De groene kant van cryptocurrency

Bitcoin en veel andere cryptocurrency gebruiken enorm veel energie. Alleen bitcoin al verbruikt net zoveel energie als Zweden in een jaar tijd. Toch is het niet zo dat cryptocurrency slecht is, want het huidige bankensysteem verbruikt ook aardig wat. Op zoek naar milieuvriendelijke crypto? In dit artikel vind je een aantal goede alternatieven.

Waarom cryptomunten zoveel energie verbruiken

Het is niet de cryptomunt zelf die veel energie verbruikt. Het zijn de transacties die de boosdoener zijn. Duizenden computers zijn via een netwerk met elkaar verbonden. Al die computers verifiëren de transacties. Je kunt je voorstellen dat dit ontzettend veel energie kost. Hoe langer bitcoin bestaat, hoe meer energie het kost om transacties goed te keuren. Dit komt omdat de moeilijkheidsgraad langzaam omhoog gaat.

Handel in cryptocurrency via een Nederlands platform. Over de eerste € 1000 betaal je geen transactiekosten.

Aan de andere kant wordt juist voor die transacties gebruik gemaakt van duurzame middelen. Bijvoorbeeld het gebruik van zonnepanelen, iets dat al in veel landen wordt toegepast.

Deze cryptomunten zijn duurzaam

Er zijn ook groene en duurzame cryptomunten. Transacties worden op een andere manier goedgekeurd, dit vraagt een stuk minder energie. De makers van dit soort cryptomunten hebben dus zeker over het milieu en de toekomst van de aarde nagedacht.

Welke cryptomunten zijn duurzaam? Bekijk de top 5 duurzame cryptocurrency. Houd er rekening mee dat er ook nog altijd andere alternatieven zijn, maar de onderstaande 5 hebben ook potentie om (flink) door te groeien.

Cardano (ADA)

De cryptomunt Cardano is er een van de derde generatie. De ontwikkelaar heeft veel aandacht besteed aan duurzaamheid en schaalbaarheid. Deze munt kwam in oktober 2017 op de markt. Tot december 2020 bleef de munt onopgemerkt. De koers bleef dan ook onder de € 0,15 hangen. In de periode december 2020 tot september 2021 schoot de koers door naar € 2,50.

Van deze munt worden er maximaal 45 miljoen uitgebracht. Dit is ruim twee keer zoveel als bij Bitcoin. Feitelijk heeft Cardano veel potentie om flink in koers te stijgen. Alleen al omdat er meer van beschikbaar zijn dus ook iedereen aan de beurt komt. En natuurlijk de duurzaamheid, ook niet onbelangrijk.

Stellar Lumens (XLM)

Ook Stellar Lumens is een duurzame cryptomunt. Juist vanwege het duurzame karakter zijn een aantal grote en interessante partijen met het netwerk van Stellar in zee gegaan. Deze munt bestaat al wat langer, namelijk sinds 2014. In 2018 was er veel vraag naar Stellar maar dit zwakte net zo snel weer af.

Stellar kent een maximumuitgifte van 50 miljard munten. Best interessant want dit is veel meer dan bij Bitcoin maar ook weer niet oneindig.

Polkadot (DOT)

Deze duurzame cryptomunt werkt op basis van proof of stake, net als veel andere duurzame cryptocurrency. Mensen kunnen hun cryptomunten in een portemonnee vasthouden. Die munten worden gebruikt voor het goedkeuren van transacties. In ruil hiervoor ontvangen gebruikers een beloning. Proof of stake is veel energiezuiniger dan de proof of work methode waar het bitcoin netwerk gebruik van maakt.

Hoe zit het dan met de snelheid van transacties? Heel goed want binnen enkele seconden is een transactie goedgekeurd. Polkadot bestaat sinds augustus 2020. Er was direct veel interesse voor, de koers vloog van € 2,50 door naar meer dan € 35. Het maximaal aantal/munten is oneindig. Dit maakt het misschien wel lastig om er een waarde aan te hangen.

Koop cryptomunten en betaal met iDEAL. Maak gebruik van de gratis interne digitale portemonnees.

Chia (XCH)

Als laatste de milieuvriendelijke cryptocurrency Chia. Voor het goedkeuren van transacties maakt deze munt gebruik van een heel bijzondere methode. Er wordt namelijk ongebruikte schijfruimte op de harde schijven van gebruikers benut. Deze methode noem je de Proofs of space and time. In ieder geval een stuk energiezuiniger dan bitcoin.

Deze munt is in mei 2021 uitgegeven en dus nog helemaal niet zo oud. De koers ging van € 470 naar € 875. In oktober 2021 is dit terug naar € 135 gezakt. Is dit een moment van kopen? In maart 2022 zijn er 1,6 miljoen van deze munten verhandelbaar en 22,5 miljoen in omloop. Het maximaal aantal munten is onbekend.

Bitcoin netwerk versus het bankensysteem

Niet alles is zo slecht als het lijkt. Heb je wel eens bedacht hoeveel energie ons bankensysteem verbruikt? Dit is ruim twee keer zoveel als het gehele bitcoin netwerk. De vele kritiek is dus onterecht. Wanneer het bankensysteem weg zou vallen en plaats zou maken voor het bitcoin netwerk, dan zou de wereld veel meer energie besparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.