Bijgewerkt: 27 maart 2023

Online aan je rijkdom werken, door het schrijven van artikelen

Hou je van schrijven en wil je online geld te verdienen? Dan is het beroep copywriting iets voor jou. Als copywriter schrijf je teksten voor websites, advertenties en andere marketingmaterialen. In deze blogpost laat ik zien wat het beroep copywriter inhoudt, hoe je ermee begint, waar je klanten vindt en wat je ermee verdient. Maar ook wat de minder leuke kanten zijn.

Dit houdt het beroep copywriter in

Een copywriter schrijft teksten voor bedrijven of websites. Die teksten helpen bij het promoten van producten of diensten. De werkzaamheden variëren van het schrijven van productbeschrijvingen voor een webshop, tot het maken van reclameteksten voor een grote campagne.

Copywriting is niet alleen het schrijven van mooie zinnen. Je moet ook kennis hebben van de doelgroep, de boodschap en het doel van de tekst. Een goede copywriter weet de aandacht van de lezer vast te houden, hen te overtuigen en uiteindelijk tot actie aan te zetten. Hiervoor heb je vereist creativiteit, schrijfvaardigheden, inlevingsvermogen en analytisch denken nodig.

Naast de normale copywriter heb je ook de SEO tekstschrijver. Deze houdt zich bezig met zoekmachine optimalisatie.

Waarom het werk zo leuk is

Copywriting is een uitdagende en interessante baan voor mensen die graag schrijven. Het biedt veel vrijheid waarbij je zelf je tijd indeelt. Je krijgt de mogelijkheid om al je creativiteit in het werk te steken. Terwijl help je bedrijven bij het bereiken van hun doelen. Als copywriter draag je bij aan de groei van bedrijven en merken. Zelf heb je ook de kans om te groeien en te leren.

Het leuke aan deze baan is dat je als copywriter vaak vanuit huis werkt. Dit betekent je eigen tijd indelen, in een omgeving die voor jou prettig is. Juist de grote vrijheid en flexibiliteit is voor veel mensen aantrekkelijk.

Hoe pak je het aan?

Wil je copywriter worden? Dan is het belangrijk om je schrijfvaardigheden te ontwikkelen. Investeer in jezelf en in het opbouwen van een portfolio. Meestal helpt het om een cursus te volgen of om boeken over copywriting te lezen. Ook moet je veel oefenen met schrijven van verschillende soorten teksten.

Het is ook een goed idee om te beginnen met het schrijven van teksten voor je eigen website of blog. Hiermee doe je de nodige ervaring op. Ik schrok kun je dit werk aan potentiële klanten laten zien.

Verdiep je in de doelgroep en hoe je deze het beste kunt bereiken. Doe door onderzoek naar de industrie of markt waarin je geïnteresseerd bent. Bekijken welke soort teksten binnen deze markt gebruikelijk zijn.

Bedenk dat je copywriting niet in enkele weken leert. Vaak duurt het maanden voordat je het onder de knie hebt. Sommigen leren het pas na jaren van oefenen. Omdat sommigen de vaardigheden al in zich hebben zitten, anderen moeten deze nog ontwikkelen.

Manieren om aan klanten of opdrachten te komen

Het is belangrijk om voldoende klanten opdrachten te vinden. Dit kan op verschillende manieren. Een zeer effectieve methode is jezelf promoten op sociaal media. Maak een aantrekkelijk profiel hebt en deel regelmatig voorbeelden van je werk. Houd ook updates over jezelf en je vaardigheden bij. Hierdoor maak je jezelf zichtbaar voor potentiële klanten en opdrachtgevers.

Een andere manier om aan opdrachten te komen is door jezelf aan te melden op freelance platforms zoals Freelancer of Fiverr. Hier bied je je diensten aan en reageert op opdrachten. Dit is een goede manier om je portfolio uit te breiden. En natuurlijk om de nodige ervaring op te doen. Bedenk dat je op dit soort platforms concurreert met andere copywriters. Zorg dat je met je vaardigheden en kwaliteit onderscheidend bent.

Netwerken is ook een goede manier om klanten en opdrachten te vinden. Dit doe je door deel te nemen aan relevante groepen of evenementen. Leg contact met mensen in de branche. Wanneer je een goed netwerk opbouwt ontmoet je potentiële klanten. Mogelijk krijg je ook aanbevelingen van andere copywriters.

Wat verdient het?

