De euro (€) is grandioos mislukt: heb jij dat gevoel ook? De ontwikkelingen binnen de Eurozone gaan niet zoals verwacht. Kijk, de rente staat historisch laag. Dat is mooi wanneer je geld leent (hypotheek of krediet), en ook goed voor de zwakke EU-landen. Door de lage rente lopen we wél pensioenen mis, en worden we op een verkeerde manier gestimuleerd. Nederland terug naar de gulden: een tijd waarin alles nog betaalbaar was.

Handelen in crypto, probeer de eerste € 1000 gratis uit (tijdelijk geen handelskosten bij Bitvavo).

De euro is mislukt

Een veelgehoorde uitspraak: ‘de euro is mislukt’. Goed, in Nederland hebben we nog niet heel veel te klagen. De werkeloosheid daalt, de lonen stijgen (2019). Sinds de oprichting van de euromunt zijn de gemiddelde Nederlander én Duister rijker geworden. Aan de andere kant zijn de gemiddelde Griek en Italiaan er armer door geworden. De staatsschulden lopen in de Zuid-Europese landen verder op. Als dit zo doorgaat, is de euro gedoemd te mislukken. Oftewel: voor sommigen is de euro al mislukt.

Twee groepen in de eurozone

De toekomst van de euro, en daarmee de toekomst van heel Europa staat op het spel. De situatie is niet langer haalbaar. De euro verdeelt Europa in plaats van deze samen te brengen. Op dit moment bestaan er in de eurozone twee groepen: de crediteuren en de debiteuren.

Al eens van de eurocrisis gehoord? De eurocrisis is een ware bedreiging voor het voortbestaan van de Europese unie. Bij het begin van de Europese unie waren de landen gelijkwaardig en in staat om elkaar bij te staan. Door de crisis nemen de crediteuren de leiding en ontstaat er bij de debiteuren een steeds grotere afdaling. De landen binnen de Europese unie zijn niet langer gelijkwaardig.

Globaal gezien behoren de Noord-Europese landen (waaronder Nederland) tot de crediteuren (de ‘rijkere’ landen). Zuid-Europa behoort tot de debiteuren (de ‘armere’ landen). De verschillen tussen crediteuren en debiteuren worden steeds groter.

Geld naar Zuid-Europa

Problemen zijn er om opgelost te worden. Een oplossing zou kunnen zijn om de ongelijkheid tussen de landen op te heffen. Dit zal echter zeer lang gaan duren en het is maar de vraag of dit ook haalbaar is. Het betekent tot in het oneindige geld blijven pompen in de Zuidelijke landen. Een andere oplossing is om de verschillen niet terug te willen brengen maar de wisselkoers aan te passen. Dit kan bereikt worden door o.a. Nederland en Duitsland uit de huidige euro (€) te laten stappen.

We betalen voor de zwakkere landen

De sterkere landen moeten bezuinigingen om mede de zwakkere landen te kunnen helpen. Dit gaat ten koste van de inwoners van het eigen land. Maar zelfs steeds grotere bezuinigingen zijn ontoereikend om de zwakkere landen te helpen. De wisselkoers voorkomt dat de zwakkere landen op kunnen krabbelen. Wanneer een sterk land als Duitsland uit de euro stapt dan kunnen de zwakkere landen extern weer de munt in waarde laten dalen via de wisselkoers. Hierdoor kunnen de zwakkere landen weer sterker worden op de wereldmarkt. Een land afzonderlijk kan immers sneller herstellen van een crisis dan de gehele Eurozone.

Er is wel één maar: wanneer Duitsland uit de euro stapt wordt de euro vanzelf zwakker. Dit is ook logisch en geeft een betere afspiegeling van Zuid-Europa. De Duitse munt zou sterker worden wanneer Duitsland vertrekt en de Euro zou in waarde dalen. Daarmee daalt ook de echte waarde van de schulden. De Noord-Europese landen die dan in de Euro blijven zitten krijgen uiteraard ook te maken met een veel zwakkere Euro. Dit is niet direct erg omdat ze een groot overschot hebben. Op de lange duur zou het echter beter zijn om alleen de zwakkere landen in de Eurozone achter te laten blijven.

Nederland uit de euro

In Nederland wordt al langer gespeculeerd dat de euro op deze manier niet werkt en meer nadelen dan voordelen heeft. Vooral Geert Wilders van de PVV spreekt hier al enige tijd over, zonder dat hij hierin gehoord wordt.

De burgers uit de zwakkere landen worden steeds meer de dupe van de eurozone. De werkloosheid bereikt hier ongekende hoogtes en er ontstaat steeds meer armoede. Maar zoals eerder gezegd voelen ook de burgers uit de sterkere landen zoals Duitsland en Nederland het in hun portemonnee. Geld van loon, uitkeringen en pensioenen verdwijnt naar de zwakkere landen. De kans dat dit geld ooit terugkomt is eigenlijk nihil. De sterke landen werken zich in de schulden om de zwakke landen te redden. Een redding die eigenlijk zinloos is.

Gevolgen van euro naar gulden

Stel dat Nederland terug naar de gulden gaat. Reken je niet rijk, want sinds de invoering van de euro zijn de dagelijkse boodschappen goedkoper geworden. Alleen diesel is flink in prijs gestegen. Toch hebben we het gevoel dat alles duurder is geworden. Dit heeft een beetje met de negatieve sfeer rondom de euro te maken, maar zeker ook met stijgende belastingen. Denk dus niet dat met de invoering van de gulden alles weer goedkoper wordt: mispoes!

Aan de andere kant is Nederland een exportland. We leven van de handel/export. Nederland terug naar de gulden betekent te hoge exportprijzen. Hierdoor kopen andere landen (bijna) niks meer van Nederland. Dit drukt onze economie te sterk. Bovendien voorkomt de euro dat andere Europese landen hun munt in waarde laten dalen.

Van euro naar gulden kost geld, heel veel geld. Wie gaat dat betalen? Henk en Ingrid? Nee, we zitten voorlopig in de euro vast. Uit peilingen blijkt zelfs dat 86% van de Nederlanders niet op een Nexit (exit uit EU) zit te wachten. Wat dan? Wachten totdat de EU en hiermee de euro uit elkaar valt? Hervormen? Een oplossing zou een opsplitsing van de eurozone kunnen zijn: zuid en noord. Hang hier twee verschillende valuta aan, en ieder zone kan zijn eigen beleid doorvoeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.