Bijgewerkt: 27 maart 2023

Je kindje gaat naar de kinderopvang (of je bent het van plan). In dit geval krijg je te maken met een maximum uurtarief kinderopvang 2020. Het gaat hier om de uurprijs voor de dagopvang. Mogelijk heb je ook recht op vergoeding van de kosten voor de kinderopvang. Deze vergoeding ontvang je van de belastingdienst. In dit artikel alles over het maximum uurtarief en de hoogte van de kinderopvangtoeslag.

Kinderopvang kosten 2020

Er zijn twee verschillende vormen van kinderopvang:

  • Kindercentrum (dagopvang)
  • Gastouder

[do_widget id=custom_html-2]

Wat kost kinderopvang? Hiervoor kijk je naar de tarieven die de kinder- of dagopvang, peuteropvang of BSO afneemt. De overheid vindt het belangrijk dat opvang toegankelijk is voor iedereen. Hierdoor is het mogelijk om werk en de zorg voor kinderen te combineren. De overheid ondersteunt ouders hierin middels de kinderopvangtoeslag. Verder stelt het een maximum uurprijs voor de dagopvang vast. Kindercentra mogen hier overheen zitten, maar dan krijg je dit gedeelte niet meer vergoed.

Het maximum uurtarief kinderopvang 2020 bedraagt: €8,17 per uur.

Wat kost kinderopvang bij een gastouder? Gastouderopvang is gemiddeld 15% – 20% goedkoper dan dagopvang bij een crèche of kindcentrum. Het uurtarief ligt ergens tussen de €5,50 en €6,20 per uur. Dit kan per gastouder verschillen. De uurprijs voor gastouderopvang mag in 2020 niet hoger dan €6,27 bedragen, wil je gebruik kunnen maken van de volledige toeslag. Voor de buitenschoolse opvang geldt een maximum uurtarief van €7,02.

Maximum uurtarief kinderopvang 2020 Belastingdienst: kinderopvangtoeslag

Je krijgt bij kinderopvang altijd te maken met het maximum uurtarief. Let op dat een dagopvang hier niet overheen zit. Vraagt de dagopvang of gastouder toch meer? Dan heb je voor deze extra kosten geen recht op kinderopvangtoeslag Dit betekent dat je de bijkomende kosten zelf betaalt.

De belastingdienst is verantwoordelijk voor het uitbetalen van de kinderopvangtoeslag 2020. Hoeveel toeslag je krijgt, hangt helemaal af van de hoogte van jou en de partners inkomen. Ook de soort opvang en het aantal kinderen dat er naartoe gaat is bepalend.

Per kind ontvang je voor maximaal 230 uur per maand toeslag. Dit komt overeen met ongeveer 51 uur per week opvang. Dit is meer dan voldoende: de meeste ouders maken minder dan 40 uur per week gebruik van de dagopvang of een gastouder

Tip: verwen je kindje met nieuw speelgoed

Bekijk hier het leukste speelgoed

Kinderopvangtoeslag 2020 tabel

Hoeveel kun je exact aan kinderopvangtoeslag ontvangen? Bekijk hieronder de kinderopvangtoeslag 2020 tabel:

  • Tot en met €25.188: 96%
  • € 25.189 – € 26.512: 95,6%
  • € 26.513 – € 27.836: 94,5%
  • € 27.837 – € 29.156: 95,5%

Vanaf €29.157 gaat het percentage vergoeding omlaag, dit stopt bij 33,3% (inkomen hoger dan € 194.136).

De meest actuele bedragen vind je op de website van de rijksoverheid.

Tweede kind en kinderopvangtoeslag

Bij een tweede kind ontvang je meer kinderopvangtoeslag. Is het laagste percentage bij het eerste kind 33,3%, bij een tweede kind bedraagt het 67,6%. Overigens geldt dit ook voor volgende zijn die naar de kinderopvang toe gaan.

Of het hoe minder je verdient of hoe lager het gezamenlijk inkomen, hoe meer kinderopvangtoeslag 2020. Bij een hoog (gezamenlijk) inkomen meer dan 1 ton per jaar is er nog steeds recht op kinderopvangtoeslag. Wel wordt dit verder afgebouwd tot een maximum van 33,3%. Hoeveel je ook verdient, minimaal 33,3% toeslag krijg je dus altijd.

Rekenvoorbeeld kinderopvangtoeslag 2020

Je ziet dat het best wel interessant is om kinderopvangtoeslag aan te vragen. Stel dat jullie 40 uur gebruik maken van kinderopvang en een gezamenlijk inkomen van €50.000 hebben. Je betaalt een uurtarief van €8,02 per uur. In totaal krijg je een maandelijkse rekening van €1390. Dit is natuurlijk een flink bedrag. Dankzij de kinderopvangtoeslag ontvangen jullie een vergoeding van 80,9%. Je betaalt op de eindstreep dus slechts €265 per maand.

Gaat je kind naar de dagopvang en kost dit €8,50 per uur? De kinderopvangtoeslag wordt berekend over €8,02. Over de resterende 48 cent krijg je geen toeslag. Bij opvang van 40 uur per week zou je in dit voorbeeld voor €80 extra aan kosten komen te staan.

Met bovenstaande tabel kun je zelf de kinderopvangtoeslag 2020 berekenen.

Kosten in de kinderopvang neemt toe

Het is niet zo vreemd dat het uurtarief voor de kinderopvang en de gastouder toeneemt. Dit komt door hogere kwaliteitsnormen die de overheid stelt. Zo moeten er meerdere leidsters over een aantal baby’s worden verspreid. Dit betekent: meer toezicht en een hogere kwaliteit aan opvang. Hier mag dan ook best een hoger uurtarief tegenover staan.

Kinderopvangtoeslag 2020 aanvragen? Dit doe je via de website van de Belastingdienst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.