Mag je zomaar een merk verkopen? Het merkrecht

Adidas, Chanel, Calvin Klein of Nike. Mag je zomaar een merk verkopen? Dit hangt er helemaal vanaf. Bij sommige producten krijg je te maken met het merkenrecht. Andere artikelen kun je probleemloos verkopen.

Vergelijk merken op bol.com

Hét moment om in te stappen? Kies je platform.


Gebruik van een merknaam in je domeinnaam

Als toekomstige GeldKip heb je een geweldig idee: merkproducten verkopen. Hier valt veel geld mee binnen te halen. Toch moet je een beetje opletten met de verkoop van bepaalde merken. Ook het gebruik van merknamen kan risicovol zijn. Dit is dan ook gelijk het eerste punt dat ik ga bespreken: merknamen op je website of webshop.

Stel je wilt de website www.adidaswinkel.com registreren. Op het moment van schrijven is deze domeinnaam (nog) niet geregistreerd. Ben jij de eerste die er met deze domeinnaam vandoor gaat? Waarschijnlijk niet! Het is namelijk heel risicovol om deze domeinen op jouw naam te zetten. Waarom? Omdat de merknaam Adidas in de domeinnaam verwerkt is. Hierdoor lijkt het alsof je een band met Adidas hebt. Dit merk heeft zichzelf goed beschermd en heeft het alleenrecht op het gebruik van deze naam.

Dit geldt ook voor merknamen als Gucci, Calvin Klein, Facebook en Instagram. Je mag met een domeinnaam niet de indruk wekken dat je samenwerkt met dit merk. Wil je toch een domeinnaam met de merknaam erin registreren? Neem dan altijd contact op met de merkhouder. Alleen met toestemming kun je een domeinnaam veilig gebruiken.

Merknamen en logo’s op de site

Ditzelfde geldt voor het gebruik van merknamen en logo’s op je website of webshop. Schrijf je een artikel over Adidas, dan mag je deze naam vermelden. Je mag dus schrijven: Adidas is een sportief merk. Je mag echter niet schrijven: wij van Adidas zijn tevreden over ons product. In dit laatste geval wek je de suggestie dat jij van Adidas bent.

Je mag ook niet zomaar logo’s of beeldmerken van een merk of bedrijf gebruiken. Dit mag alleen met toestemming van de merkhouder.

Mag je zomaar een merk verkopen?

Bepaalde merken zijn vrij verkoopbaar, anderen weer niet. Het is soms een grijs gebied en niet duidelijk wat wel en niet mag. Het is in ieder geval wel een feit jij je niet mag voordoen als officiële verkoper, tenzij je hier toestemming voor hebt.

Heeft de merkhouder een product op de Europese markt uitgebracht? Dan is de kans groot dat je dit mag doorverkopen zonder dat je hier toestemming voor nodig hebt. Je mag in dit geval ook gebruik maken van de merknaam, mits dit op een verantwoorde manier gebeurt. Je mag dus reclame maken, maar je niet voordoen als een officiële wederverkoper.

Import vanuit het buitenland ligt een stuk gevoeliger. Stel dat je een merk vanuit Amerika importeert. Deze artikelen worden nergens in Nederland verkocht. Jij bent de eerste die deze gaat verkopen. Zonder toestemming van de merkhouder. De kans is groot dat dit jou problemen oplevert. Je maakt namelijk inbreuk op de intellectuele eigendomsrechten (merkenrecht). Je moet eerst toestemming vragen of je dit artikel in Nederland of Europa mag verkopen.

Dit zijn de risico’s

Wat gebeurt er wanneer je toch gebruikt maakt van een merknaam in de domeinnaam, het logo pikt of merkartikelen zonder toestemming verkoopt? De merkhouder zal jou hiervan op de hoogte stellen. Je ontvangt een waarschuwing en moet onmiddellijk met alle activiteiten staken. Met een beetje geluk loopt het allemaal met een sisser af en volgen er geen juridische zaken.

Er zijn ook bedrijven die direct overgaan tot actie. Je ontvangt dan een brief van een advocaat. In andere gevallen kun je direct een boete of dwangsom verwachten. Ook ben jij financieel verantwoordelijk voor de rechtszaakkosten. Dit kan oplopen van €1000 tot wel €15000.

Het maakt niet uit of je als ondernemer of particulier handelt: de boete kan net zo hoog zijn. Zonde, want dit geld kun je beter gebruiken. Voor het aflossen van je (hypotheek)schuld, of om mij te trakteren. Ik bedoel maar!

Advies: toestemming vragen

Mag je zomaar een merk verkopen? Hieronder wat advies van mijn kant uit. Doe ermee wat je wilt.

 • Wanneer het merk al in Nederland verkocht wordt, dan levert dit vaak geen problemen op. Vooral niet wanneer je dit merk overal tegenkomt. Advies: controleer of je het artikel vrij mag doorverkopen.
 • Soms wordt een product in Nederland verkocht, maar gebeurt dit via een exclusief distributiekanaal. Dit betekent dat de merkhouder toestemming geeft aan bepaalde wederverkopers. Jij zult deze toestemming ook nodig hebben. Advies: vraag toestemming aan de merkhouder.
 • Het merk is niet verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Advies: neem contact op met de merkhouder. vraag om toestemming om dit merk in Nederland te verkopen.

GeldKip is een blogger van midden 40. Eigen huis met zonnepanelen (heel milievriendelijk), gezin, bedrijfje én een hond. Droomt van rijkdom en zoekt naar duizend manieren om dat te bereiken. Al die tips en ideeën komen in de blogs tot leven. ✍️Schrijven kost tijd en geld. Daarom staan er in de artikelen soms affiliate linkjes die naar een product of dienst verwijzen. Hiervoor ontvangt GeldKip een vergoeding, waar niet jij maar de adverteerder voor betaalt.

2 gedachten over “Mag je zomaar een merk verkopen? Het merkrecht

 • 20 oktober 2019 om 13:21
  Permalink

  Bedankt voor je reactie. Het klopt wat je zegt, toch zijn er ook al succesvol rechtszaken door merkhouders gewonnen. Ik zou hier toch een beetje voorzichtig mee zijn. Liever een keer teveel informeren dan straks met de gebakken peren te zitten, dat gun ik niemand.

 • 12 oktober 2019 om 16:35
  Permalink

  “Soms wordt een product in Nederland verkocht, maar gebeurt dit via een exclusief distributiekanaal. Dit betekent dat de merkhouder toestemming geeft aan bepaalde wederverkopers. Jij zult deze toestemming ook nodig hebben. Advies: vraag toestemming aan de merkhouder.”

  Dit is niet waar. Je hoeft geen toestemming te vragen om een product te verkopen binnen de eu als dit al door de merkhouder op de markt is gebracht. Ze vinden het wellicht niet leuk, maar het mag wel. Dit heet grijze handel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *