,

Bijgewerkt: 27 maart 2023

Rijk Plasman, bedenker achter gulden, heeft een nieuw plan bedacht. Op de gulden blockchain komt een NFT. Voor gulden aanhangers is dit natuurlijk groot nieuws, maar deze crypto technologie bestaat al langer. Feitelijk komt er dus iets op de gulden blockchain wat afgekeken is van anderen. Toch kan dit voor gulden gaan werken, want beter goed gejat dan slecht bedacht.

NFT-projecten

Eerst maar even iets over NFT. Dit staat voor Non-Fungible Tokens. NFT projecten zijn vooral populair onder de rijken. Het gaat hier om een token dat iets unieks en digitaals vertegenwoordigt. Dit kan bijvoorbeeld om een animatie, video, afbeelding of tekst gaan.

Het probleem met de digitale wereld is dat alles te kopiëren valt. Die prachtige animatie die je online tegenkomt of dat verrassend stukje tekst, anderen nemen het klakkeloos over. Hoe kun je bewijzen dat jij de rechtmatige eigenaar bent?

Feitelijk valt elke unieke creatie onder het auteursrecht. Al enige tijd bestaan er NFT projecten. Je koopt een unieke (digitale) creatie en ontvangbewijs dat jij de rechtmatige eigenaar bent. Hoe zit het dan met het auteursrecht? Tja, het auteursrecht blijft altijd bij de maker. Zie het als een schilderij van Rembrandt. Je kunt het in je bezit hebben waarmee je dus eigenaar bent. Maar het auteursrecht ligt nog steeds bij meneer Rembrandt zelf. Met Non-Fungible Tokens koop je dus niet alles over, tenzij dit specifiek in de overdracht vermeld wordt.

Verschil tussen Non-Fungible Tokens en normale tokens

Normale tokens of cryptomunten zijn niet uniek en deelbaar. Zie het als een euromunt. Ik geef die euromunt aan jou en jij geeft mij later weer een euromunt terug. Dat kan een andere euromunt zijn. Bovendien kun je me ook twee munten van 50 cent geven, dat maakt samen ook 1 euro. Zo werkt het dus ook met cryptocurrency.

Een Non-Fungible Tokens vertegenwoordigt iets en is hiermee uniek. Stel dat ik jou een muntje geef en ik zeg dat dit het eigendomsbewijs voor een door mij gemaakte unieke tekening is. Je geeft vervolgens je buurman dat muntje voor zijn verjaardag. Dit betekent dat de buurman nu eigenaar is van die unieke tekening. Met die NF-token geef je dus het eigendomsbewijs weg. Die token kun je niet delen. Je kunt dus niet zeggen: de helft van de tekening is voor mij en de andere helft voor de buurman.

NFT’s die een geldwaarde vertegenwoordigen zijn wel deelbaar en algemeen verhandelbaar.

Een ander protocol

Een NFT maakt gebruik van een ander protocol. NFT’s maken voornamelijk gebruik vanERC-721. Het is juist dit protocol dat de kookkunst uniek maakt. Een andere optie is het protocol ERC-1155. NFT’s maken hier minder vaak gebruik van.

Een van de meest bekende NFT projecten is The Sandbox. Dit is een virtuele wereld waarbij spelers op de iets hier je blockchain dingen bouwen en dingen bezitten. Hiermee kunnen spelers geld verdienen, dit gebeurt met de uitwisselbare cryptomunt SAND. In dit geval staat SAND dus gelijk aan de waarde van echt geld. Het hele idee lijkt veel op Roblox of Minecraft. Cryptomunt SAND is verhandelbaar en in de eerste week van maart maar liefst 80% in waarde gestegen.

Gulden en NFT

Goed, hoe zit het dan met gulden en NFT? Hier is nog vrij weinig over bekend. Het idee werd op 9 maart in Clubhouse besproken. Guldenboard, het denkteam achter gulden, heeft het idee goedgekeurd. Bedoeling is dat het plan in juni/ juli vorm gaat krijgen en dat de NFT’s later het jaar verhandelbaar zijn. Bedoeling is dat dit geïmplenteerd wordt in de Gulden LITE app én een nieuwe applicatie die hiervoor ontwikkeld wordt. In deze applicatie zal NFT op de voorgrond staan en Gulden op de achtergrond.

Hoe het allemaal vorm gaat krijgen, dat is nog afwachten. Wordt het een game, een veiling, Marketplace, digitale kunst of toch iets anders? Tegenwoordig worden zelfs tweetjes (Twitter) als NFT verkocht. Misschien binnenkort ook wel Clubhouse audio, echt alles is mogelijk.

Wordt gulden een NFT (token)? Dat zou voor waardestijging kunnen zorgen, maar alleen wanneer het NFT project ook goed valt. Met iets komen dat al bestaat, dat is natuurlijk niet nieuw meer.  

Voordat je verder leest: beloon dit artikel met wat gulden.

Adres: GJtQksmMzzdDHXMXAF9Knhif7ux5pE1FbD

Achterliggende waarde en de toekomst van gulden

Een NFT heeft altijd een achterliggende waarde. Een mooi voorbeeld hiervan is Injective Protocol, een blockchainbedrijf dat in maart 2021 een echt Banksy schilderij kocht. Vervolgens werd het schilderij verbrand en als non-fungible token verkocht. Je zou denken dat een verbrand schilderij niets meer waard is maar de token ging toch voor € 320.000 van de hand.

Een non-fungible token heeft dus een achterliggende waarde. Zou gulden een NFT worden dan is het niet meer deelbaar. Tenzij gulden als NFT gelijk staat aan een beloning, zoals bijvoorbeeld binnen de virtuele game wereld het geval is. Of als betaalmiddel op een marketplace. Hoe dan ook, dat gulden aan een NFT project werkt geeft goede moed voor de toekomst. Deze cryptomunt heeft het de laatste jaren toch al moeilijk, er is maar weinig interesse voor.

Laten we dus nog even geduldig afwachten wat het idee hierachter is. Het is in ieder geval duidelijk dat gulden niet te lang rond blijft blijven lopen maar ook echt actie onderneemt. Mooi, want de virtuele wereld verandert razendsnel, voordat je het weet ben je met je project alweer te laat. Ik zou in ieder geval een zakje guldens achter de hand houden, je weet maar nooit 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.