Bijgewerkt: 27 maart 2023

Geld verdienen met het geven van bijles

Internet biedt je veel mogelijkheden om online te werken. Eén van die mogelijkheden is online bijles geven. Door het geven van bijles help je anderen met hun studie of opleiding. Tegelijkertijd verdien je geld. In dit artikel bespreek ik wat online bijles geven inhoudt, wie je klanten zijn, de voor- en nadelen en natuurlijk wat je ermee kunt verdienen.

Wat is online bijles geven?

Online bijles geven is het geven van les via internet. Dit kan via Skype, Zoom of andere videoconferentie-software. Het enige dat je nodig hebt is een computer of laptop met webcam en een goede internetverbinding.

Dankzij het internet geef je bijles aan leerlingen die verder weg wonen, in een ander land of die niet fysiek bij lessen aanwezig kunnen zijn.

Deze mensen zijn op zoek naar online bijles

Het zijn vaak studenten die op zoek zijn naar online bijles. Maar het kan ook om volwassenen gaan, bijvoorbeeld omdat ze een nieuwe taal willen leren of hun vaardigheden op een bepaald gebied willen verbeteren. De meeste studenten die zich aanmelden hebben moeite met een bepaald. Dit kan varieert van wiskunde tot geschiedenis en van Engels tot scheikunde.

De voordelen van online bijles geven

Online bijles geven heeft verschillende voordelen. Allereerst dat je net aan mensen van over de hele wereld aanbiedt. Je bent dus niet gebonden aan één locatie. Ook hoef je niet te reizen. Je bespaart dus veel tijd en bent flexibeler in het inplannen van bijlessen.

Je hebt de mogelijkheid om meerdere bijlessen op één dag te geven. Hierdoor verdien je meer geld in een kortere tijd.

Een ander voordeel van online bijles geven is dat je de leerlingen snel helpt als ze een vraag hebben. Wanneer een leerling tijdens het leren tegen een probleem aanloopt, neemt hij direct contact met jou op. Hierdoor worden problemen snel opgelost. Dit helpt de leerling om verder te gaan met zijn leerproces. Online bijles geven is dus heel nuttig.

Veel leerlingen kiezen voor online bijles omdat het goedkoper is dan fysieke bijles. Als online bijlesgever maak je minder kosten.

De nadelen wanneer je online bijles geeft

Naast de voordelen zijn er ook nadelen aan online bijles geven. Een nadeel is dat het lastiger is om de aandacht van de leerling vast te houden. Bij technische problemen kan dit de aandacht van de leerling afleiden. Mogelijk verstoort dit het leerproces.

Ook is het soms lastiger om te achterhalen waar de leerling precies moeite mee heeft. Je kunt de leerling niet observeren. Wanneer je een leerling hebt die nogal gesloten is dan loop je misschien wat belangrijke signalen mis.

Soms zorgt de internetverbinding voor problemen. Wanneer de internetverbinding van de leerling of van jou slecht is dan leidt dit tot vertragingen in het beeld of het geluid. Je kunt je voorstellen dat dit niet bevorderlijk voor het leerproces is.

Als laatste is het vaak lastiger om een persoonlijke band met de leerlingen op te bouwen. Bij fysieke bijles heb je persoonlijk contact en bouw je een betere band op. Bij online bijles is dit een gemis. Al helemaal wanneer je meerdere leerlingen hebt.

Hoe geef je online bijles?

Wil je geld verdienen met online bijles geven? Kan zijn er wat dingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst moet je over de juiste apparatuur en software beschikken. Denk zeker aan een goede webcam, een headset en videoconferentie-software zoals Skype of Zoom.

Het is handig om de leerling goed te leren kennen en zijn of haar behoeften te begrijpen. Hierdoor maak je de bijles op maat en ondersteun je de leerling op de juiste manier. Dit betekent dat je moet weten waar de leerling moeite mee heeft en welke aanpak het beste werkt voor hem of haar.

Breng altijd structuur aan in de bijlessen. Maak hiervoor een duidelijke planning. Dit helpt je bij het effectief laten verlopen van de bijlessen. Houd daarnaast de voortgang van de leerling bij en geef regelmatig feedback.

