk wel of er officiële distributeurs zijn of dat de verkoop vrij is.

Verkoop en Belastingdienst

Mag je zomaar producten verkopen en de winst voor jezelf houden? Helaas kan dit niet. Je krijgt met een aantal belastingtechnische zaken te maken:

  • Btw
  • Inkomstenbelasting
  • Premie zvw

Ten eerste draag je btw af. Dit wordt ook wel de omzetbelasting genoemd. De btw bedraagt in veel gevallen 21%: op voedingsmiddelen is dit 9%. Je verhoogt je verkoopbedrag met de btw. Deze btw moet je vervolgens afdragen. Dit doe je in de aangifte omzetbelasting.

Let op: je bent verplicht om btw over de verzendkosten te rekenen. Veel ondernemers doen dit niet. Komt de belastingdienst hierachter, dan moet je dit alsnog betalen, eventueel inclusief boete.

Je krijgt als ondernemer ook te maken met de inkomstenbelasting en premie zvw. Hoeveel inkomstenbelasting en premie je betaalt, is afhankelijk van je nettowinst. Het maakt natuurlijk ook verschil of je als zzp-er of in een NV of BV werkzaam bent.

Conclusie: je mag in beginsel allerlei producten verkopen, maar houd wel rekening met eventueel merkenrecht. Bereken btw door en betaal netjes je omzetbelasting en inkomstenbelasting.


GeldKip is een blogger van midden 40. Eigen huis met zonnepanelen (heel milievriendelijk), gezin, bedrijfje én een hond. Droomt van rijkdom en zoekt naar duizend manieren om dat te bereiken. Al die tips en ideeën komen in de blogs tot leven. ✍️Schrijven kost tijd en geld. Daarom staan er in de artikelen soms affiliate linkjes die naar een product of dienst verwijzen. Hiervoor ontvangt GeldKip een vergoeding, waar niet jij maar de adverteerder voor betaalt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *