Bijgewerkt: 27 maart 2023

Nederland heeft er weer een nieuwe cryptomunt bij: Novo. Ontwikkeld door Rijk Plasman, hetzelfde gezicht achter cryptocurrency gulden. Novo kopen? Nou, liever niet. Net als bij gulden zie ik wat loze beloftes of vreemde uitspraken voorbijkomen. Gaat ook dit project falen?

Dit is Novo/ Novocurrency

Note: blijkbaar wordt er gedacht dat ik met het schrijven van dit artikel een hekel heb aan Rijk (aanname). Zulke reacties komen uit de gulden-community. Tja… het is niet écht het voorbeeld van een leuke community, toch?

Begrijp me niet verkeerd: ik vind gulden een mooi project en ooit dacht ik (net als Rijk Plasman) dat Nederlanders hier daadwerkelijk mee gingen betalen. Dat is niet gebeurd: gulden is een leuke munt om mee te handelen. Niets meer en niets minder.

Plasman heeft misschien ook wel aangevoeld dat gulden niet van de grond gaat komen en heeft een nieuw project opgezet: Novo. De naam doet in ieder geval multicultureel aan. Ik heb me altijd afgevraagd hoe Chinezen gulden uitspreken: “guden”?

Wat is Novo? Het is een cryptomunt en digitaal betaalmiddel, hierbij wijkt het niet af van andere cryptomunten. De maximale uitgifte bedraagt 10 miljard stuks. Ter vergelijking: de maximale uitgifte van gulden bedraagt 1,68 miljard munten. Bitcoin is een stuk schaarser met 21 miljoen stuks.

Is Novo een kopie van gulden?

Sommigen zien Novo als een kopie van gulden. Om eerlijk te zijn: Novo currency vertoont hier en daar wat gelijkenissen met gulden, zoals de mogelijkheid tot het vastzetten van de munt. Maar goed, wanneer iets van een en dezelfde bedenker/oprichter komt dan zie je toch al snel dezelfde zaken voorbijkomen.

Novo kopen? Twee redenen waarom je dit niet zou moeten doen

Normaal gesproken ben ik vrij enthousiast over cryptocurrency. De twee Nederlandse munten gulden en e-gulden vind ik goed bedacht, maar bij Novo zet ik toch mijn vraagtekens. Novo kopen? Ik geef je twee redenen waarom je dit niet moet doen.

Reden 1: vreemde uitspraken

Ooit stond er op de website van gulden.com: “bij elke nieuwe gebruiker groeit de waarde van de gulden”. Of iets in die trant. Ik heb er toen een printscreen van gemaakt omdat ik het een zeer gewaagde uitspraak vond. De website Guldenbites, opgericht door een guldenfan, heeft deze zin ook op zijn website vermeld (in ietwat gebrekkig Nederlands).

Bij Novo kom je een soortgelijke belofte tegen: “de enige cryptocurrency met een gelijkmatige verspreiding”. Wat bedoelen ze hiermee? Dat er over een periode van minimaal 100 jaar 10 miljard Novo munten de markt opkomen. Mooi, maar er zijn nog veel meer munten die deze vorm van gelijkmatige verspreiding hebben.

Nog een vreemde uitspraak: ‘koersstabiliteit”.

Er geldt bij de eerste verspreiding een aankooplimiet van 2000 Novo per persoon. Dit zou koersstabiliteit moeten bevorderen. Maar wacht: er is helemaal geen sprake van een aankooplimiet. Want vanaf 1 juli 2020 gaat Novo de vrije handelsmarkt op. Grote partijen kunnen op dat moment alles opkopen en hiermee de koers beïnvloeden. Wat nou koersstabiliteit?

Reden 2: behaalde resultaten uit het verleden…

Bieden geen garantie voor de toekomst. Natuurlijk zijn er munten die na een introductieperiode flink in waarde zijn gestegen. Echter, veel nieuwe munten verliezen direct na introductie op de vrije handelsmarkt hun eerste waarde.

Nog voordat Novo de markt opgaat krijgt iedereen de kans om deze tegen een bedrag van € 1,45 per stuk aan te kopen. Daarna begint de handel: vanaf 1 juli 2020. Degene die voor deze periode aankoopt, hoopt natuurlijk op een flinke koersstijging. Gaat dat ook gebeuren?

50% kans van wel en 50% kans van niet: zo eenvoudig is het leven. We zitten wel in een tijdperk dat we helemaal overspoeld zijn met nieuwe cryptomunten. Je mag je dus afvragen of er überhaupt iemand interesse heeft in deze nieuwe cryptocurrency. Vooralsnog lijkt deze munt niets vernieuwends te hebben.

Novo kopen? Niet voor deze geldkip! Hier valt geen brood aan te verdienen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.