Bijgewerkt: 1 december 2023

Wat verdien je met bijles geven?

Het is schrikbarend hoeveel leerlingen een leerachterstand hebben. Het is dan ook logisch dat er veel vraag is naar bijlesdocenten. Online bijles geven is een leuke manier om geld te verdienen. En ook nog eens makkelijk want je hoeft de deur niet uit. Bovendien ontvang je geen leerlingen bij jou thuis. Alles verloopt via het internet! Word bijlesdocent en werk waar en wanneer je maar wilt.

Wat is online bijles geven?

Bijles is een extra ondersteuning voor leerlingen of studenten. Ze volgen bijles omdat ze moeite hebben met een bepaald vak of onderwerp. Soms wordt bijles in kleine groepjes gegeven. Maar het kan ook individueel plaatsvinden.

Meestal wordt bijles door een docent met de juiste vakkennis gegeven. Het kan ook door een gespecialiseerd bedrijf of een bijlesdienst. Tijdens de les staat persoonlijke aandacht en begeleiding centraal.

Het doel is om de student te helpen met het verbeteren van cijfers of schoolprestaties. Het is ook een goede ondersteuning voor studenten die zich voorbereiden op examens. Of om academische vaardigheden te verbeteren.

Online bijles geven vindt altijd via het internet plaats. Vaak middels een videotool zoals Teams of Zoom.

Leerlingen die er behoefte aan hebben

Niet elke leerling kiest voor bijles. Dit is wel het geval wanneer er sprake is van een leerachterstand. Een leerachterstand heeft verschillende oorzaken zoals ziekteverzuim, moeilijk kunnen leren of gebrek aan ondersteuning in de thuissituatie.

Sommige kinderen of studenten hebben dyslexie, dyscalculie of aandachtsproblemen. Een leerachterstand kan ook ontstaan door een te lage kwaliteit van het onderwijs.

Soms is er sprake van een taalbarrière. Bijvoorbeeld omdat kinderen of leerlingen thuis een andere taal spreken dan op school. Hierdoor kunnen ze de lesstof moeilijk begrijpen en volgen.

Behoefte aan bijles kan ontstaan bij verandering in school of verandering van leraren. Motivatie speelt ook een rol. Sommige studenten zijn weinig gemotiveerd om te leren.

Geld verdienen met online bijles geven

Zoek je naar mogelijkheden om iets extra’s te verdienen? Bijles is een goede manier om wat te verdienen naast je huidige baan of studie. Wanneer er veel vraag naar je diensten is kun je hier zelfs een volledig inkomen uithalen.

Het internet biedt veel kansen tot online geld verdienen. Maar ook tot passieve inkomsten. Sinds het begin van deze eeuw (het jaar 2000) is het internet ontzettend gegroeid. De mogelijkheden zijn groot, ook met betrekking tot online lesgeven.

Online bijles geven heeft een aantal voordelen. Je werkt vanuit huis en bent dus niet locatiegebonden. Je bespaart reistijd, reiskosten en de frustratie van het verkeer. Dankzij het internet kun je bijles geven aan iedereen. Niet alleen in je eigen regio maar ook aan de andere kant van Nederland. Je kunt zelfs online bijles geven aan studenten uit andere landen. Je bent niet locatiegebonden en dat is wel zo prettig.

Welke diploma’s heb je nodig?

Wanneer je docent bent dan moet je gediplomeerd zijn. Voor het geven van online bijles heb je geen diploma’s of certificaten nodig. Iedereen kan bijles aan één of meerdere studenten geven.

Het is wel belangrijk dat je kennis hebt omtrent het vak waarin je bijles geeft. Die kennis moet diepgaand zijn. Daarnaast is het handig wanneer je over praktische vaardigheden beschikt. Dit betekent dat je complexe informatie op een begrijpelijke manier overbrengt.

Je moet over geduld en empathie beschikken. Sommige studenten hebben meer tijd nodig om de lesstof te begrijpen. Hier heb je aardig wat geduld en begrip voor nodig. Je moet ook met studenten kunnen communiceren en hun vragen beantwoorden.

Soms moet je creatief zijn om de student te helpen om de lesstof te begrijpen. Natuurlijk moet je ook gemotiveerd zijn om studenten te willen helpen. Het doel is om ze te laten slagen voor hun examen, en een diploma te behalen.

