Schulden kunnen een relatie behoorlijk onder druk zetten. Mijn vriend heeft financiële problemen, hoe ga ik daarmee om? Wil je het probleem oplossen of denk je er juist over de relatie te verbreken? Ik geef je een aantal praktische tips.

Mijn vriend heeft schulden

Er zijn een aantal redenen waarom jouw vriend of partner financiële problemen heeft. De meest voorkomende oorzaak is het hebben van schulden. Vooral sinds de financiële crisis van 2008 zijn steeds meer mensen in financiële problemen geraakt.

Uit cijfers blijkt dat één op de vijf huishoudens met risicovolle schulden te maken heeft. Hiervan moeten 1,2 miljoen huishoudens het zonder schuldhulpverlening zien te redden. Een huishouden met schulden of financiële problemen komt maandelijks tussen de €200 en €300 tekort.

Schulden kan diverse oorzaken hebben:

  • Te laag inkomen
  • Te hoge uitgaven
  • Aanpassingsschulden (door scheiding, ontslag, ziekte etc.)

Wat de reden ook is, je bent vast van mening: “mijn vriend heeft financiële problemen en moet hier uit zien te komen.”

[do_widget id=text-18]

Als je partner niet met geld om kan gaan

Naast schulden kunnen financiële problemen ook ontstaan door een verkeerd uitgavenpatroon. Als je partner niet met geld om kan gaan, dan een ontstaat er al snel een financieel tekort. Hieronder herken je of jouw partner niet met geld omgaan:

  • Hij weet niet precies hoeveel hij verdient
  • Geen inzicht in zijn uitgaven
  • Zijn bankrekening staat vaker in het rood
  • (Financiële) post blijft gesloten
  • Hij voelt zich gestrest wanneer het over geld gaat
  • Je hebt het gevoel dat hij iets verbergt

Herken jij je vriend in bovenstaande? Mogelijk kan hij niet goed met geld omgaan. Geeft hij geld uit als water en wil je dit oplossen? Hieronder lees je hoe je hem in vijf stappen kunt helpen. Ook wanneer het om schulden gaat.

1. Communiceren over geld

Mijn vriend heeft financiële problemen en dat wil ik oplossen. Dit begint met goed communiceren. Praat met je partner en ontdek hoe hij over geldzaken denkt. De ene man vindt dat geld moet rollen terwijl de ander dit liever opspaart. Deel jouw visie op geld met hem.

Wanneer je van elkaar weet hoe jullie over geldzaken denken, kunnen jullie hier ook een middenweg in vinden. Lukt het niet om hier met elkaar over te praten? Soms helpt het om jullie gedachten op te schrijven. Werkt dit ook niet, kijk dan of een derde persoon hulp kan bieden.

2. Een begroting maken

De overheid doet het ieder jaar: een begroting maken. Waarom zouden jullie dit niet voor zijn of jullie situatie doen? Zet alle inkomsten en uitgaven duidelijk op een rij. Zo krijgen jullie een beter overzicht. Het is belangrijk om te bepalen welke uitgaven het belangrijkste zijn. Betaal deze als eerste.

Denk hierbij aan de huur/ hypotheek, energierekening, zorgkosten en noodzakelijke boodschappen. Ook het afbetalen van leningen heeft prioriteit. Blijft dit namelijk liggen, dan lopen de schulden alleen maar nóg hoger op.

Blijft er wat geld over voor leuke dingen? Maak hier een persoonlijk bestedingsbudget van. Een budgetplanner kan hierbij helpen. Dit is een maandplanner of jaarplanner voor mensen die niet te veel geld willen uitgeven.

Bestel hier een budgetplanner

Tip: het e-book snel en simpel budgetteren. Hiermee krijg je overzicht in je eigen financiën. Het geeft je ook nog eens toegang tot een Excel overzicht om de financiële begroting bij te houden. Dit e-book kost slechts een paar euro.

Bestel het boek

3. Zet onnodige uitgaven aan de kant

Mensen met financiële problemen hebben niet altijd in de gaten dat ze onnodige uitgaven doen. Zelf ontmoette ik ooit een man met financiële problemen. Naast zijn lopende schulden had hij ook nog een tweede mobiel telefoonabonnement, die hij nooit gebruikte. Bovendien was hij geabonneerd op diverse kranten en tijdschriften én clubjes. Ook hier deed hij nooit wat mee. Het heeft hem wat moeite gekost, maar door alles af te zeggen hield hij maandelijks een stuk meer over.

Dat is dat ook gelijk mijn advies richting jou: bekijk waar jouw vriend op kan besparen. Zo hoef je binnenkort misschien niet meer te zeggen: mijn vriend heeft financiële problemen.

4. Zorg voor extra inkomsten

27% van mensen met financiële problemen geeft aan dat de vaste lasten te hoog zijn. Ruim 26% heeft betalingsachterstanden als gevolg van inkomensdaling. In beide gevallen is hier iets aan te doen: zorgen voor meer inkomen.

Heeft jouw vriend de mogelijkheid om over te werken? Dit zorgt er in ieder geval voor dat er meer geld binnenkomt. Is overwerken niet mogelijk, zoek dan naar andere oplossingen. Een tweede baan of in het weekend wat bijklussen: er is veel mogelijk.

Let wel op belastingen zoals de algemene heffingskorting: deze kun je maar bij één werkgever toepassen. Hierdoor blijft er bij een tweede baantje netto wat minder over. Omdat alle beetjes helpen, blijft dit toch het overwegen waard.

Tip: kijk ook eens naar het recht op huurtoeslag, zorgtoeslag eventueel kindertoeslagen.

5. Hulp inschakelen: budgetcoach, bewindvoering of schuldhulpverlening

Mijn vriend heeft financiële problemen en ook samen komen we hier niet uit. Herkenbaar? Met wat extra hulp krijgt jouw vriend zijn geldzaken beter op orde. Dit kan met hulp van een budgetcoach of (vrijwillige) bewindvoering. Bij onoverkomelijke schulden is het soms mogelijk om schuldhulpverlening aan te vragen.

Schulden van vriend afbetalen? Niet altijd verstandig

Voel jij je geroepen om de schulden van vriend af te betalen? Of om zijn lopende rekeningen te voldoen? Zijn jullie getrouwd of samenwonend, dan zijn de schulden van jouw vriend soms ook jouw schulden. In dit geval ontkom je er niet aan om mee te betalen. Hoe zit dit wanneer jij niks met zijn schulden te maken hebt? Geloof me: het heeft niet altijd zin om zijn schulden met jouw spaargeld af te betalen. Hoe lief en goed bedoeld dit ook is.

Bij te grote schulden is het vaak beter om eieren voor je geld te kiezen. Komt jouw vriend in aanmerking voor schuldhulpverlening? Dan is het raadzaam om hem dit traject te laten volgen.

Zolang jullie niet (in gemeenschap) zijn getrouwd of geen gezamenlijke schulden hebben, mogen schuldeisers niet aan jouw centen komen. Na een periode van 3 jaar is hij schuldenvrij. Daarna kunnen jullie financieel opnieuw beginnen. Ondertussen is jouw spaarpotje niet aangetast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.