Bijgewerkt: 27 maart 2023

Het minimumtarief zzp gaat vanaf 2021 in. Voor het jaar 2020 mag je nog je eigen uurtarief bepalen. Het minimum tarief zou een schijnconstructie en armoede moeten tegengaan, toch werkt dit niet altijd. Bovendien is het voor een aantal zzp’ers lastig om een uurtarief te bepalen, bijvoorbeeld omdat je met een projectprijs werkt.

8,5% verdient onder het bestaansminimum

Zzp’ers hebben het niet makkelijk. Een aantal komt moeilijk aan werk en moet hierdoor de tarieven verlagen. Het blijkt dat 8,5% van alle zzp’ers een inkomen onder het bestaansminimum heeft. Om armoede en schijnzelfstandigheid aan te pakken, heeft kabinet-Rutte III het minimum tarief voor zzp’ers bedacht.

Minimaal €16 per uur

Het minimumtarief zzp (2021) bedraagt €16 per uur. Met dit minimumtarief is het mogelijk om op het bijstandsniveau van €1025 netto per maand uit te komen.

Je kunt het heel zwart-wit zien. Wie 1200 uur per jaar werkt tegen €16 per uur houdt netto €1551 over. Maak je bedrijfskosten, dan ligt het besteedbaar inkomen wél lager.

Zonder bedrijfskosten zou je als zzp-er dus maar 17 uur per week hoeven werken om met een uurtarief van €16 aan het bestaansminimum te komen. Maar wacht: zzp’ers doen ook hun eigen administratie, voorwerk en klantencontact. Al deze uren steken ze nog eens extra in hun bedrijf. Daarom zal de zzp-er die 17 uur per week effectief werkt al snel op 26 uur per week uitkomen.

[do_widget id=text-19]

Zzp minimumtarief heeft invloed op de vrijheid

Als zzp’er kies voor de vrijheid die het werk met zich meebrengt. De invoering van een minimumtarief berooft de zelfstandige van zijn vrijheid. Deze kan immers niet langer zijn eigen tarief bepalen. Er zijn namelijk ondernemers die prima rond kunnen komen van een uurtarief lager dan €16. Deze zitten niet te wachten op een minimumtarief voor zzp’ers.

Hoger tarief komt er (nog) niet

De overheid mag zich eigenlijk niet bemoeien met de uurtarieven van zelfstandige ondernemers. Om armoede te voorkomen is een minimumtarief van €16 wel noodzakelijk. Vakbond CNV vindt een minimum tarief van €25 acceptabel, maar dit gaat hem niet worden want het minimumtarief moet namelijk armoede voorkomen komen niet meer en niet minder.

De uitwerking van het zzp’er minimumtarief

Met het minimumtarief zzp zouden ruim 8% van de zelfstandigen uit hun armoedebestaan moeten komen. Gaat dit plan ook zijn uitwerking hebben? Dat is nog maar de vraag, want hoeveel werkt een zzp’er nu echt? Het probleem is dat sommige zelfstandigen geen of moeilijk werk vinden. Dit kan te maken hebben met gebrek aan kennis of ervaring, maar ook door een te grote concurrentie.

Het minimumtarief van €16 gaat daar niks aan veranderen. Sterker nog: opdrachtgevers worden verplicht om meer te betalen. Moet je verplicht €16 per uur betalen, dan kies je voor deze prijs ook maar gelijk de concurrent. Omdat die net wat beter is. De zelfstandige die toch al moeilijk aan werk kwam redde dankzij een laag tarief, maar heeft nu helemaal het nakijken.

In het slechtste geval betekent deze nieuwe wetgeving het einde van een aantal zzp’ers.

Je krijgt betaald per opdracht: wat nu?

Met het minimumtarief zzp kom je niet altijd goed uit. Tekstschrijvers krijgen vaak per woord betaald en fotografen rekenen per opdracht. Dit geldt ook voor loodgieters, timmermannen, ICT’ers en veel andere beroepen. Hoe bepaal je dan de prijs van de opdracht?

Je moet als zzp’er inschatten hoe lang je met de opdracht bezig bent. Vraag je normaal €100 voor een bepaalde opdracht en ben je hier gemiddeld 5 uur mee bezig? Dan zou het uurtarief op €20 uitkomen. Dit zit boven het zzp’er minimumtarief en is dus acceptabel. Wel moet je de inschatting aan de opdrachtgever tonen. Deze kan dan inzien of je het minimum tarief hanteert en hier niet onder zit.

Nadeel voor de opdrachtgever (minimumtarief zzp)

Het minimumtarief kan voor de opdrachtgever nadelig zijn. Blijkt de zzp’er toch meer tijd nodig te hebben? Bijvoorbeeld in bovenstaand voorbeeld 10 uur in plaats van 5 uur? Dit betekent dat het uurtarief op €10 uitkomt. De opdrachtgever moet dan 5 x €6 is €30 bijbetalen. Doet deze dit niet, dan ziet de belastingdienst het als een werkovereenkomst (loondienst) en riskeert de opdrachtgever een boete.

Dit geldt alleen voor opdrachtgevers die als bedrijf (ondernemer) handelen. Privépersonen hoeven niet bij te betalen. Ben je dus fotograaf of monteur en werk je voor particulieren, dan is jouw inschatting lijdend en hoeft de consument niet bij te betalen.

Nieuwe var-verklaring en modelcontract

De oude var-verklaring en modelcontracten komen vanaf 2020 te vervallen. Er komt dan een internet formulier voor de opdrachtgever. Dit formulier vult hij of zij in, waardoor direct duidelijk is dat deze te maken heeft met een zzp’er. Is dit het geval, dan krijg de opdrachtgever zeker geen boete. Wel is het belangrijk dat het formulier naar waarheid wordt ingevuld. Het valt nog te bezien hoeveel opdrachtgevers hiermee sjoemelen en toch stiekem niet zzp’ers als zogenaamde zelfstandige voor hen laten werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.