Bijgewerkt: 27 maart 2023

Dat je 70 jaar of ouder bent wil niet zeggen dat je energie verdwijnt. Misschien denk je erover om een onderneming te starten. Een eigen bedrijf is geweldig: het biedt je veel vrijheid. Bovendien is het een goede manier om je jarenlange kennis en ervaring in te zetten. Een bedrijf starten vanaf je 70e? We laten je de mogelijkheden zien.

Kan je een bedrijf beginnen wanneer je 70 bent?

Ja, het is zeker mogelijk om op 70-jarige leeftijd een bedrijf te starten. Ook wanneer je ouder bent. Leeftijd is geen beperkende factor bij het starten van een bedrijf. Wel is het belangrijk dat je over de nodige energie, passie en doorzettingsvermogen beschikt.

In Nederland zijn er een aantal succesvolle ondernemers die hun bedrijf zijn gestart op een gevorderde leeftijd. Ondanks hun leeftijd hebben ze toch veel succes hebben geboekt.

Uitdagingen waar je voor komt te staan

Het is l belangrijk om te overwegen dat het starten van een bedrijf op latere leeftijd enkele extra uitdagingen met zich meebrengt. Het kan bijvoorbeeld moeilijker zijn om financiering te krijgen. Banken en investeerders aarzelen vaak om te investeren in een oudere ondernemer.

Ook kost het meer tijd en energie vergen om een nieuw bedrijf van de grond te krijgen, vooral als je er nog werk naast doet of wanneer je veel hobby’s hebt. Bovendien merk je dat je, wanneer je ouder wordt, niet meer zo snel bent als op 20-jarige leeftijd.

Een duidelijk plan opstellen

Als je overweegt om op 70-jarige leeftijd een bedrijf te starten dan is het belangrijk om een duidelijk plan te hebben. Ook is het goed om realistische verwachtingen te hebben. Ervan uitgaan dat je met je bedrijf, opgestart na je 70e, miljonair wordt is misschien niet zo heel realistisch.

Voor 65-plussers helpt het om een mentor in te schakelen. Die helpt bij het overwinnen van de uitdagingen van het ondernemerschap.

De voordelen van een eigen bedrijf

Wanneer je de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt ben je niet verplicht om te stoppen met werken. Toch gaan veel werkgevers hiervan uit. In sommige gevallen staat in het arbeidscontract dat dit stopt wanneer de werknemer de AOW-leeftijd bereikt. In deze situatie ben je verplicht om te stoppen. Alleen in onderling overleg wordt het arbeidscontract vernieuwd.

Met een eigen bedrijf ben je niet afhankelijk van een werkgever. Er zijn verschillende voordelen aan het hebben van een eigen bedrijf, waaronder:

Vrijheid en flexibiliteit. Als eigenaar van een bedrijf heb je veel vrijheid en flexibiliteit. Je bepaalt je eigen schema en organiseert het werk zoals het je uitkomt. Je hebt ook de vrijheid om te bepalen welke taken je wel en niet wilt uitvoeren en welke klanten je aanneemt.

Financiële voordelen. Een onderneming starten wanneer je 70 bent geef je financiële vrijheid. Je verdient mogelijk meer geld dan in een traditionele baan. Al helemaal wanneer je bedrijf succesvol is en doorgroeit. Als ondernemer profiteer je van belastingvoordelen en aftrekposten.

Creatieve controle. Realiseer je eigen visie en implementeer je ideeën. Je hoeft hierbij geen rekening te houden met een werkgever, baas of manager. Een eigen bedrijf is ideaal voor mensen die vol creatieve ideeën zitten.

Persoonlijke groei. Ben je ondernemer dan word je continu uitgedaagd en leer je nieuwe vaardigheden. Dat je 70 jaar of ouder bent heeft daar niets mee te maken: je werkt altijd aan je persoonlijke groei en ontwikkeling.

Impact op anderen. Als ondernemer heb je een positieve impact op het leven van anderen. Je biedt producten of diensten aan die het leven van mensen verbetert. Misschien creëer je banen en draag je bij aan uitbreiding van de arbeidsmarkt.

Erkenning en voldoening. Het opzetten en runnen van een eigen bedrijf geeft een gevoel van voldoening. Je bereikt iets dat veel mensen niet doen. Als ondernemende senior leidt dit ook nog eens tot erkenning en respect van anderen.

Nadelen van een bedrijf starten boven je 70ste

Als je een eigen bedrijf start zijn er ook nadelen en uitdagingen waar je mee te maken krijgt. Hieronder vind je de belangrijkste nadelen.

Financiële onzekerheid. Je bent verantwoordelijk voor de financiële prestaties van je bedrijf. Dit betekent dat je inkomsten en winst kunnen fluctueren. Geen dag is hetzelfde en je zal merken dat je inkomsten maandelijks verschillen. Het is belangrijk om financiële tekorten op te kunnen vangen.

Lange werktijden. Ben je gewend om van negen tot vijf te dan kan dit met een eigen bedrijf tegenvallen. Wil je dat je bedrijf succesvol is dan maak je vaak veel uren. Hierdoor houd je misschien weinig vrije tijd over. Het kan ook dat je te maken krijgt met een slechte balans tussen werk en privéleven.

Verantwoordelijkheid. Als eigenaar van een bedrijf heb je niet een taak maar ben je verantwoordelijk voor alle aspecten van je bedrijf. Dit zijn onder andere de administratie en financiën, productontwikkeling, klantenservice en marketing. Heb je personeel in dienst dan heb je je nog meer verantwoordelijkheden bij. Dit kan veel stress en druk met zich meebrengen. Je moet je goed tegen bestand zijn.

Risico’s. Het runnen van een bedrijf is nooit zonder risico’s. Je kunt financiële verliezen lijden en niet alleen zakelijk maar ook privé in de problemen komen. Hoe groot het risico is hangt van de branche, je netwerk maar ook van je financiële gezondheid af.

Beperkte middelen. Start je een eenmanszaak dan heb je vaak beperkte middelen eens bijvoorbeeld een budget waar je het verleden doen aan zondags personeel aan de slag. Dit maakt het altijd lastig om het grotere bedrijven te concurreren. Het duurt vaak jaren voordat je doorgroeit. Omdat je 70 jaar of ouder bent kunnen je verwachtingen omtrent doorgroeien te optimistisch zijn.

Het is belangrijk om de nadelen in overweging te nemen voordat je besluit om een eigen bedrijf te starten. Het ondernemersleven is spannend en lonend maar het is zeker goed om de nadelen te begrijpen en te accepteren.

Conclusie bedrijf beginnen met 70 jaar

Er is geen (wettelijke) leeftijdslimiet om een te starten. Oudere ondernemers hebben veel kennis en ervaring opgebouwd en vertrouwen op een groot netwerk. Hierdoor zijn oudere ondernemers vaak waardevol en lukt het ze om een succesvol bedrijf op te richten.

Het starten van een onderneming is een uitdaging, ongeacht de leeftijd. Toewijding, vastberadenheid en de wil om hard te werken zijn bepalende factoren voor het succes. Oudere ondernemers moeten wel rekening houden met hun gezondheid en energieniveau.

Stel bij voorkeur een realistisch businessplan op. Dit helpt je om de operationele aspecten van het runnen van een bedrijf te begrijpen. Ook krijg je dan meer inzicht in de financiën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.