Houd er rekening mee dat je misschien aan meerdere studenten bijles geeft. Je moet dit zo inplannen dat het zowel voor jou als je studenten haalbaar is.

Online bijles geven: de voldoening die je hier uithaalt

Wanneer je bijles geeft dan help je anderen met het vergroten van hun kennis en vaardigheden. Hiermee verbeter je het leven van leerlingen en studenten. Het is leuk om te zien dat je studenten vooruitgang boeken. Ze bouwen zelfvertrouwen op en dat geeft je veel voldoening.

Wanneer je bijles geeft heb je de mogelijkheid om nieuwe mensen te ontmoeten. Je bouwt leuke sociale contacten op. Wie weet komt dit later nog van pas.

Dit verdien je met het geven van bijles via het internet

Het inkomen dat je verdient met online bijles geven is afhankelijk van de vakken die je onderwijst. Maar ook je ervaring. Meestal hanteer je tarieven per half uur of per uur. De hoogte van dit tarief ligt tussen de enkele tientallen tot honderden euro’s per uur.

Reken jezelf niet gelijk rijk. Honderden euro’s per uur is meer uitzondering dan regel. Tenzij het om een heel specifiek vak gaat waar veel vraag naar is, en weinig aanbod.

Het helpt om vooraf de markttarieven te onderzoeken. Vraag altijd een eerlijke prijs voor je diensten. Bijles op locatie kost meestal € 35 tot € 45 per uur. Online bijles kost gemiddeld tussen de € 25 en € 35 per uur. Dan weet je waar je rekening mee moet houden.

Hoe kan ik online bijles geven?

Je kunt op verschillende manieren online bijles geven. Allereerst is het belangrijk om te bepalen welke vakken je wilt onderwijzen. Doe dit voor vakken die je goed beheerst maar we ook veel vraag naar is. Het heeft namelijk geen zin om ergens bijles in te geven en geen enkele student komt hierop af.

Hieronder vind je een stappenplan om geld te verdienen met online bijles geven. Kijk goed hoe je het aanpakt.

Maak een profiel aan op een platform

Je kunt je aanmelden bij een school of onderwijsinstituut. Bied hier je diensten aan. Bedenk wel dat niet alle scholen of onderwijsinstituten hieraan mee willen werken. Daarom is het beter om je diensten aan te bieden op een online bijlesplatform. Hieronder vind je verschillende Nederlandse online bijlesplatforms.

  • Nimbles – Dit platform brengt ouders en bijlesdocenten samen. Ouders zoeken naar bijlesdocenten in hun buurt en filteren op vakgebied en niveau.
  • BijlesHuis – BijlesHuis biedt één-op-één bijles aan huis of online. Dit voor verschillende vakken en voor verschillende niveaus.
  • StudentsPlus – Dit platform biedt individuele bijles aan huis of online, voor basisschool-, middelbare school- en universiteitsstudenten.
  • Lyceo – Lyceo biedt persoonlijke begeleiding en bijles op maat.
  • Studiekring – Geschikt voor huiswerkbegeleiding, bijles en examentraining voor middelbare scholieren.

Kijk of platform bij jouw aanbod past. En of het mogelijk is om hier je online bijlesdiensten aan te bieden en te promoten. Je kunt je diensten ook aanbieden via Superprof en Preply.

Bepaal je prijs

Bedenk van tevoren wat je in rekening wil brengen. Je tarief moet eerlijk en competitief zijn. Vraag zeker geen te hoge prijzen, dan kiezen studenten of hun ouders liever voor iemand die goedkoper is. Maar je moet je diensten ook niet te goedkoop maken want hierdoor kom je onprofessioneel over.

Promoot jezelf

Je diensten aanbieden via een school of platform is niet voldoende. Zorg dat leerlingen, studenten of hun ouders weten dat je online bijles geeft. Deel je profiel of je diensten op social media en op online fora. Maak eventueel een eigen website aan.

Geef online bijles

Wanneer je profiel compleet is en je doet aan promotie, dan zullen de eerste klanten zich aandienen. Geef online bijles via Zoom, Skype, Teams of Google Meet. Zorg dat je bekend bent met de functies van het videoplatform. Ook moet je over een goede internetverbinding beschikken, en natuurlijk een goede webcam.

Houd de voortgang van de student bij

Geld verdienen met online bijles geven gaat natuurlijk niet alleen om het financiële plaatje. Het is heel belangrijk dat je de voortgang van de student bijhoudt. Zo kun je het lesplan aanpassen en bijsturen.

