Koop het maar liever niet: crypto. Het kost je een hoop geld terwijl het nauwelijks iets oplevert. Dat is de gedachte die veel mensen bij cryptocurrency hebben. Gedeeltelijk klopt dit ook want meer dan de helft van de investeerders staat op verlies. Ook kleven er wat andere nadelen aan crypto.

Het lijkt wel op speelgeld

Een van de nadelen van crypto is dat het niet fysiek of tastbaar is. Hierdoor voelt het geheel onecht aan en lijkt het bijna op speelgeld. Dat je met crypto binnen veel games kan betalen draagt hier niet positief aan bij. Hierdoor nemen veel mensen crypto als digitaal betaalmiddel helemaal niet serieus.

Lastig om de waarde in te schatten

In 2021 was 1 bitcoin € 50.000 waard. Een jaar later, in 2022, nog maar € 15.000. Dit maakt het heel lastig om de waarde in te schatten. En ook nog een gevaarlijk. Want stel dat je 1 bitcoin voor € 15.000 koopt en je betaalt je er de aankoop van een auto mee. Een jaar later is diezelfde bitcoin plots € 45.000 waard en had je dus drie auto’s kunnen kopen. Daar word je niet vrolijk van.

Maak een account aan bij Bitvavo en handel de eerste € 1000 gratis.

Geen ondersteuning door het banksysteem

Bitcoin en andere cryptocurrency is niet door de overheid bedacht maar door normale mensen zoals jij en ik. Hierdoor wordt dit betaalsysteem niet door banken ondersteund. Het is dus niet mogelijk om bij je eigen bank crypto te storten en op die manier betalingen te verrichten.

Beperkt aantal bedrijven accepteert het

Eigenlijk is crypto bedoeld als digitaal betaalmiddel. Dat was de bedoeling erachter, maar tegenwoordig zien mensen het meer als digitaal goud. Oftewel een manier om vermogen op te bouwen. Er zijn niet zoveel bedrijven die cryptocurrency als betaalmiddel accepteren. Doen ze dit wel dan zal het vaak om bitcoin gaan maar veel minder vaak om altcoins.

Dit maakt het moeilijk om met crypto ergens te betalen. Bovendien is het ook niet zo praktisch, want het kan lang duren voordat crypto is overgeschreven naar een andere wallet. Het idee was dat het razendsnel moest gaan maar door grote drukte op het blokchain netwerk duurt het toch langer dan verwacht.

Pinnen gaat veel sneller en is ook nog eens goedkoper. Bij elke cryptotransactie moet je namelijk fee betalen. Niet handig wanneer je voor vijf euro ergens iets koopt en uiteindelijk € 5,50 betaalt. Dat is ook de reden waarom veel bedrijven hier niet op zitten te wachten.

Een gebrek aan regelgeving

Steeds meer mensen investeren in cryptocurrency. Winsten kunnen oplopen tot duizenden procenten. Door de groeiende vraag komen er ook steeds meer cryptobeurzen en aanbieders bij. Ook worden er nieuwe munten gelanceerd die soms zeer onbetrouwbaar zijn.  Op dit gebied is er heel weinig regelgeving.

Consumenten worden slecht beschermd wanneer ze in crypto handelen. Dit zou middels een speciale verzekering kunnen worden aangepast. Vooral wanneer een cryptobedrijf failliet gaat, want tot nu toe leidt dit ertoe dat je bijna altijd je geld kwijt bent.

Crypto is slecht voor het milieu

Bij elke transactie is er een netwerk aan computers nodig anders kan de transactie niet worden goedgekeurd. Dit betekent dat computers aanstaan omwille van crypto. Tegenwoordig worden er ook nog eens zeer zware computers gebruikt. Dit is uiteraard slecht voor het milieu. Gelukkig zijn er steeds meer cryptocurrency’s die veel minder energie verbruiken. Wil je een milieuvriendelijke investering doen, kijk dan maar dit soort crypto uit.

Zeer volatiel

Wanneer je in aandelen belegt dan merk je dat koersen redelijk stabiel zijn. Ze kunnen stijgen of dalen maar dit zal echt niet met 50% of meer op een dag zijn. Dit kan bij crypto wel gebeuren en dat is een groot nadeel. Oké, wanneer de koers met 50% op een dag stijgt want dan ben je hartstikke blij. Maar wanneer het om een daling gaat dan heb je financieel verlies. Misschien verkoop je uit paniek en blijk je achteraf juist winst te kunnen halen.

Juist omdat cryptocurrency zeer volatiel is brengt dit hoge risico’s met zich mee. Bij kleine munteenheden kunnen de koersverschillen ontzettend groot zijn. Ben je op zoek naar een veilige en stabiele investering dan biedt crypto alleen maar nadelen.

Het kan zomaar om een zeepbel gaan

Ken je nog de internetzeepbel uit de jaren 90? Het internet groeide en er kwamen steeds meer internetbedrijven bij. Uiteindelijk spatte de zeepbel uiteen. Wat overbleef waren de betere internetbedrijven waaronder Google en Microsoft. De rest verdween allemaal van de aardbodem, beleggers waren hun geld kwijt.

Ook de tulpenmania staat bij velen nog vers in het geheugen. Er was een tijd dat een tulpenbol even duur was als een Amsterdams pandjeshuis. Terwijl je tegenwoordig nog geen halve euro voor een tulpenbol krijgt.

Crypto kan een zeepbel zijn. Wanneer deze uiteenspat dan dalen alle koersen. Een aantal cryptocurrency zal blijven bestaan, de rest is niets meer waard.

De overheid komt met alternatieven

Het is niet zo dat er alleen maar nadelen aan crypto kleven. De blockchain technologie is namelijk razend interessant. Het is een digitaal grootboek waarbij transacties zichtbaar zijn en niet kunnen worden aangepast. Dit maakt de kans op fraude heel erg klein.

De overheid test al een tijdje met eigen crypto. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er een door de overheid goedgekeurde crypto komt waar iedereen mee kan betalen. Hierbij moeten alle problemen weg zijn zoals een trage transactie of dat je voor je transactie moet betalen.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.