Het inkomen van een copywriter varieert heel sterk. Je ervaring, vaardigheden en het soort werk spelen een belangrijke rol. Als beginnende copywriter kun je verwachten verdien je minder dan iemand die al jaren ervaring heeft en een sterk portfolio heeft. Het tarief dat je kunt vragen varieert van enkele tientallen tot enkele honderden euro’s per uur.

Sommige copywriters werken met pakketten, waarbij ze soms korting geven. Juist door die korting halen ze grotere opdrachten binnen. Hieronder een idee wat de gemiddelde Nederlandse copywriter verdient:

  • Copywriter met 0-2 jaar ervaring: tussen de 500 en 1000 euro per maand
  • Copywriter met 2-5 jaar ervaring: tussen de 1500 en 3000 euro per maand
  • Copywriter met meer dan 8 jaar ervaring: meer dan 5000 euro per maand

Het is goed om er rekening mee te houden dat niet alle copywriters binnen het gemiddelde vallen. Zo zijn er schrijvers met meer dan 20 jaar ervaring die niet boven de € 3000 per maand uitgekomen. Maar er zijn ook schrijvers met 5 jaar ervaring en een inkomen van € 6000 per maand. Je eigen presentatie speelt hier een grote rol in.

Moet ik belasting betalen?

Ja, als copywriter betaal je belasting over je inkomsten. Wanneer je een bedrijf start ben je verplicht om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Je moet zorg dragen voor een goede administratie van je inkomsten en uitgaven. Daarnaast moet je ook BTW berekenen over je diensten. Dit moet in ieder geval als je meer dan €20.000 per jaar verdient.

Heb je een lagere omzet? Dan kom je soms in aanmerking voor een andere regeling, waarbij je geen btw over je diensten hoeft te berekenen. Dit lijkt voordelig maar aan de andere kant is betaalde btw voor jou niet aftrekbaar.

Of je er rijk mee wordt

Copywriting kan hij zeer veel verdienen eens het hangt er wel vanaf wat je vaardigheden zijn, hoe groot je klantenbestand is aan welke inzet getoond.

Er zijn zeker copywriters die er rijk mee zijn geworden. Voor de meesten blijkt het lastig om een stabiel inkomen te behouden. Dit komt omdat ze geen goede reputatie opbouwen. Of ze weten niet voldoende klanten aan te trekken. De concurrentie tussen tekstschrijvers is groot. Er zijn maar enkelen die hier een hoog inkomen uithalen. Maar met de juiste inzet is het zeker mogelijk om ervan rond te komen.

De minder leuke kanten

Elke baan heeft voordelen maar natuurlijk ook nadelen. Zorg dat je op de hoogte bent van de minder leuke kanten aan het werk van een copywriter. Een van de grootste uitdagingen is om constant nieuwe ideeën te bedenken en creatief te blijven. Het kan soms moeilijk zijn om aan de verwachtingen van klanten te voldoen en om op tijd te leveren.

Sommige copywriters hebben moeite om met kritiek werk om te gaan. Of ze weten niet hoe ze feedback moeten verwerken. Soms is het frustrerend om op zoek te gaan naar nieuwe opdrachten aan klanten. Vooral in het begin, wanneer een gebrek aan ervaring je tegenwerkt.

Een ander nadeel van het werk als copywriter is dat je vaak alleen aan het werk bent. Dit kan tot eenzaamheid en soms tot isolatie leiden. Het is daarom belangrijk dat je een juiste balans tussen werk en privé aanhoudt. Maak voldoende tijd vrij voor sociale activiteiten en je gezin, familie of vrienden.

Een aantal copywriters vindt het werk stressvol. Dit komt omdat je met deadlines werkt. Ook moet je verschillende projecten tegelijkertijd managen. Het is belangrijk om goed te plannen en te organiseren. Neem ook de nodige pauzes en ontspanning.

Conclusie

Het werk als copywriter is een hele uitdaging. Het is vooral geschikt voor mensen met een passie voor schrijven en creativiteit. Als copywriter ben je verantwoordelijk voor het maken van effectieve en overtuigende teksten. Dit doe je voor verschillende doeleinden en doelgroepen. Het werk kan soms stressvol zijn, maar biedt ook veel vrijheid en flexibiliteit.

Investeer in je vaardigheden en ervaring. Ga actief op zoek naar klanten en opdrachten. Met de juiste inzet en toewijding kun je een succesvolle carrière als copywriter opbouwen. En natuurlijk een goed inkomen verdienen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.