Zorg voor een goede communicatie

Een tip die ik je mee wil geven is een goede communicatie met de student. Je bent niet alleen aanwezig tijdens de online bijlessen maar ook hierna. Het kan namelijk dat de student tussendoor een vraag heeft. Zorg dat je bereikbaar bent via de e-mail, WhatsApp of telefonisch.

Als ondernemer bijles geven

De meeste mensen die bijles geven doen dit om iets bij te verdienen. Vind je het leuk om dit als ondernemer te doen? Dat is zeker mogelijk. Eerst start je een bedrijf en schrijf je dit in bij de Kamer van Koophandel. Geef aan dat je een bijlespraktijk begint. De KvK bepaalt onder welke categorie je valt.

Mogelijk ben je met online bijles geven ondernemer voor de belastingdienst. Dit betekent dat je een btw-nummer krijgt. Maar het is wel zo dat bijles geven soms is vrijgesteld van btw. Dit betekent dus dat je over het bedrag dat de student moet betalen geen btw in rekening brengt.

Het is fijn dat het is vrijgesteld van btw, maar dit betekent dat je ook geen btw mag terugvorderen over inkopen en kosten die je maakt.

Online bijles geven is belast met btw wanneer het om niet-vakinhoudelijke huiswerk- en studiebegeleiding gaat, bedoeld voor het normale leerproces op school. Wat wordt hier precies mee bedoeld? Het gaat dan om bijles geven voor het bijbrengen van een studieritme of het aanleren van studiediscipline. Maar ook toezicht houden tijdens huiswerk maken of studeren.

Kijk maar even naar onderstaande twee situaties.

Je geeft bijles in het vak wiskunde. Hierbij ga je inhoudelijk op de lesstof in, je bespreekt het huiswerk of geeft opdrachten. Hiervoor breng je geen btw in rekening.

Je helpt een student met zijn studiediscipline. Je geeft tips hoe hij dagelijks zijn huiswerk kan maken. Hiervoor moet je wel btw in rekening brengen. In dit geval gaat het om 21% btw.

De nadelen op een rij

Of je nu particulier of als ondernemer online bijles geeft, er zijn altijd wat nadelen waar je mee te maken krijgt. Een van de nadelen is dat je voldoende kennis omtrent het vak moet hebben. Bedenk dat sommige vakken erg snel veranderen. Wat je 10 jaar geleden hebt geleerd kan inmiddels om verouderde kennis gaan. Je zult dus je eigen kennis regelmatig bij moeten spijkeren.

Daarnaast vraagt het veel van je geduld. Sommige leerlingen of studenten moet je 10 keer iets uitleggen, en nog steeds snappen ze het niet. Het is belangrijk om je geduld niet te verliezen.

Je krijgt altijd met concurrentie te maken. Er komen namelijk steeds meer online bijles aanbieders bij. Dit betekent dat je jezelf van concurrenten moet zien te onderscheiden.

Meestal kost online bijles geven je weinig. Maar je moet wel investeren in het aanmaken van een profiel, een goede internetverbinding, een stabiele pc of laptop en een goede webcam. Bovendien kan het je geld kosten om je eigen kennis bij te spijkeren.

Het kan lastig zijn om klanten te vinden, al helemaal wanneer je hoge prijzen vraagt. Vooral ouders met een laag inkomen investeren liever niet in bijlessen. Bedenk of je dit soort ouders met een lagere prijs tegemoet kunt komen. Maar doe dit niet altijd, want dan hou je op de eindstreep weinig over.

Conclusie online bijles geven en geld verdienen

Er zijn verschillende manieren om online geld te verdienen of een passief inkomen te genereren. Bijles geven is een goede methode, maar het vraagt wel veel van je tijd. Hierdoor is het niet te vergelijken met affiliate marketing.

Een voordeel van bijles geven is dat je direct via het internet doet en dus niet gebonden bent aan een locatie. Je bespaart hiermee een hoop tijd en reiskosten. Houd wel rekening met de groeiende concurrentie. Zorg daarom dat je je diensten op de juiste wijze promoot.

En als laatste: houd er rekening mee dat je over je inkomstenbelasting betaalt. Wanneer je naast bijles geven een (fulltime) baan of een uitkering hebt dan kan ik dat je veel inkomstenbelasting moet betalen. Reken van tevoren uit wat je netto overhoudt.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.