Dingen waar je rekening mee moet houden

Als bijlesgever is het wel zo handig dat je over de juiste opleiding en/of werkervaring beschikt. Je moet de kennis en vaardigheden hebben om de leerling te kunnen helpen en begeleiden.

Daarnaast heb je een goede internetverbinding en een geschikte locatie om de bijlessen te geven. Geef in een rustige omgeving bijles, zonder dat je door anderen verstoord wordt.

Vaak werk je met jongeren. Dit betekent dat je soms met ouders communiceert. Het is belangrijk om duidelijk te communiceren over de voortgang van de leerling. Maak eventuele problemen bespreekbaar.

Met een school of onderwijsinstituut samenwerken

Je kunt vanuit jezelf bijles geven. Sommige bijlesgevers werken samen met een school of onderwijsinstituut. Dit heeft wat voordelen, zoals een stabiel inkomen en meer zekerheid. Daarnaast zorgt het samenwerken met een school of onderwijsinstituut voor meer naamsbekendheid. Hiermee werf je makkelijker nieuwe klanten.

Samenwerken met een school heeft ook nadelen. Een deel van het inkomen gaat naar de school of het instituut. Hierdoor is dit verdienmodel minder interessant.

Je aanmelden bij een bijlesinstituut

Een andere optie is je aanmelden bij een bijlesinstituut. Dit geeft je meer zekerheid en ondersteuning bij het geven van bijles. Bijlesinstituten hebben vaak een netwerk van leerlingen en ouders die op zoek zijn naar bijles. Hierdoor is het makkelijker om aan nieuwe klanten te komen.

Een nadeel van het werken voor een bijlesinstituut is dat je minder flexibel bent qua werktijden en tarieven. Bijlesinstituten bepalen de tarieven, jij bent hieraan gebonden. Ook nu weer gaat een deel van het inkomen naar het bijlesinstituut. Hierdoor houd je op de eindstreep minder over.

Bijles geven: als freelancer of als ondernemer

Je hebt de keuze om online bijles te geven als freelancer of als ondernemer. Hierbij heb je volledige vrijheid over je tarieven en werktijden. Ook behoud je alle inkomsten die je verdient.

Het nadeel van werken als freelancer of ondernemer is dat je minder zekerheid hebt over je inkomen. Ook ben je zelf verantwoordelijk voor het vinden van klanten. Daarnaast moet je zorg dragen voor de administratie en belastingaangifte.

Wat verdien je met bijles geven?

Het tarief dat je als bijlesgever kunt vragen, hangt van verschillende zaken af. Bijvoorbeeld je ervaring, opleidingsniveau en het vak dat je geeft. Over het algemeen liggen de tarieven voor bijles tussen de 20 en 50 euro per uur.

Werk je voor een bijlesinstituut? Dan krijg je vaak een vast tarief per uur. Als freelancer of ondernemer bepaal je zelf je tarieven. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met de marktconforme tarieven en de tarieven van concurrenten. Het is dus goed om vooraf marktonderzoek te doen.

Belasting betalen als je bijles geeft

Als bijlesgever moet je in principe belasting betalen over je inkomsten. Als je als freelancer of ondernemer werkt moet je ook rekening houden met het betalen van belasting. Die btw breng je bij je klanten in rekening.

Bekijk vooraf wat de belastingregels zijn. Dit voorkomt dat je jezelf rijk rekent.

Conclusie: geld verdienen met bijles geven

Online bijles geven is een goede manier zijn om wat extra geld te verdienen. Je geniet van de voordelen zoals flexibiliteit, thuis werken en een soms hoog inkomen.

De nadelen zijn de internetverbinding die altijd stabiel moet zijn. Ook kan het moeilijk zijn om een persoonlijke band met de leerlingen op te bouwen.

Heb je veel kennis omtrent een bepaald vaak dan is online bijles geven vrij makkelijk. Soms is het nodig om een extra cursus of opleiding te volgen. Dit is een investering die niet altijd aftrekbaar is van de winst. De regels omtrent het volgen van cursussen zijn de laatste jaren flink aangescherpt.

Houd ook altijd rekening met belastingen die je moet betalen. 50 euro per uur verdienen klinkt veel maar uiteindelijk hou je hier ongeveer de helft van over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.