Bijgewerkt: 27 maart 2023

Op zoek naar een onderhandse lening zonder vooruitbetaling? Particulier geld lenen kent wat risico’s, waardoor je mogelijk geld verliest. Daarom ontvang je wat tips. Er zijn ook andere methoden waarmee je een krediet zonder BKR toetsing of vooruitbetaling aanvraagt.

Uitleg onderhandse lening

Een onderhandse lening noem je ook wel een particuliere geldlening. Hierbij leen je buiten een bank of Kredietbank om. Vaak sluit je de onderhandse lening bij familie of vrienden af, het kan echter ook om een ander particulier persoon gaan.

De voordelen van deze leenvorm

Een onderhandse lening zonder vooruitbetaling heeft een aantal voordelen:

 • Geen BKR toetsing
 • Geen BKR registratie
 • Vaak meer lenen dan mogelijk is
 • Afspraken over rente en looptijd onderling bepalen

Het grootste voordeel is het ontbreken van een BKR toetsing. De particuliere geldverstrekker bekijkt niet of je een (negatieve) BKR registratie hebt. Mocht je de lening niet op tijd terugbetalen, dan levert jou dit vaak ook geen negatieve BKR registratie op. Tenminste, zolang je niet te maken krijgt met een incassobureau of gerechtsdeurwaarder. Ook een particuliere geldgever kan de zaak uit handen geven.

Nadelen van onderhands lenen

Natuurlijk heeft onderhands lenen ook een aantal nadelen:

 • Soms een te hoge rente
 • Sommigen vragen om een vooruitbetaling
 • Je leent meer dan je maximale kredietlimiet

De maximale kredietrente ligt op 14%. Banken hanteren een kredietrente met een gemiddelde tussen de 4,1% en 8% (2019). Een onderhandse lening zit hier vaak boven. Hierdoor betaal je mogelijk teveel rente. In een aantal gevallen ligt de rente van de particuliere lening zelfs boven de maximale kredietrente van 14%, particulieren mogen dit zelf bepalen.

Let ook op dat je niet te weinig rente betaalt. Geadviseerd wordt om de rente van de lening rond de 6% te houden. Is deze te laag, dan ziet de belastingdienst dit als een schenking. Je moet dan schenkbelasting betalen, en die is vaak niet mis!

Geen BKR toetsing

Een BKR toetsing moet jou beschermen tegen overfinanciëring. Leen je van iemand anders geld, dan word je niet BKR getoetst. Mogelijk leen je boven je maximale kredietlimiet. Dit betekent dat je de lening financieel niet kan dragen. Dit kan natuurlijk een groot nadeel zijn, waardoor je in financiële problemen raakt.

Onderhandse lening zonder vooruitbetaling: de valkuilen

Sommige geldgevers vragen om een vooruitbetaling. Pas hier goed mee op! Vaak gaat het hier om een vorm van oplichting. Ze vragen je om een vooruitbetaling zoals een premie of verzekering. In werkelijkheid gaat de oplichter met jouw vooruitbetaling vandoor. Het aangevraagde leenbedrag ontvang je nooit.

Wanneer is een vooruitbetaling wel normaal? Betaal alleen vooruit om jouw bankrekening te verifiëren. Hierbij maak je een zeer klein geldbedrag over. In veel gevallen is 1 cent voldoende, maar het mag natuurlijk ook om 5 cent gaan. Hoe dan ook, betaal in ieder geval nooit meer dan 5 cent vooruit.

Starten met aflossen

In de praktijk start de aflossing de eerste maand nadat je het geld hebt ontvangen. Heb je bijvoorbeeld in juni het leenbedrag ontvangen, dan start in de maand juli de aflossing. De aflossing duurt net zo lang als de looptijd van de lening, tenzij je vervroegd aflost.

Aanbieders onderhandse lening zonder vooruitbetaling

Benieuwd waar je een onderhandse lening vindt? Het is belangrijk dat je de lening bij een betrouwbaar persoon afsluit. Vraag bij voorkeur aan familie of vrienden of zij jou geld willen lenen. Ook werkgevers willen vaak wel een voorschot op het loon geven, of zelfs een lening verstrekken.

Wees voorzichtig met particuliere aanbieders, vaak weet je niet of deze betrouwbaar zijn. Wil je een klein geldbedrag lenen, eventueel meerdere keren? Ga dan voor een minilening/ microlening.

Een minilening of minikrediet

Wil je een lening zonder vooruitbetaling en BKR toetsing? Ga dan voor een minilening (minikrediet). Dit soort leningen wordt aangeboden door betrouwbare bedrijven. Zo val je met je lening onder de Nederlandse wetgeving. Een minilening heeft een aantal voordelen:

 • Geen BKR toetsing
 • Geen bewijs van inkomsten
 • Geen vooruitbetaling
 • Snel geregeld
 • Betrouwbaar

Hoeveel kan ik lenen?

Met een minilening kun je maximaal €1500 per keer lenen. Is je eerste lening afbetaald, dan mag je voor een tweede of volgende lening gaan. Het is soms mogelijk om twee leningen overlappend af te sluiten. Dit betekent dat de eerste minilening nog loopt en je ondertussen een tweede minilening afsluit.

De eerste keer kun je vaak tot €600 lenen. Wanneer je laat zien dat je dit netjes afbetaalt, wordt je maximale kredietlimiet hoger (tot €1500).

Over de rente

Veel minileningen hebben een rente van 13,99%. Door de korte looptijd merk je minder van dan bij een langlopende lening. Leen je bijvoorbeeld €100 met een looptijd van 30 dagen, dan betaal je in totaal €101,08 terug (bij 13,99% rente). Een korte looptijd werkt dus in je voordeel. Je moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat je de lening ook echt binnen de looptijd terugbetaalt.

Succes met het vinden van een lening die bij jou past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.